Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu postanowilem pobawic sie szerokopasmowcem. Zakupilem Fostexy FE206E. Zaaplikowalem to do Fidelia, pogrzałem 20h ustawilem i "odpalilem". Koszmar i fascynacja to odczucia ktore mnie ogranialy przez kolejne 5 godzin sluchania. Fascynacja spojnoscia dzwieku, bezposrednioscia i obecnoscia. Koszmar to jak mozna sie domyslic brak dolu i gory. W ciagu kolejnego tygodnia udlubalem TL-ki z korekcja wg projektu z www.quarter-wave.com. Podlaczylem i sie ucieszylem. Pojawiła sie namiastka basu, wokale juz na mnie nie krzycza, jest góra. My cup of tea. I wszystko by bylo pieknie gdybym sluchal jazzujacych pan lub innej niegestej muzyki. Jest inaczej - lubie ciezkie granie, poczynajac od lekkich klimatow grunge'u konczac na ciezkich riffach metalu. Jak mnie ostrzegal Bartek1 te kolumny/glosniki sie do tego nie nadaja. Jednak tak zakochalem sie w pasmie 150hz-10kHz jakie daje mi Fostex ze postanowilem mu pomoc dokladajac glosniki na gore i dol.

I tu prosba do kolegow o pomoc i propozycje.

1. Tweeter - kopolka, tania wstega, moze horn? Brakuje mi, jak ktos na forum napisal blysku blach i tego szukam. Ciac to pewnie bede pasywnie w okolicach 10-12khz.

2.Woofer - max 40litrow zamknieta. Musi byc szybko i precyzyjnie, musi byc wykop. Ciete to bedzie cyfowa krosownica, wiec naturalne zejscie w dol glosnika w obudowie niekonieczne, czestotliwosc dla waleni zalatwi korekcja cyfrowa, ale glosnik w obudowie musi miec piekna charakterystyke mocowa zebym sie tak mogl pobawic.

Jesli ktos moglby mi cos doradzic, czy to w wyborze konkretnego modelu czy w pomysle jak to rozwiazac bede wdzieczny. Budzet na 4 glosniki nieduzy niestety ~2k PLN.

https://www.audiostereo.pl/topic/22214-towarzystwo-fullrangea/

zblizenie sie efektywnoscia do Fostexa basem graniczy z cudem, no chyba ze sie zdecyduje na glosnik PA w odwrotce - odpada. Wiec zostaje tylko jak slusznie napisales "forsowanie moca" dlatego potrzebna mi charakterystyka w obudowie plaska jak drut az do 20 Hz.

-> cyku

Zajżyj na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Temat jest mi dość bliski, właśnie się zastanawiam nad taka konstrukcją. Podstawowa sprawa to czy zamierzasz zostawić Fostexa w jakiejś obudowie produkującej bas i dodać subwoofer czy całkiem odciązyć Fostexa od przenoszenia basu i obciąć go od dołu kondensatorem lub aktywnie. Do wytwarzania wysokich SPL druga opcja bedzie znacznie lepsza. Mozna też wtedy uwolinć dźwięk Fostexa z obudowy i zamontować go na desce (obudowa otwarta). Jeśli bedziemy go obcinać to równiez nie ma problemu ze ściszeniem go, więc dobór basu jest mniej krytyczny. Basy które robią na mnie największe wrażenie to 12 i 15 JBL-a. Tutaj jest wykaz wszystkich JBL-ów z param. T/S

Ukryta Zawartość

Z każdej średnicy są do kupienia modele o wyższym FS i wyższej skuteczności (sztywne zawieszenie) oraz modele bardziej do otwarzania niższych basów (większy Xmax, niższe Fs, na piance). Podejrzewam ze te pierwsze bardziej by się zgrały z szerokopasmowcem. W każdym razie ceny za JBL to w granicach 1,6-2tys. za sztukę a na to w tej chwili mnie nie stać. Natomiast jeśli bym miał wybierać coś innego to raczej kierowałbym się w stronę czegoś z estradówki i PA niż typowych "audiofilskich" basów.

W ofercie Monacora jest taki dość ciekawy basowiec:

Ukryta Zawartość

który dość dobrze mógłby pasować do Fostexa, również do obudowy zamkniętej tylko nie ten litraż chyba trochę :)

Jest też jego 12 calowy , mniejszy brat:

Ukryta Zawartość

Inną sprawą która mi chodziła po głowie to spróbować zrobić subwoofer w obudowie otwartej z dwóch szeregowo podłączonych 4 omowych, 15 calowych głośników samochodowych na kanał. Duze Xmax, Qts 1,2 i 20Hz FS powinny już coś dmuchnąć. Głosnik jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Z tym ze nie wiem czemu na stronie jest Qts 0,44 gdy w moim katalogu Monacora jest 1,2.

