Skocz do zawartości
IGNORED

Philips FR930E - amplituner stereo

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedałem swojego Denona DRA-385RD ulegając prośbom kolegi i kupiłem inny amplituner stereo - Philips FR930E taki jak na zdjęciu poniżej. Kupiłem Philipsa z czystej ciekawości i zanim go otrzymam ciekaw jestem czy ktoś miał coś takiego lub ma i jak to brzmi, jak odbiera radio itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/22853-philips-fr930e-amplituner-stereo/

Mam Philipsa ale FT 920. Nie pomyliłeś się? FT 930 różni się od FT 920 jedynie tym, że ma RDS i timer. U mnie gra z NAD 320 BEE. Nie narzekam. Może jest za dużo wysokich tonów, ale nie wiem czy to jest wina tunera czy wzmacniacza i kolumn. Bardziej bym stawiał na kolumny (B&W 601) Jedyny problem z pilotem, sterowanie jest obsługiwane przez wzmacniacz przez przewód sterujący innymi komponentami. Ładnuy wyświetlacz, widać go w nocy bardzo dobrze.

Już podobno działają obrazki więc wrzucam jeszcze raz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No i wreszcie do mnie dotarł ten philips. Pierwsze wrażenia - wygląd ciekawy - nie tylko z przodu ale i z tyłu - prosze zwrócic uwage na wyjścia i wejścia. Załączam zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

A jakie opinie krążą o amplitunerze Pioneer SX 704RDS?

pono to najwyższy ostatni modej amplitunera tej serii, jak sprawdzić czy faktycznie jest najwyższy-ostatni?

A może ktoś go słuchał i wyda osąd czy gra dobrze?

post-5939-100008611 1170282120_thumb.jpg

Ależ Rafale! Miałem DRA 285 i 385, to był mój początek zabawy z ta choroba, którą mamy wszyscy do dzis... Moim zdaniem oba kiepściutkie. Potem się przesiadłem na osobny wzmak, choc nie górnych lotów, PMA 725 R, ale w porównaniu z amli, dopiero on zagrał. Czuć było wyrażnie różnicę. Bardzo miło go wspominam do dziś, tym bardziej, że gra u kolegi :)

Gość

(Konto usunięte)

pono to najwyższy ostatni model amplitunera tej serii, jak sprawdzić czy faktycznie jest

>najwyższy-ostatni?

---

bardzo proszę pomóc mi w poszukiwaniach i ustaleniu czy był kolejny, wyższy model amplitunera SX 704 RDS..!!

witam! z moim poszukiwan wynika ze sa wyzsze modele , posiadaja one tryb dźwieku przestrzenego , z samych stereo nic wyzej nie znalazlem z tej linii a juz odszukac tego podanego SX704 i tak jest trudno. Pomocny moze byc katalog Pioneera z tych lat co pochodzi ten okaz.

Osobiscie - wyglada całkiem, całkiem z pewnościa lepiej niz wersje czarne , jak gra nie wiem - nie slyszalem, nie wypowiadam sie... z pewnoscia jednak lepiej niż modele nizej i zdecydowanie lepiej niz egzemplarze Technics`ów , Sony, Kenwood`a...

mozna porównywac z Denonami z lat 88-95 pewnie ocena bedzie trudna , bedzie zalezec od indywidualnych upodoban danego uzytkownika , ze wzgledu na wyglad, ten Pioneer wydaje mi sie byc ladniejszy.

No mnie się akurat nie podoba. Na długi czas ten "styl" zniechęcił mnie całkiem do hi-fi. Jest to po prostu coś, czego nie akceptuję. Rzecz nie różnicy w gustach ale raczej braku gustu w ogóle. To, co mnie cieszy, to, jak ów "styl" na moich oczach znika. Znikają nawet marki, z którymi był kojarzony. Owe "wielkie" marki, które jednak w praktyce okazały się sprzętem dla ubogich (także słuchem). Nie straszą już amplitunery, cedeki i wzmacniacze Technicsa. Pioneer robi całkiem ładne (i chyba tylko ładne) mikrowieże. Chyba dał sobie spokój z poważniejszym stereo. Sony w dziedzinie audio chyba już nikt nie traktuje poważnie, a na pewno nie jest zbyt poważne, to co znaleźć na półkach można w ich firmowych sklepach. Philipsa też od dawna już nie ma jeśli idzie o poważne audio. I sprzęt dla ubogich jest ciut.. ładniejszy. Bo brak większej gotówki nie musi oznaczać kompletnego braku gustu. W co poniektórzy usilnie i bardzo długo wierzyli.

no tak wiadomo, kwestia co sie komu podoba wizualnie i akustycznie... jedenu przypada do ucha/oka drugiemu nie.

co do obecnej produkcji (domowego sprzętu hi-fi) firm takich jak Sony, Pioneer, Kenwood, Yamaha, Technics, Denon... nie ma tematu, tego już nazwać audio hi-fi nie mozna. Przywołany model pochodzi chyba z ostatniej linii Pioneer`a coś może jeszcze reprezetującej dla początkującego audiofilia (2 najwyższe modele) , potem jak już napis firmowy sie pochylił - Pioneer upadł ;) tak więcej aby cos grającego (w pełni znaczeniu tego słowa) wyszukać z tych marek trzeba sie cofać w przedzial wiekowy (80-95) lub sobie z góry podarować (mówie o kupowaniu nowych zestawów obecnie oferowanych w sklepach).

ale mniejsza z tym... co do sprzętu dla ubogich (osoboście określenie to mi sie nie podoba) przecież osób mających do dyspozycji przedział do 1000zł (w prównaniau to tych co mają kila tysięcy) na sprzęt audio jest w naszym kraju wiecej. Nazywanie ich ubogimi z pewnoscią przyjemności im nie daje (owszem można z perspektywy dużych miast pomysleć do kowta 1000, 1500zł na sprzęt audio jest "śmieszna" ... lecz trzeba spojrzeć, że w dużej mierze osoby dysponujące taką gotówką do miszkańcy mniejszych ośrdoków miejskich lub ludzie młodzi nie posiadający jeszcze wielkiego dorobku a chcący do czegoś zacząć). Czy nie mogą oni natknać sie przykłądowo na starego małego Denona PM250 , Yamahę AX-900 , A-1000 ? wymienone sprzęty potrfią z pewnoscią w kilku przypadkach wykosić klocki na które wydało sie z 3,4 razy wiecej niz na wspomniane modele. Bariera posiadania dobrego sprzętu do 1000zł jak najbardziej osiagalna, trzeba tylko chcieć :) i oczwyiscie "bo brak większzej gotówki nie musi oznaczać kompletnego braku gustu"

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.