Skocz do zawartości
IGNORED

DENON dvd 3910 - odsłuch SACD stereo.

MPB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W ostatnim czasie stałem się posiadaczem ww. klocka i postanowiłem dokonać konfrontacji brzmienia CD z gęstym formatem. Porównałem z ciekawości - jak brzmi SACD na Denonie, którego sekcja audio w specyfikacji wygląda interesująco

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ponieważ dostępność płyt DVD audio jest mierna użyłem SACD - kilka płyt hybrydowych między innymi ostatnie wydanie Ciemnej Strony Księżyca, Basi T. z Matt Bianco, różne The Police, Diany Krall. System odsłuchowy "o mnie". Wyniki odsłuchu są jednoznaczne. W odsłuchu stereo zostaję przy CD i Conradzie Johnsonie. Denon na SACD stereo zabrzmiał poprawnie pod każdym względem. Równowaga tonalna została zachowana. Bas dobrze kontrolowany i rozciągnięty, najniższe składowe wyartykułowane dobitniej niż w CD, co wyrażało się wzbudzaniem w rezonans różnych przedmiotów znajdującym się w pokoju. Średnica trochę wysunięta do przodu, przez co wokale nie miały takiego "body" jak w CD, wysokie zróżnicowane, zwracała uwagę duża ilość informacji w skali mikro, które nie są uchwytne przy CD. Scena - i tu zaczynają się kłopoty - bardzo dobrze rozciągnięta w szerz, natomiast głębokości za grosz. Istnieją dwa wymiary. Subiektywnie jest to wada, która dyskwalifikuje według mnie denona do odsłuchu stereofonicznego. Całe szczęście, że kupiłem go dla obrazu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

faktycznie trzeba było pomyśleć wcześniej o Panasie, model 97 jest chyba nie do pobicia w sekcji video a i z DVD AUDIO + płyty CD zbiera dobre noty. Tylko z kolei wada - nie czyta SACD i tak w koło Macieju...

Wybierając Denona nie kierowałem się ceną, bo nie jest ona dla mnie warunkiem najważniejszym i krytycznym. Chciałem kupić dobry odtwarzacz wieloformatowy, a takim Panasonic nie jest - brak SACD. Byłem ciekawy brzmienia gęstych formatów. Sprawdziłem CACD i jak wcześniej napisałem Denon mnie nie zachwycił. Sprawdzę jeszcze DVD audio (jak dorwę płyty). Podobno radzi sobie z nimi lepiej. Myślę, że winą można obarczyć kiepski stopień wyjściowy i (może) układ zasilania. Na rozbieranych fotkach nie widziałem transformatorów - zasilacz impulsowy? Przetworniki dźwięku są nowoczesne i dobrej jakości. Podobno 3910 można poddać tuningowi. Co do obrazu to różnica na niekorzyść Panasonica jest zdecydowana, ale nie zauważalna na CRT 32 cale.

Swoje uwagi umieściłem z myślą o forumowiczach, którzy myśleli o kupnie tego klocka jako uniwersalnego żródła audio-video. Niestety audio jeszcze kuleje:) nawet w klasie referencyjnej.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.