Skocz do zawartości
IGNORED

Martwe piksele w LCD i plazmach.

krzylo

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie nie jestem zwolennikiem TV LCD i plazm, ale ciekawi mnie sprawa martwych pikseli (cholernie denerwujące w monitorze do kompa). Wiem, że LG daje na swoje monitory LCD gwarancję 1 piksela lub subpiksela. Jak to jest z TV LCD i plazmami ? Czy u kogoś z Was - posiadaczy TV LCD wyskoczyło coś? Sądzę, że TV LCD są mniej podatne na takie wady od monitorów komputerowych LCD. Powód - mniejsza rozdzielczośc i duża plamka.

I jak to jest z tymi gwarancjami na TV LCD i plazmy?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/22941-martwe-piksele-w-lcd-i-plazmach/

Martwe piksele wstępują również w TV LCD. W moim wypadku jest to 1 piksel ( matryca Samsunga 32"). Wyskoczyło to po pół roku. W czasie kupna przetestowałem dokładnie TV podłączając laptopa przez złącze DVI. Martwych pikseli nie było. Zobaczymy co będzie dalej (jeszcze 1.5 gwarancji). Oczywiście aby zobaczyć ten 1 piksel trzeba prawie nosem szorować po matrycy.

Jako do niedawna laik TV, któremu TV może nie istnieć wydaje mi się jako posiadaczowi plazmy, że najwiekszą niedogodnością w stosunku do tradycyjnego odbiornika są widoczne cienie i plamy na starszych filmach lub na scenach kręconych w ponurych pomieszczeniach. Dolegliwości tych nie stwierdzam choćby na 25-cio letnim Panasoniku. Czy ktoś z Was również wkurza się na te cienie. Ten efekt mnie denerwuje.

Prawdopodobnie masz źle ustwione proporcje między kontrastem i jasnością i dlatego mogą ginąć szczegóły w ciemnych partiach ekranu. Jeżeli masz w swoim TV taki parametr jak "gamma" możesz również tym pokombinować.

W menu tego nie ma. Wykres fabryczny coś tam pokazuje 50 / 50%

W klasycznym TV regulowałbym na "dziale" kineskopu" ale tu? Mecze, sydnał ze studia miodzio. :):) najlepiej to reklamy. Ale stare i ciemne? Moze ktoś poradzi. Plazma to Samsung PS-42V6S. Źródło sygnału cyfra+ i DVD.

Teraz żona ogląda na TVN jakieś "gówno" o pająkach. Obraz jest zyleta.

Ale jak ja np. włączę Dyzmę czy coś z tych rzeczy lub starszy film to w ciemnych scenach powstają plamy- cienie.

Regulacje jakie posiadam to: kontrast, jasność, ostrość, kolor, temperatura barwy-zimna2, zimna jeden, neutralna, ciepła1, ciepła2. Są również możliwości ustawień: dynamiczne, standartowe, film, użytkownika.

Gustaw - to dziwne, że po pół roku padł piksel. W LCD generalnie jest tak, że co ma wyskoczyć to wyskoczy przez pierwsze 100 godzin pracy. Potem martwiaków nie powinno już przybywać. Ciekawe, czy jakiś producent TV LCD daje gwarancję 1 piksela i subpiksela tak jak np. LG na monitory do kompa?

Przyznam, że nie wiem co podpowiedzić, bo jeżeli problem nie zależy od źródła tylko od materiału to trudno coś poradzić.

Jeżli masz coś takiego jak system "DNie" to spróbuj go wyłączyć. Nie wiem czy ten system Samsung stosuje również w plazmach. Po jego wyłączeniu możesz uzyskać więcej szczegółow w "cieniach".

W wypadku Samsunga norma dla ekranu 26-32 cali to 8 pojedyńczych (czarne) i 0 subpikseli (stale świecące).

Może problem wystąpił właśnie w tych 100 godzinach. Trochę mało precyzyjnie napisałem ale Tv sprawdzałem przy zakupie i ponownie po 6 miesiącach.

Jak widać z tymi 100 godzinami sprzeczności nie ma.

Zydelek

Z mojego doświadczenia (ale z plazmami i LCD nie miałem do czynienia) wynika, że ustawienia fabryczne są zawsze do luftu. Musisz zatem kombinować w ustawieniach personalnych i tu zasadą jest - możliwie najmniej kontrastu a w zamian barwa. Tak jest przynajmniej na CRT. Spraw sobie płytę DVD "Kalibrator" i próbuj. Zobacz też jak wyglądają te starocie w ustawieniu "film". Ostrości nie dawaj ponad 50%. Barwa neutralna. Zakładam, że obraz z Cyfry+ masz ustawiony na RGB, a z DVD idzie przez DVI. Bardzo ważny jest dobry kabel SCART. Masz podobno kasę, to kup rasowy - Fadela albo Van den Hula, ewentualnie srebrnego Ixosa. A gdybyś był w rozpaczy i pragnął rozwiązania za wszelką cenę, to trzeba kupić przetwornik Crystalio (jakieś 4 tys.) Poprawia obraz jak jasna cholera.

... albo DVDO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widziałem przez moment u znajomego w Belgii. Był to chyba model iScan HD (pewien nie jestem). Podłączony był do TV LCD Philipsa (32cale). Źródło to jakiś tani Samsung ze upskalerem.

Sterował tym przez DVI upskalując w DVDO do 720p. Pokazywał różnicę między połączeniem przez DVI bezpośrednio z DVD (upskaler ON) i przez DVDO. Efekt był nieporównywalny. Efekt można jedynie porównać do HDTV na dobrym TV. Nie miałem okazji dłużej się tym pobawić ale mam spory temat do przemyślenia. Niestety nie mam porówniania do innych urządzeń tego typu.

• 2 tygodnie później...

ze wzgledu na zlozonosc procesu produkcji matryc norma mowi o ilosci wadliwych pikseli.

w polsce zazwyczaj sa to panele 2 klasy i tam przy 17 calach sa dozwolone 2 piksele lub 5 subpikseli. moglem sie pomylic co do ilosci bo dosc dawno tego szukalem. sa jeszcze warunki ze dwa wadliwe suby nie moga byc kolo siebie w jakims obszarze.

najsmieszniejsze jest to ze subpiksel swiecacy na czerwono przeszkadza znacznie bardziej, niz piksel ktory wcale nie swieci.

aktualnie pojawiaja sie matryce 1 klasy, one nie maja niczego wypalonego, oraz takie rodzynki jak LG gdzie gwarancja 0 pikseli jest na 100 dni-jezeli dobrze pamietam.

w telewizorach to nie jest tak uciazliwe, bo wypatrzec taka mala plamke z 2-3 metrow to trzeba miec zdolnosci.

jak ktos jest bardziej ciekaw to moge poszukac norm, gdzies leza u mnie na biurku w pracy...

Tutaj napisali trochę o normaw w LCD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

A jednak wyskakują i denerwują :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.