Skocz do zawartości
IGNORED

Standy z kamienia - całe!!??

mandek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z takimi standami?

Znalazłem coś takiego na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę o opinie tych, którzy spotkali się z takimi standami, niekoniecznie od tego samego sprzedawcy.

Proszę również o zdanie teoretyków.

Marek

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23238-standy-z-kamienia-ca%C5%82e/

tu masz dosc duzo informacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba najbardziej rozudowny teoretyczno/praktyczny watek jaki spotkalem (i w jakim uczestniczylem :)

Ukryta Zawartość

Witaj

Rok temu robiłem ze szwagrem całe kolumny z kamienia. Te na allegro są masywniejsze i wyglądają całkiem fajnie (co do wyglądu i tak zdania będą podzielone). Nie ma obawy o to, że dzieciak je przewróci, nasze ważyły 15kg te pewnie ze 30kg. Bardzo dobrze odizolują kolumnę od podłogi.

Ukryta Zawartość

post-3697-100009235 1170281176_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

roberttro > no właśnie, dzieciak ;)) - ten argument jest przekonujący.

Mnie ich wygląd całkiem odpowiada, a podejrzewam, że można z producentem ustalić wszystko dokładnie. Gościu jest z Łodzi, także to jest dla mnie jeden z głównych argumentów za, bo na miejscu.

Trzeba przyznac, ze calkiem ladnie sie prezentuja te standy z allegro. Ale jak dla mnie, do tej pory najlepsze sa standy tej firmy:

Ukryta Zawartość

Tyle, ze to nie granit.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

roberttro > no właśnie stoliczek, ale to później.

Dead_Dog > zacznę go męczyć chyba na początku przyszłego roku, jak będę już miał nowe monitory ;)))

Jeden z forumowych gigantów hand-made struga je dla mnie :D

Slav > JTL, tak - prezentują się pięknie, ale są dość drogie. A ich strona internetowa powinna jakąś nagrodę dostać, pełen profesjonalizm - miło popatrzeć i mnóstwo informacji.

• 2 tygodnie później...

Witam,

wątek nie pierwszej świeżości, ale może kogoś zainteresuje rozwiązanie, które kiedyś w rozpaczy wymyśliłem.

Udało mi się kupić w Media nie dla idiotów Tannoye M2 za 300 zeta para (było tuż po tej legendarnej "fali" promocji i demolce w sklepie). Brakowało pudła, gwarancji i jednej maskownicy, poza tym żyleta. Stawianie ich na parapetach, półkach i podłodze tylko mnie irytowało, brzmiały jak nocnik (blaszanny).

Ponieważ mieszkam w Warszawie sam i WAF (Wife Acceptance Factor) nie gra żadnej roli, pojechałem na Bartycką poszukać czegoś pod głośniki.

W końcu zakupiłem dwie płyty chodnikowe (ładniejsze, chyba po 14 złotych), dwa przewody kominowe ceramiczne kwadratowe, dwie płytki lastriko (też wersja de luxe), worek piasku i silikon budowlany. Płyty chodnikowe na spód, przewód kominowy przyklejony silikonem i zasypany piaskiem, na wierzch płytki lastriko grube, głosniki przyklejone tym białym niebrudzącym "glubstikiem" z UHU. Pod chodniki dałem kawałki takiej tłumiacej drgania wykładziny, której używa się w serwerowniach (w firmie remontowali pomieszczenia IT i dostałem od kumpla dwa kwadratowe ścinki tej wykładziny).

Muszę nieskromnie powiedzieć, że jak sa brzydkie, tak gra to wszystko ładnie, po świętach zamieszczę jakąś fotkę w "moje ustroje."

JTL są świetne. Zwłaszcza seria Hi-Fi. Proste bezpretensjonalne i nadal solidne.

We wszystkich podstawach ważna jest możliwość zasypania piaskiem, śrutem lub czyms podobnym.

Dawno temu wpadł mi w rece stary numer Horyzontów Techniki w których pokazano budowę młotka do pracy w zerowej grawitacji. Obuch miał pusty i wypełniony w niewielkiej ilości drobnym śrutem. Chodzilo o rozpraszanie energii zderzeń spręzystych, żeby młotek po uderzeniu nie odbijał się.