Są to głosniki dedykowane do pracy bez obudwy więc 1,2 jest bardziej prawdopodobne. Mozliwości jest pewnie jeszcze sporo.

Jeśli chodzi o górę to albo coś z tubowych Fostexów FT-96H lub T90A (FT17 jest słaby). Skłaniał bym się do tego pierwszego ale ostatnio na DIY Audio Nelson Pass który ma oba pisał ze T90A jest lepszy, z tym ze więcej go trzeba sciszać :) Druga opcja to tania wstega, tutaj wiadomo Aurum Cantus lub Fountek, obie firmy mają ciekawe propozycje w okolicy 100$ za głośniczek. Właśnie pisałem kilka dni temu do Aurum Cantusa i dostałem namiary na jakiś sklep we Włoszech który je bezpośrednio sprzedaje, bedę znał ceny i przesyłki na dniach.

Chętnie posłucham jakis ciekawych propozycji i opcji w tym temacie bo myślęze można zrobić na bazie takiego układu bardzo fajne kolumny ala Basszilla Dicka Olshera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlasnie te koloryzowanie dzwieku. Moje megaline no te ktore slucham jak sie zezle na was nie maja tego tak jaskrawo wywalonego bo te 12vif ciete jest na 1,2k ale wydaje sie ze zbyt wysoko.

A gold monitory to kultowe glosniki tanoya do lapowek. To te z tuba w srodku magnesu. Mialem posluchalem sprzedalem.

>Dudivan

Zamiast pasywnie kondensatorem między wzmakiem a głośnikiem to aktywną zwrotnicą na sygnale.

>Senicz

Mechaniczna zwrotnica między główną membraną a whizzerem, jest w tym dużo racji. Dltageo Dick Olsher w swojej Bass zilli obcina też szerokopasmowca od góry cewką i obniża wejście wysokotonówki.

Które monitory Goldy miałeś, te orginalne głosniki Monitor Gold z lat 70-tych (12 lub 15cali) czy Całe kolumny o nazwie Monitor Gold Series na 12 calowym dual concentricu 3149R (przeło 80-90)?

FilipS -> dzieki za link, dla mnie egzotyczny jezyk, ale przynajmniej duzo obrazkow ;-)

Bartek1 ->

- fostex - nie wiem, pozbycie sie obudowy i dodanie kondensatora w szereg jest ciekawym pomyslem. Aktywnej korekcji raczej nie bede stosowal bo krosownica ktora sobie wymyslilem to zaden hi-end - musialbym ja tuningowac a na diyaudio.com nie znalazlem gotowej receptury - sam nie dam rady. Konwersja A/D i D/A moglaby zbyt "zepsuc" dzwiek. Moglbym jeszcze dac przed koncowka zwykly filtr aktywny na OPA ale jakos mnie to nie przekonuje, po to mam NOSDACA zeby na wyjsciu OPA nie bylo ;-). Cewka (Dick Olsher)? tego tez mozna spróbowac.

- bass - ja sobie wymyslilem maly "zwykły" glosnik w malej zamknietej + korekcja, ty zaproponowales kolejne 2 rozwiazania 2xCA na OB i PA w zamknietej. Na pewno plusem bedzie naturalna a nie podbita na basie skutecznosc takiego zestawu. Moglbym to wtedy puscic na jakims np. SET'cie ktorego poki co nie mam, a nie tak jak zakladalem aktywnie - na bas oddzielny wzmak.

- wysokie - ten horn ktory podales za Passem to koszt rzedu 120 funciakow, troche drogo, jak bedziesz mial ceny wsteg z Włoch daj prosze znac.

Po Twoim poscie mam wiecej dylematow niz mialem wczesniej, ale dzieki, na tym zabawa polega ;-)

Tu masz "normalne" ceny Fostexa:

Ukryta Zawartość

Aurum Cantus G2si to koszt koło 100$ za sztukę (tak +/-15). Fountek też jest niedrogi:

Ukryta Zawartość

Dick Olsher:

Ukryta Zawartość

chwilowo pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bartek1 ->

do oregona pisalem @ jak kupowalem 206E, olali mnie, zadnej odpowiedzi. Projekt Olshera znam, zachwytow nad nim tez sie sporo naczytalem. Pomysl zacny, podobny do mojego ale inny fostex z tego co widac na zdjeciach takze chyba tych 20$ nie wydam.

