Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

A nie można tego zrobić frezarką ręczna z odpowiednio zagłębionym i wyprofilowanym frezem?

Poza tym podcinanie otworu do głośnika niskotonowego nie ma większego znaczenia dla powstawania rezonansów w otworze bo jego długość i tak jest prawdopodobnie mniejsza od długości fali produkowanej przez głośnik niskotonowy (odpowiednio nisko ucięty). Bardziej prawdopodobne jest wytwarzanie kompresji pod głośnikiem z powodu małej przestrzeni przez która przechodzi powietrze od membrany. System działałby wtedy jak dwa układy BR jeden zamknięty w drugim (oczywiście czysto teoretycznie, bo nie wiemy czy tak będzie w rzeczywistości działał i jaki będzie naprawdę wpływ tak wąskiego otworu).

A ile takie Vify kosztują bo chyba dość więcej ????

Jak bym chciał po 2 na kolumne to było by sporo tej kasy.

Albo inaczej za ile moge kupić taką vife zamawiająć wspólnie z audiocomponents

Albo co proponujecie na te 3 drogi??

Matthew

A ile Cie wyniosły te głośniki co zamawiałęś wspólnie takie poprzcinane jakby:) co to za modele i ile trzeba za taki zestaw zapłacić oczywiście zamawiając tam gdzie Ty.

Pozdro

Matthew,

woofer 18W/8531g00

trudny do wysterowania grunt to prund a prund to elektryka,

ze slabymi wzmakami muli an basie.Mam kolumny zrobione na tych przetwornikach elektronika do nich musi niestety byc bardzo dobra a wtedy odwdziecza sie takim dzwiekiem ze trzymaj kapcie zeby z dywanu na podloge niespadly.

pozdr.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Jaka by ta elektrownia nie była , to Scany wulkanem dynamiki raczej nie są. Chociaż oczywiście nie przeszkadzą to w tym ,że są bardzo dobre i wiele potrafią.

marko3T

nie mam na mysli niesamowitych poziomow glosnosci tylko zetelne odwzorowanie dzwieku,efektywnosc nie jest zawysoka ale jezeli chodzi o zmiany dynamiczne oddaja je calkiem realistycznie i nie burcza srednim basem jak wiekszosc burczybasow.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Rozumiem.

To co innego możecie mi polecic na te 3 drogi z dwoma niskimi tak żęby był dynamicznie,realistycznie a kiedy trzeba żeby umiały kopnąć po klaci:)

Ja za bardzo nie wiem co mge dostać za takie pieniądze co by fajnie grało i mojego budrzetu ni przekroczyło.Nie słuchałem za dużo konstrukcji bo nie mam gdzie więc prosze was o rade

stefan5000

Pisząc wulkanem dynamiki wcale nie miałem na myśli wysokich poziomów wysterowania.

Zdolność przetwornika do "nagłych zmian akcji" często objawia się właśnie przy niskich/średnich poziomach.

Jeżeli głośnik jest mało dynamiczny , to cały przekaz jest lekko ujednolicony.

Oczywiście wszystko zależy od preferencji słuchającego , nie dla każdego dynamika jest priorytetem.

To trochę bez sensu robić niskotonowy w 3 drożnym układzie z głośnika 18cm. Owszem ten SS jest przystosowany do pracy na basie. Ale to jest nadal nisko-średniotonowy jedynie z najniższym basem. Nie sprawdzałem jakie ma zniekształcenia ale z fizyki wnika, że większość 20cm (na pewno w jego cenie) powinna sprawić się na basie znacznie lepiej. W ogóle SS są mocno za drogie (chyba że ceny ostatnio spadły, bo te które pamiętam dochodziły do 700zł.).

Można sięgnąć po równie dobre Monacory kosztujące jednak taniej i dobrać je lepiej pod kątem pracy w układzie 3 drożnym.

