Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner do JBL E80

jack_bond

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto dopłacać 400zł do HK235 lub Denona 2106, czy zdecydować się na Denona 1906?

Proszę o głosy za i przeciw z uzasadnieniem.

Pomimo, że te amplitunery były wielokrotnie na forum opisywane to mimo wszystko mam wątpliwości.

Dodam, że odsłuch nie wchodzi w grę. Kiedyś słyszałem to i to ale w różnych odstępach czasu.

Zarówno Denon jak i HK podobały mi się, więc wydawało by się, że nie ma się nad czym zastanawiać.

Wolałbym jednak zaciągnąć opinii tych co porównywali te ampli z E80. Nie chciałbym pniepotrzebnie przepłacać i zarazem pożałować trochę kasy aby mieć lepszy efekt.

https://www.audiostereo.pl/topic/22450-amplituner-do-jbl-e80/

lepiej odpuść sobie te niskie modele i kup coś z SH bo żaden z nich nie napędzi w pełni tych kolumn. Jest to wybieranie w stylu: co lepsze ptasia grypa czy BSE? Chociaż niektórzy może i mają swojego faworyta...

Jak już jesteś tak uparty to kup to co ma wyjścia pre-out bo już niedługo będziesz i tak szukał końcówki mocy:)

4,5 koła za HK430 - całkowicie odpada!

Nie jestem Kulczykiem.

Norwidos, gdzieś już pisałeś, że jak się okazało nie są to kolumny (twoje e90) aż tak wymagające prądu jak wcześniej myślałeś, więc może jakiś tańszy model, a potem w razie rozczarowania dokupię końcówkę mocy?

W kwesti preoutu. Jest napisane w specyfikacji:

"Możliwość bi-ampingu przednich głośników 2 kanałami surround."

więcej na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję,że to o to chodziło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie bardzo rozumiem dlaczego HK 430 ma być lepszy od 235?

Czy dlatego, że ma wyższą cyferkę na początku nazwy, czy może dlatego, że jest droższy?

A może dźwięk jest taki sam, tylko tak mocno się zasugerowałeś różnicami modeli, że tego nie zauważyłeś? Norwidos może mnie oświecisz i wytłumaczysz tą różnicę?

@darus118

proponuję posłuchać a później pisać na forum

ale jeżeli dla Ciebie nie ma różnicy.....

moc amplitunera też wpływa na jakość dźwięku szczególnie przy bardziej wymagających kolumnach

no chyba że słuchasz tak cicho że dynamika dźwięku jest Ci zbedna

ale to nie jedyna różnica pomiedzy wyższym i niższym modelem nie tylko w przypadku H/K

"pomóc" a nie "pomuc" to po pierwsze...

Co Denona to jeśli 1906 ma pre-out to wystarczy bo i tak porządny efekt dopiero można osiągnąć podpinając końcówkę mocy w przypadku kolumn E80/ E90 / E100. Jasne że inwestycja w wyższy model amplitunera da poprawę dźwięku ale poniesione koszty będą nieproporcjonalne do tej poprawy więc lepiej poprzestać na modelu niższym i potraktować go raczej jako procesor z możliwością zasilenia w przyszłości kanałów centralnego i tylnych. Jeśli jednak szukasz sprzętu tylko do zwykłego odsłuchu stereo to po jaką cholerę bawisz się w amplituner KD? Żeby taki amplituner zagrał dobrze w stereo trzeba albo wydać nań minimum 4kzł albo dokupić do D 1906 dobry wzmak z SH który będzie miał zwory z wejściem na końcówkę mocy...wtedy to ma sens tylko jeśli używasz więcej niż 2 kanały... swoją drogą odnoszę wrażenie że decydując się na kolumny serii Northdrige nie da rady obejść się bez subwoofera bo kolumny te mają taką naturę że jak wyłączam suba i gram na tone defeat czyli bez podbicia basu to grają zbyt sucho a jak ustawiam podbicie basu w amplitunerze to zaczynają przeciągać jak guma od majtek:) ( pewnie dlatego że amplituner nie ma wystarczająco dużo pary-a co dopiero niższe modele Denona?

Na moim przykładzie widać że nawet amplituner z przedziału do 6zkł nie gwarantuje pełnej swobody zasilania...Ja i tak muszę dokupić końcówkę mocy...przynajmniej będę miał mocniejsze kanały centralny i tylne:)

Og0r

Doskonale rozumiem Twoje oburzenie, że nie doceniłem zalet 430 nad 235, ponieważ posiadasz model Harmana z 4 na początku i będziesz bronił jego wyższości.

Tylko, że ja pisałem o dwóch różnych modelach z dwóch różnych serii. Niższy model z nowszej serii i wyższy ze starszej serii.

