Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner do JBL E80

jack_bond

Rekomendowane odpowiedzi

ok:)

E90 nawet są i łatwiejsze do napędzenia niż E80 które mają dosyć trudną impendancję...

Rezystancja moich E90 to około 6ohm więc jest szansa że nie mają minimum niżej niż te 6...

>>norwidos

mam e90 z Yamaha 2500 (sam z og0r'em mi doradziliscie taki zestaw - ale klutni wtedy bylo ze ho ho :) )

gra bardzo dobrze (koncerty ,muza w DTS bajka poprsotu i mp3 tez swietnie ale to raczej zaleta dvd)

mam pytanko w tej Yamaszce mozna ustawić 8Ohm(tera tak mam) i 6Ohm.

Myslisz ze jak ustawie na 6 to bedzie gralo glosniej...na 8 musze dosyc mocno przekrecic galke zeby bylo glosno -20 > -30

i czy bez obaw moge ustawic na 6 ze mi cos tam padnie

dzieki

Będzie dokładnie odwrotnie chociaż może lepiej i bezpieczniej jest przełączyć na 6ohm bo chodzi o to że tak na prawdę to my nie wiemy jaka jest rzeczywista impendancja tych kolumn. W przypadku E80 producent podał 8ohm a w teście pisam Audio wyszło że mają 4ohm, więc gdyby tak samo było z E90 to wtedy jest niebezpiecznie grać na ampli w którym jest ustawione 8ohm. Ustawienie 6ohm w praktyce oznacza że jeśli kolumna ma minimum impendancji w okolicach 4ohm (ale lepiej jak powyżej) to nie powinno być najmniejszego problemu chociaż nie próbowałbym grać na max-a:)

Ten selektor impendancji to ustawienie odczepów zasilacza który przy ustawieniu 6ohm ma podawać właśnie mniej mocy przy tym samym sygnale, tzn. chodzi o to żeby zrobić większy zapas na wypadek nagłego ściągnięcia większej dawki prądu przez kolumny...skutkuje to nie mniej nie więcej tym że będzie grało ciszej ale będzie bezpieczniej w razie bardzo głośnego słuchania muzyki. Jeśłi jak dotąd grało nieźle i nic się nie wyłączał amplituner to można pozostać jeśli jednak zmienisz ma 6ohm to niczym nie ryzykujesz ( pamiętaj jednak żeby przełącznik zmieniać przy wyłączonym sprzęcie!!!!!!!) i będzie bezpieczniej jeśli chodzi o ryzyko uszkodzenia amplitunera ale raczej pewne że zagra ciszej bo zasilacz będzie bardziej wstrzemięźliwy w oferowaniu mocy...

Spróbować można...

Ciekawe jaką rezystancję mają E80???

Właśnie!

Czy jest ktoś na forum kto ma E80??????

Jeśli tak to wystarczy zwykły miernik elektryczny i możemy sprawdzić...

Jeśli się okaże że mają identyczną rezystancję jak E90 to jest duże prawdopodobieństwo że E90 też są 4ohm, ale jeśli będzie różnica to zobaczymy w którą stronę...

A to moje maleństwo, czy pokochają go e-90?:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6696-100000078 1170279892_thumb.jpg

post-6696-100000079 1170279890_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Fajny jest ten koncert z Berlina:)

Jakiej średnicy są te głośniki?

Nie wygląda nazbyt audiofilsko ale ważne żeby Tobie się podobał.

Czy to była konstrukcja przemyślana czy taka całkiem przypadkowa?

Niedługo wrzucę fotkę moich maleństw:)

A nie było lepiej użyć mdfu i okleinować?

Czy to nie są płyty wiórowe po starych meblach?

Czy obudowa jest aby na pewno szczelna?

Słuchałeś kiedyś firmowego suba?

Nie żebym krytykował tylko jestem ciekaw jak Twoje porównania z modelami masowymi?

Z czym ewentualnie porównywałeś?

Nie jestem audiofilem..ale już mi niedaleko..

jest to przerobiona szafka meblowa...ale wyliczona pojemność..prawie się zgadza..

..tak szczelna..zalana żywicą epoks.

nie nie słuchałem...przynajmniej takiej mocy:)

aby porównać wielkość ..położyłem płytkę..

pojemność akurat musi mieć mniejszą bo trzeba odliczyć płyty gdyż pewnie podałeś rozmiary zewnętrzne, ale i tak objętość robi wrażenie...mój Mirage ma wg Twojego sposobu liczenia około 85 litrów i tylko jeden głośnik 30cm ( wzmacniacz 600W) ale to co robi mi z pokojem to się w głowie nie mieści...Potęgi to czasem mam nawet dosyć...chodzą mi po głowie koncepcje z 2 subami i bardziej audiofilskie konfiguracje...

Po wielu rozważaniach podjąłem decyzję, że kupię Denona 2106 lub H/K 235, odsłuch nie wchodzi w grę więc proszę o wrażenia ludzi którzy mieli okazję porównać te dwa modele.

Podobno HK jest lepszy do stereo ale Denon ma bardziej łagodne brzmienie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.