A dla wielbicieli ekstremalnych cen, Intertechnik.de ma projekt kolumny 3 drożnej o nazwie KONKRET [ :))) ] na dwóch Etonach i kopułce Seas Excel.

Też to kiedyś matthew pisałem , że jak już trzy drogi to woofer przynajmniej 8 cali.

Zwłaszcza ,że miał już klona z 18-stką jak midwoofer. Na pewno teraz będzie lepiej , ale czy nakład prac i środków nie lepiej było skierować w strone układu z typowym niskotonowcem.

Oczywiście to jego wybór , my sobie możemy dywagować co by było gdyby.

dając 26cm na bass musiało by się to wiązać z wymianą wzmaka, oczywiście musiał bym zrobić jakiegoś, a na razie mnie nie stać, zawsze natomiast można poszerzyć frez ;D

A co panowie myślą nad takim czymś typowe2,5 drogi 2x SEAS L18RNX/P między nimi jakiś wysoki scana oraz do tego na boku lub na dole nisko cięty jakiś 8"/10" głośnik.

Tylko pewnie był by problem z zwrotką bo jak to pociąć wsszystko??

Poradźcie mi

Czy zda to egzamin?

Czy te głośniki mogą być

Jaki wysoki i ten niski

To troche bez sensu , bo jeżeli jedna z tych 18 Seasa ma grać od samego dołu to po co dublować przetwarzanie niskich tonów dodatkowym wooferem.

Z budżetem 2000pln na głośniki nie porywaj się na takie kombinacje. Co tweeterów Scana to godny polecenia jest na pewno 9700 on u Kisiela kosztuje 490 z Audiocomponents coś taniej , ale myśle ,że można zrobić taniej i też dobrze kupując osławionego Seasa 27tbfc.

-> Matthew

Nieźle zapowiadają się te Twoje kolumny. Powodzenia w bojach ze zwrotką!

-> JacekN

Zerknij na to ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak jak chcesz, tylko cena za drivery będzie chyba dosyć wysoka, bo ten basowiec na boku to kosztuje ponad 500zł.

Ukryta Zawartość

JacekN, nie porywaj sie z motyka na slonce!

Jezeli nie masz zielonego pojecia o konstruowaniu kolumn, to jak chcesz opracowac zwrotnice?

Koledzy z forum korespondencyjnie nie pomoga przy ukladzie 3way, chociaz sa i tacy magicy;p

Ilu metrowy masz pokoj, z 25m2 lub wiecej?

Matthew to szkoda.

Coś mi się pomieszało we wcześniejszym wpisie przy układzie 2,5dr oczywiście dwie 18 przetwarzają niskie częstotliwości , co czyni taki układ z dodatkowym 8/10cali basem tym bardziej bez sensu.

Pokuj ma coś okoł 25m2.

taki zielony to nie jestem bo troche się tym interesuje ale wiem i tak dużo mniej niż Wy.

Dlatego chodzi mi o sprawdzoną konstrukce czyli z dobrym schematem zwrotki,strojeniem itp

No i jeszcze zaznacze raz żeby potrafiło kopnąć

najlepiej jakieś linki do takich konstrukcji by się przydały.

nic lepszego nie wymyslisz sam:

Ukryta Zawartość

tylko kompetentny(drogi) wzmacniacz bedzie potrzebny.

Ukryta Zawartość

jakie są wasze typy podziału pasma dla 12M i 6600? 2khz, 2,5 khz, 5khz...

czy dopiero dywagować po wsadzeniu tego w skrzynki i zrobieniu pomiarów?

Spoko może by coś takiego wykonał tylko nie ma tam podanego dokładnego litrażu strojenia bs no i schematu zwrotnicy.

Głośniki napewno znalazło by się taniej bo na akkusie jest drog generalnie.

Może bym ściągnął z jakiejś konstrukcji DIY waszej produkcji ????

jest temat "wasze konstrukcje DIY może tam jest coś godnego uwagi ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.