Bartek1, czy mógłbym prosić o parę referencyjnych linków do stron poświęconych owemu aktywnemu cięciu ? Jakaś teoria i rozwiązania praktyczne. Oczywiście, że mogę poszukać sam ale istnieje duża szansa, że od razu nie trafię na coś wartościowego a ty jesteś "oblatany", masz doświadczenie i zapewne bazę odpowiednich adresów.

Re: Dudivan

ad 'aktywne cięcie' -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

ale lepiej nic nie ciąć w ogóle - jak komuś brakuje dołu i góry i zależy na decybelach/skuteczności lepiej zastosować więcej mniejszych głośników series-parallel

w ogóle w tym ;) wyjątkowym przypadku MNIEJSZE ZNACZY LEPSZE

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Graaf

Strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i cytat:

">lepiej zastosować więcej mniejszych głośników series-parallel

>w ogóle w tym ;) wyjątkowym przypadku MNIEJSZE ZNACZY LEPSZE"

chyba do siebie nie pasują bo Linkwitz jest raczej przeciwnikiem małych głośników.

L.

Ukryta Zawartość

Re: Lenny, 3 Lis 2005, 11:05

literki się przestawiły - oczywiście

Ukryta Zawartość

>chyba do siebie nie pasują bo Linkwitz jest raczej przeciwnikiem małych głośników.

link był do tematu aktywnego cięcia natomiast reszta to oczywiście mój pogląd, nie Linkwitza

ale rzekłbym raczej, że nie jest on fundamentalistcznym przeciwnikiem małych głośników

wystarczy przeczytać 'midrange distortion test' na jego stronie, gdzie docenia rozwiązanie typu Jordanowego 'linear array'

ja bardzo szanuję Linkwitza, czemu dawałem na forum wyraz wielokrotnie, ale z drugiej strony uważam to co on pisze i robi za kres aktualnych możliwości standardowych rozwiązań w audio '100 decybelowym'

większość z nas słucha jednak sporo ciszej (70 dB średnio, 85 dB w pikach) i tych dużych membran nie potrzebuje nawet na open baffle (trzeba tylko troszkę odgrodę powiększyć)

ponadto lepsze są rozwiązania niestandardowe - do czego po latach polerowania standardowego inżynierskiego podejścia dochodzi sam Linkwitz - proszę zwrócić uwagę na Jego projekt 'Pluto' i Jego własne porównanie tego projektu z 10-krotnie droższym Orionem - koroną wieloletniego doświadczenia Linkwitza w standardowej iżynierii audio

może nawet wkrótce Siegfried odkryje stereolit, kto wie :)

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

>Graaf

Widze, że jak ja jesteś fanem tego Pana. :D

Docenia Jordanowe Linear array, ale w innym miejscu wyraźnie pisze, że takie rozwiązanie generuje zbyt dużą i sztuczną panoramę stereofoniczną.

Ponieważ mój system jest raczej skromny - ciężko mi wyobrazić sobie scenę "zbyt dużą". :D

pozdrawiam

L.

Monitor gold? chyba te nowsze bo gdy mialem do wyboru te strae z twardym zawieszeniem to wziolem te nowsze. To byly glosniki z najmniekszym zawieszeniem jaki widzialem. Ale po podlaczeniu do wzm. staly jak drut. Takie silne magnesy. Mialy wade stukania cewki o dno magnesu przy wiekszych amplitudach. Sprzedalem je dosc tanio a za ala czesc tych pieniedzy kupilem obecne firmy adam hell. Byc moze histeryzuje ae bardzo zle odbieram podzial membran na srednicy a to jest wada typowych glosnikow. Zaraz ide posluchac najnowszych focali. Nawet nie wiem co to jest narazie rozpakowuja.

bartek ->

co myslisz o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To w sumie pomysl podobny do twojego gdyby nie ten Horn. Troche mnie tylko martwi "profesjonalizm" tego czlowieka, podpiera sie pomiaramii Gravesena ale sam jakis pomiarow i danych swoich konstrukcji nie zamieszcza.