Może warto popatrzeć na parametry techniczne i odsłuchać w ciemno te dwa klocki, a potem rozmawiać na temat ich brzmienia.

Oczywiście moc urządzenia wpływa na jakość jego pracy, ale przecież różnica w maksymalnym poborze mocy między tymi modelami to tylko 5%. Chyba nie jest to tak dużo, żeby można było mówić o znaczącej poprawie jego pracy.

W takim razie, jeżeli nie moc, to co tak znacząco zmienia jakość muzyki w modelu 430 w porównaniu do 235?

Może on tylko lepiej wygląda i ma parę dodatków więcej i jest droższy, a muzyka płynie z niego tak samo jak z 235?

Pozdrawiam

ja się nie oburzyłem

i nie bronię wyższości mojego 435 nad 235

postaw sobie JBL E100 z kompletem kolumn KD w 40m2 pokoju i nagłośnij go H/K 235 a później 435

wtedy pogadamy

>Może warto popatrzeć na parametry techniczne i odsłuchać w ciemno te dwa klocki, a potem rozmawiać

>na temat ich brzmienia.

no własnie

posłuchaj

ja słuchałem nie jednego H/K

z tej i z poprzedniej serii

i to u siebie w domu a nie w jakimś sklepiku z salką 2x2m

ja słyszę różnicę

jeżeli Ty nie to ok

ale nie doszukuj się spisku że między modelami jest taka różnica w cenie a grają tak samo

jeżeli chodzi Ci konkretnie o walory muzyczne to każdy producent ma swój styl i nie ulega on znaczącym zmianom przy każdym wyższym modelu

po to jest niższa półka sprzętu że dla kogoś komu nie potrzeba albo nie słyszy róznicy nie musiał wydawać dużo kasy

biorąc przykład kolegi

kolumny E80

pokój 18m2

jak dla mnie wystarczy H/K 235 ale to on sam musi posłuchać

końcówka mocy owszem ale w tych 18m2 chyba jednak zbędna bo komplecik 5.1 dobrze nagłośni pokój

chyba że mówimy o stereo tylko po co wtedy H/K

właściwie to w całej rozciągłości popieram ogOra

Niektóre moje wpisy jakby zapominały że mamy na względzie pokój 18m2:)

Ja słuchałem amplitunera H/K 230. 430 i 630 i największa różnica była odczuwalna między 230 a 430 natomiast prawie nic nie wyczułem w przypadku 430 i 630 chociaż zastrzegam że słuchałem w trybie stereo więc może przy całym zestawie w akcji byłaby odczuwalna różnica potencjału zasilacza...

Co do różnic między seriami to z tego co wiem między modelami xx0 a xx5 nie ma istotnych różnic w zasilaniu więc różni je raczej liczba bajerów....

Widzę, że koledzy bronią swoich racji jak niepodległości i nie zwracają uwagi na drobne szczegóły w moich wypowiedziach. Mam tylko nadzieję, że muzyki słuchacie z większą dokładnością.

Nie wypowiadam się na temat wyższością modelu 435 nad 235, tylko próbuję się dowiedzieć, dlaczego ludzie zauważają różnicę tam gdzie jej nie ma (przynajmniej według producenta), lub jest tak nieznaczna, że prawie niezauważalna.

HK 230 miał inny procesor dźwięku oraz inny system sterowania basem niż 430, dlatego różnicę było słychać wyraźnie. 630 miał ten sam procesor i zwrotnicę co 430, wiec grał tak samo, co potwierdził Norwidos.

Jeżeli HK podaje, że do modelu 235 wstawił procesor dźwięku i zwrotnicę basu z 430, to dlaczego miałaby on (235) grać gorzej od 430?

Dlatego, że jest w innej obudowie? Chyba nie.

Chciałby się dowiedzieć co jest w tych klockach takiego, że mając te same elementy brzmią tak różnie – przynajmniej według was?

A różnica w cenie? Może 2 strefa, dodatkowe wejścia, ładniejszy wygląd, może inne dodatki.

Chcę kupić amplituner do KD i stereo jednocześnie, tylko nie mam kasy narazie na resztę.

Ale chyba to co mówi Norwidos to najrozsądniejsze rozwiązanie.

Pytanie tylko czy wszystkie wzmacniacze można podłączyć do Denona 1906 jako dodatkowe wzmocnienie?Nie mam o tym zielonego pojęcia. Ile kosztują takie wzmacniacze?