Myślę że coś jest z tym na rzeczy także w podstawach pod zestawy głosnikowe i sprzęt audio.

marekzawa, >Za te pieniądze to się nie ma nawet nad czym zastanawiać, tylko brać.

Piszesz o tych kamiennych standach?? Ja też uważam, że cena jest atrakcyjna, tylko jak to zabrzmi???

Jak bede mial nowe monitorki to zagadam z gościem, żeby mi pozyczył jakis gotowych (jak będzie miał) do posłuchania, Jak będzie ok, to kto wie, może sobie zamówie?

Pozdrawiam wszystkich i

WESOŁYCH ŚWIAT BOŻEGO NARODZENIA ŻYCZĘ!!

Marek

Kamienne podstawki mają spory sens a ich wykonanie wcale nie jest takie drogie jak by się mogło wydawać, trzeba jednak przemyśleć projekt. Takie podstawki jak na fotach wyglądają bardzo efektownie, ale zapewne ich wykonanie bylo kosztowne. Przymierzałem się do czegoś takiego i nawet powstał jeden model. Kłopoty z realizacją zleceń zniechęciły mnie całkowicie, ale jeżeli to ma być tylko jednorazowy "wyczyn" to warto. Oto kilka wskazówek dla potencjalnych chętnych na zbudowanie czegoś takiego:

Najdroższe jest zaokrąglanie kamienia, ćwierćwalce, półwalce, walce. Wyglada to pięknie, ale też kosztuje, z powodzeniem można z tego zrezygnować.

Nie ma sensu przesadzać z masą, kamień sam z siebie dobrze izoluje, nie trzeba isć tak mocno w masę jak w przypadku materiałów drewnopochodnych. 30 kg wystarczy do typowych monitorów, a przy okazji nie zrujnuje portfela.

Wbrew temu co będzie twierdził kamieniarz (w którego interesie leży sprzedaż jak najgrubszych płyt) 3 cm na podstawę wystarczy, jeśli chodzi o wytrzymałość. Oczywiście to jest kruchy materiał i może nie wytrzymać uderzeń twardymi przedmiotami, ale przecież nie tak z zalożenia będą eksploatowane.

Zamiast jednej grubej nogi dobrze jest zrobić trzy albo cztery cienkie, 5*5 cm. Nie chodzi tutaj o aspekty funkcjonalne lecz estetyczne. Pojedyncza gruba noga wygląda nieciekawie, no, chyba że zrobimy coś takiego jak na wklejonych fotkach, ale to są dodatkowe koszty. Trzy albo cztery wąskie nóżki bez żadnych finezyjnych wycięć wyglądają lekko, i estetycznie, proste cięcie nie kosztuje majątku.

Takie są wnioski z wizyt w kilku zakładach kamieniarskich, być moze jest możliwe znalezienie kamieniarza, który zrobi niedrogo nawet walec, ale ja na takiego nie trafiłem. Warto zawsze przejsc się po kilku zakładach samemu.

Pozdrawiam!

Bartek

Argos ma calkowicie racje

Wykonanie takich standow jest rozsadnie tanie. Moje wykonal mi kamieniarz, za mniej niz 200zl (za pare). Wykorzystal "odpady", czyli kawalki pocietych plyt, ktore akurat byly wystarczajacych rozmiarow na podstawy (a za male na nagrobki ;) ), noge skleil z dwoch kolorow "paskow", klejac 3 paski na bok kwadratu nogi, wkleil kolce, ktore kupilem na allegro za kilka zl. Wyglada to niezle, wazy solidnie, dziala wlasciwie. Wystaczy znalezc chetnego do zabawy kamieniarza i "nie przeplacac" ;).