Ukryta Zawartość

z 50 srednic wybralem srednice vify opisalem ten zestaw na swojej stronie. Ostatecznie uzyskasz to co ja zakladajac odrazu uzycie srednicy typowej. W moim projekcie ta vifa zreszta bardzo tania ale najlepsza dzwiekowo chodzila od 150hz do naturalnego spadku na wysokich. A spadek ten zaczyna sie w okolicy 6k i tak dalem wysokie. filtr wyszedl nadzwyczaj prosty 2XC na srednicy i wysokich do tego LC na basie. 12dB na basie jest potrzebne aby wyciac pasmo powyzej 200hz gdyz efekty pozialu membrany na resztowkach syganalu na srednicy sa jednak slyszalne. bas oczywiscie tandem a wysokie to jakis tani focal albo inny. Gdy jest zasilany 6k i wyzej jego jakosc moze byc obnizona na wysoiej srwednicy. Dobrze sprawdza ja sie nawet tanie glosniki. Caly ciezar jakosci kolumny bierze na siebie vifa. Aby peknie zagrala musi pracowac w duzej obudowie 15-20l. A to po to aby nie bylo efektu dudnienia i podwyzszenia rezonansu. Z tego opisu widac jakie jest prawdziwe podejscie audiofila. Normalny hi-endowiec w tej obudowie srednicy umieszcza basy i ciezy sie z tego cudowenego dudnienia i beczenia.

senicz

co do jednego sie zgadzamy - podzialy na srednicy to klopot i z jakis konsensus - lepiej zeby ich nie bylo. Co do reszty....hmmmm. O jakim dudnieniu na srednicy piszesz ? Srednica w projekcie o ktorym mowa czyli Fostex jest na OB wiec jaka niby interakcja glosnika z obudowa ?? Twoja Vifa puszczona do 6k ? Ciecie 1szym rzedem i zajebisty peak na 10kHz. No coz, twoje uszy, twoj wybor. BTW. Na swojej stronie umiesciles archaiczny wykresik Pana Witorta, ale tak czytajac twoja interpretacje tegoz wykresu wydaje mi sie ze nie do konca rozumiesz jak sie ma Fb do przebiegu impedancji w BR. I tak jescze jedno, jak chcesz zeby ktos czytal twoje posty staraj sie pisac po polsku, a jak chcesz zeby sie z ciebie na tym forum nie smiali to pisz na swojej stronie bez bledow ortograficznych.

Mimo wszystko dzieki za rady

pozdrawiam

..wracając do meritum wątku, z efektywnością nie ma specjalnego problemu, jest wiele głośników 15", które w zwykłej obudowie bass-reflex o objętości 100-150 l osiągają przynajmniej 98 dB i schodzą poniżej 50 Hz. Od pewnego czasy przymierzam się do podobnej konstrukcji na tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nisko ciety bas,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - reszta

Tylko czy potrzebne ci takie ciśnienia?

Inna kwestia - dzielenie sygnału aktywne czy pasywne. Temat ma dardzo długą dyskusję. Przy mniejszym doświadczeniu prawdopodobnie początkowo lepsze efekty będą przy systemie aktywnym (zwrotnica + oddzielne wzmacniacze na bas oraz fostexa i górkę). Ja bym się chętnie pobawił w układ pasywny i potraktował fostexa, jako odpowiednio stłumioną do basu, bardzo szeroko grającą średniotonówkę. Wtedy wybór głośnika na dół jest dość swobodny. Do normalnego słuchania wystarczy w zupełności np to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo ciekawy, szybki głośnik za rozsądne pieniądze (na 100% będzie na nim kit).

pozdrawiam - Tomek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trim audio->

ciekawe glosniczki, ale chociaz nie slyszalem tego z ostatniego linku (zreszta zadnego nie slyszalem) to jakos sie obawiam tej weglowej membrany - wlasnie sie przesiadam z weglowych Scanów. Co do napedzania - wlasnie jednym z powodow aktywnego napedzania glosnikow jest latwiejsze dostrojenie basu - krosownica cyfrowa, klawiatura kompa na kolanach i heja w zabawe - suwaczek w gore, suwaczek w dol, 6db/okt, 48db/okt i wszystko w realtime sie zmienia :-). Masz moze jakies doswiadczenia w aplikacji monacorowskich fullrange'ow ?

No cóż - twarde membrany, twardy dźwięk, ale za to czysty i precyzyjny. Coś za coś; dlatego niektórzy kochają np. tylko celulozę.

Ja też nie lubię brzmienia scanów na średnicy (zimne takie jakieś...), ale membrany mają zupełnie inne - celuloza zbrojona węglem, a w SPH-275C plecionka. Poza tym to ma robić bas, a nie środek.

Mam doświadczenia z mniejszymi szerokopasmowcami Monacora (SPH-68X itp.) oraz SP-30PACT - bardzo pobieżne. Z resztą - to już prawie wyczerpuje temat ;)

Bardzo jestem ciekaw twoich doświadczeń z aktywną filtracją. Jednocześnie chętnie postawiłbym w szranki te same przetworniki filtrowane pasywnie z uproszczoną drogą sygnału: źródło>wzmacniacz>kolumna :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.