@darus118

po pierwsze docinki zostaw dla Siebie

po drugie zapytam wprost

słuchałeś tych amplitunerów??

bo jak słuchałeś i nie słyszysz różnicy to czy chcesz wmówić innym że nie ma różnicy??

a jak nie słuchałeś i tylko pytasz w teorii to przecierz dwie osoby Ci już odpowiedziały wg swoich odczuć

nie wiem czego oczekujesz

założyłeś że ludzie zauważają różnicę tam gdzie jej nie ma

przyjmij do wiadomości że dla Ciebie może nie ma ale dla kogoś innego jest

i ta różnica nie wynika z tego co napisze producent ale z tego co sam usłyszysz

napewno spora część ceny to multiroom i inne dodatki których nie wykożystasz i z tym się zgodzę

>Jeżeli HK podaje, że do modelu 235 wstawił procesor dźwięku i zwrotnicę basu z 430, to dlaczego

>miałaby on (235) grać gorzej od 430?

grać gorzej..

ale co gorzej??

źle??

słabiej,ciszej z mniejszą dynamiką przy większej głośności (czyli chyba gorzej nie) ale nie że dźwięk będzie gorszy

czy ktokolwiek gdzieś napisał że 235 będzie grał kiepsko i tylko 430 zagra dobrze??

cały czas chodzi o pokój i kolumny

posłuchaj 235 później 430 ale nie na jakichś wypierdkach w pokoju 2x2 tylko na wymagających kolumnach w pokoju 30m2

jeżeli dla Ciebie oba zagrają tak samo to pozostaje przyjąć to do wiadomości

Żeby nie było...

nie słuchałem 235 więc może rzeczywiście brzmieć tak jak 430...

Jeśli chodzi o pomieszczenie 18m2 to może być tak że 235 (430) wystarczy sama bez dopałki wzmacniaczem, ale Denon 1906 może nie dać rady okiełznać prądowo tych skrzynek więc wtedy koniecznie zakup wzmaka za około 300-500zł rozwiąże problem...

Ostatnio był do kupienia Pioneer 501R za 360zł który ma pobór mocy 500W i byłby w stanie pociągnąć te JBL-e które aż tak trudne do uciągnięcia to nie są...

Co innego czy typ brzmienia tandemu Denon Pioneer byłby opowiedni? Sam nie wiem czy nie lepiej zaufać koncernowi Harman i poprzestać na HK235?

Osobiście mam wątpliwości co do tego czy mój Denon jest tym czego potrzebują moje E90:(

Jeśli jest ktoś z Wawy kto ma H/K minimum 430 i zgodziłby się wpaść do mnie na odsłuch to byłbym wdzięczny bo zastanawiam się w którą pójść stronę, czy dokupić wzmacniacz typu Pioneer czy zmienić ampli na H/K np.630?

Jak widać sam nie jestem pewien swego więc nie chciałbym nikomu nic narzucać bo jak dla mnie Denon lubi się bardziej z kolumnami typu B&W czy ELAC... ( właśnie wróciłem z małej sesji odsłuchowej mojego sprzętu)...

Sam też mam zagwózdkę:(((

We środę ma dojechać center EC-35 więc zobaczymy czy to nie zmieni trochę mojego pesymistycznego podejścia?:)

POZDRAWIAM

@og0r

Nie było moim zamiarem docinanie komukolwiek, ani kogokolwiek zdenerwować.

Zastanawiam się tylko na czym polega ta różnica. Jeżeli polecamy komuś na forum amplituner Harmana, ale zaznaczamy, że tylko od modelu 430 są coś warte (tak się wypowiedział Norwidom), to ja pytam dlaczego? Skoro najważniejsze dla dźwięku elementy ma takie same jak w 235.

Myślę, że często autosugestia bierze górę nad obiektywizmem. Podświadomie wmawiamy sobie, że ten model gra lepiej i jesteśmy o tym przekonani, ale do czasu gdy nie posłuchamy w ciemno. Nie mając pojęcia czego słuchamy. Spróbuj posłuchać samego dźwięku nie wiedząc jakie urządzenie je wydaje. Możesz się zdziwić.

Plusem 235 jest to, że kosztuje niewiele więcej od Denona 1906, a różnica między nimi jest duża. Na dodatek z E80 gra bardzo ładnie.

A jeżeli chodzi o temat przewodni to do Denona 2106 nie warto dokładać, lepiej wziąć 1906. A do HK 235 zdecydowanie warto dołożyć jeżeli ktoś lubi dynamiczne i soczyste brzmienie.

darus118

Drogi kolego!

Nie żartuj sobie z nas...

Jeśli jesteś dociekliwy to powinieneś zauważyć że:

Istotnie różnią się parametry modelu 235 i 430 więc rezerwa wielkoprądowa to już nie 35 a 40amper natomiast moce osiągane na 2 jaki i 7 kanałach także istotnie się różńią więc nie rób sobie jaj....

