Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki nauszne do sprzętu przenośnego

Toma666

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post więc bądźcie wyrozumiali ;] Rozglądam się za nausznymi (najlepiej wokółusznymi) słuchawkami do użytku przede wszystkim domowego, ale podłączonych do discmana (philips exp321) a w przyszłości też irivera h10. Z uwagi na to, poza jakością dźwięku, zależy mi na głośności (na sennkach mx400 odpowiada mi głośność 7 w skali do 10, jeśi to da o tym jakiekolwiek wyobrażenie ;). Budżet to, powiedzmy, max. 200zł, oczywiście z allegro włącznie.

Rozejrzałem się trochę i oto moje typy:

Koss UR40 (ok. 180zł) - krótki kabel wskazuje raczej na przenaczenie właśnie do sprzętu przenośnego, nie wiem jak się ma do tego impedancja (60ohm) i skuteczność: 98 dB SPL/1mW

Koss Porta Pro (ok. 180zł) - bardzo chwalone (przeglądałem podobne tematy), podobno przeznaczone właśnie do sprzętu przenośnego, impedancja taka sama jak w UR40 (60ohm) ale wyższa skuteczność (101db), ale niestety są dosyć małe a wolałbym wokółuszne. Jeśli jednak zdecydowanie przewyższają konkurencję to jakoś to przeboleję ;]

Sennheiser HD202 (ok.100zł) - zdecydowanie najtańsze, ale długi (3m) kabel wskazuje raczej na inne przeznaczenie niż sprzęt przenośny. No i to pasmo ucięte na górze już przy 18khz, czy będzie w wyraźny sposób wpływało na jakość muzyki? No i są zamknięte... Impedancja 32ohm, dynamika max. 115db

Słucham rocka i metalu, tu też zdarzają się dobrze wyprodukowane płyty ;]

Na razie najbardziej skłaniam się ku Kossom UR40, bo zakrywają całe uszy i wyglądają trochę "poważniej".

Liczę na pomoc i inne Wasze propozycje ;]

rozważ też Koss SportaPro. Są równie dobre co PortaPro, trochę tańsze i bardzo praktyczne. Oczywiście nie są to słuchawki "audofilskie" w tym sensie, że nie oferują jakości dzwięku zbliżonej do wyższych modeli Sennheisera czy BT, ale do zastosowań przenośnych (praca, siłownia, podróż itp) są doskonałe. U mnie pracują z Sony HD-5.

czyli nie warto dopłacac do porta pro, nawet jeśli mają te fajne gąbeczki przytrzymujące ;> ?

no a co z ur40, bo podobają mi sie ze względu na wielkość, a słuchawki mają być przede wszystkim do domu?

jak chcesz słuchawki do domu, to rozważ jeden z modeli Senheisera lub BT zw sredniej półki. Koss UR-40 ni słuchałem, ale sądząc po obrazkach na stronie top hi-fi to raczej do kieszeni tych słuchawek nie włożysz. Proponuję małą wycieczkę do Audioklanu i wszystko stanie się jasne...:)

w tym sęk, że słuchawki do domu ale mające grać tylko z odtwarzaczem przenośnym, dlatego wszystkie wyższe modele zbyt dużo wymagają od sprzętu. a do audioklanu czy mm wybiorę się dopiero na początku grudnia, dlatego wcześniej chcę wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę. przydałyby się opinie tych, którzy używają dużych słuchawek (no i kossów ur40) ze sprzętem przenośnym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.