No a na sam koniec pewne dane dla naszego dedektywa:)

MASA 235- około 12 kg

natomiast

430 waży już 17,7 kg

Jeśłi to dla Ciebie nie robi różnicy to chyba mało jeszcze klocków słyszałeś...

Jak coś jest 5kg cięższe to jak myślisz dlaczego?:)))

A zasilanie jest BAARDZO WAŻNE

Panowie

Z nikogo nie żartuję, po prostu chcę wiedzieć. Uważam, że jak ktoś wygłasza opinię to powinien umieć ją obronić.

Przykro mi Norwidos, ale nie popieram teorii, że sprzęt im cięższy tym lepszy, bo przecież gra elektronika a nie masa. Wiadomo, że dobry zasilacz musi ważyć więcej, bo taka jest specyfika tego urządzenia. Tylko warto zadać sobie pytanie na co idzie dodatkowa moc z większego zasilacza? Na poprawę jakości dźwięku, czy na obsługę dodatków?

Co do rezerwy prądowej, to faktycznie jest ona większa, ale …

430 ma większą rezerwę prądową o 15%, moc w stereo o 23%, na 7 kanałach o 30%, a maksymalny pobór mocy tylko o 5% większy. To skąd on to bierze?!?!?!

Co do pytania czy słyszałem oba te klocki, tak słyszałem. I myślę, że jak ktoś szuka dobrego sprzętu a najbardziej ceni sobie jakość dźwięku to weźmie 235 (dodatkowo nie przepłaci), ale jak ktoś lubi gadżety i różne, w mniejszym lub większym stopniu nie potrzebne dodatki to kupi 430. Różnicy w dźwięku nie będzie zauważał, chyba że zjawią się koledzy i zaczną szukać dziury w całym.

Ty naprawdę sobie żartujesz

jeszcze raz Ci powtórzę

nagłośnij pokój pokój powyżej 30m2 amplitunerem 235 przy zestawie kolumn JBL (E100,E30,EC35)

jak będzie Ci grało tak samo jak 430 to możesz z moją mamą pogadać

ona też nie słyszała różnicy

dla Niej wymiana yamahy na harmana nie zrobiła różnicy

nie bedę dalej polemizował bo to Twoje odczucia

nie ma dla Ciebie różnicy - nie musi być

nie będę bronił swojej opinii bo polega ona na odsłuchu sprzętu a nie na czytaniu w instrukcji co producent napisał

jest to ostatni mój wpis w tym temacie

rozmowa z Tobą jest jałowa bo to Ty założyłeś sobie że nie ma różnicy i chcesz wszystkim wmówić że tak jest

do 18m2 i kolumn JBL E80 też zaproponowałem 235 bo moim zdaniem w takich warunkach się sprawdzi

ale pomiedzy 235 a 430 jest różnica nie tylko w cenie i w dodatkach

ale jeżeli nie słyszysz róznicy - po co przepłacać ;)

to się wybrałem dziś na mały odsłuch 235 i 435 no i co?

Różnica między 235 a 435 była BARDZO DUŻA i według mnie ogOr ma całkowitą rację. Koniec i kropka!

Ja nie mam zamiaru na siłę Cię przekonywać ale jeśli nie słyszałeś różnicy w brzmieniu to zastanów się czy aby na pewno sprzęt audio jest twoją ulubioną rozrywką ( pasją ) czy tym podobnym?

W sumie to zazdroszczę tak niewrażliwego ucha ale niestety np. lekkość prowadzenia basu, czy czas narastania dźwięku w przypadku 435 przebija to co może zaproponować 235 i nic na to nie poradzę że jest sporo lepszy...

Co do twojego wywodu dotyczącego spraw technicznych i masy to powiem ci tylko że akurat w kwestii elektroniki nie ma dużej różnicy między 235 a 435 więc główna różnica to zasilanie, natomiast bez sensu jest twoje rozważanie o poborze prądu bo akurat to że maksymalny pobór mało się różni nie ma tutaj istotnego znaczenia bo wystarczy że są inne końcówki mocy i już....basta...

Jeśli nic to ci nie dało do myślenia to ja też zakończę udział w tym wątku....

Pzdr

skoro jesteście Panowie w temacie...

mam denona 2106 chce dokupić do niego zestaw jbl...jaki?

czy e100,ec35,e30..pociągnie..czy lepiej coś obniżyć...słucham poza kinem, stereo w 5.1...surandy i centralne muszą mieć moc...pomieszczenie 30 m2...jak dobrać jbl? może mniejsze przody.....Pilne..widzę.że jesteście Panowie przy klawiaturze..

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.