>>Moje wykonal mi kamieniarz, za mniej niz 200zl (za pare)

:-0 !!!! Tak chętnego do współpracy kamieniarza to mi się nie udało znaleźć. Podejrzewam że wszyscy wyceniając mi takie stojaki mieli zamiar wykorzystać odpady, ale zaden do tego się ucziwie nie przyznał i liczyli mi za to jak za normalny kamień... Niemniej jednak i tak można było się zamknąć w cenie 600 PLN za parę, co i tak było bardzo sensowną ceną biorąc pod uwagę że na jedną sztukę wchodziło ponad 40 kg materiału (akurat miały stać na tym kolumny ważące 40 kg więc w tym przypadku był sens pójścia w masę, choćby dla zachowania stabilności), za ekwiwalent z MDFu dobry stolarz przyłoiłby tyle samo jeśli nie więcej, a łaściwości zupełnie nieporównywalne... Oczywiście tego typu standów raczej nie porównywałbym do wyrobów JTL czy Stand Artu, wyroby tych firm są o wiele bardziej zaawansowane (transmisja drgań, sposób ich wytracania) i zapewne niesie to za sobą określone konsekwencje, jednak na tym pułapie cenowym kilkuset PLN, o którym mówimy walczy się raczej z bardziej podstawowymi rzeczami jak stabilność i izolacja, niż z niuansami, nic tylko znaleźć skłonnego do współpracy kamieniarza.

Pozdrawiam!

Bartek

Z cenami u kamieniarzy bywa różnie. Niektórzy za wykonanie takich rzeczy wołają jak za nagrobek :-)))

Kamień pocięty na wymiar i obrobiony można też zamawiać w hurtowniach kamieniarskich i jest jeszcze taniej.

Jedyny kłopot to transport.

Jeśli chodzi o transport to tak czy siak trzeba przewieźć bądź to pocięte płyty bądź całe stojaki... Bardziej martwiłbym się o to że mało nie sprzedadzą, pewnie trzeba od razu oktreśloną ilość łyknać naraz.

Dobrym wyjsciem wydaje się szkło, jest to też materiał mineralnego pochodzenia, jednak łatwiejszy w obróbce. niestety nigdy do czegoś takiego się nie przymierzałem, nie wiem jak z kosztami tafle musiałyby być grube. ale takie coś zapewne prezentowałoby się efektownie a przy tym powinno nieźle spełniać swoje zadanie, grube szkło ma właściwości zbliżone do kamienia.

trzeba tez wziosc pod uwage z jakiego granitu jest cos wykonywane,bo granit a granit to róznica,przykłądowo porównanie taniego polskiego strzegomskiego do np Nero Afrika Impala,badz Nero Assoluto.Te kamienie dzieli dosc duza róznica cenowa za m2.....

Ano trzeba tylko znalezc "dobrego" kamieniarza. Ten, ktory mi robil wspominal takze, ze mial "maniaka", ktory zamowil (teraz nie pamietam czy odlew czy monolit) cale obudowy glosnikowe z kamienia, a ten mu zrobil i jak wspominal to bylo ok 900zl (nie pamietam czy za jedna czy pare). Ale jak sam twierdzil - lubi sie czasem pobawic, mimo natloku roboty z nagrobkami i parapetami ;).

Na szklo kiedys patrzylem, ale o ile dobrze pamietam wyjdzie sporo drozej.

A jesli ktos ma chec pobawic sie w testowanie, to kamieniarz moze skleic roznymi klejami. Mi podstawy kleil "na sztywno", jak stwierdzil moge sobie tym klocem rzucac i bedzie nadal cale. Ale kolce sam zaproponowal wkleic silikonowym miekkim dla lepszego tlumienia. dla wzmocnienia (chcialo mu sie) w noge jakos wmontowal srube/pret metalowy, ktore dodatkowo laczy sie z podstawa (frez od dolu).

tak jak napisał elfan. ceny są uzależnione od rodzaju kamienia , czarne granity są najdroższe ,

inaczej też wgląda sprawa jak standy zrobione są z odpadów po nagrobkach a inaczej jak trzeba wykonać na zamówienie pod konkretne wymiary .

Ukryta Zawartość

post-1966-100008714 1170281957_thumb.jpg

post-1966-100008715 1170281955_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

CO POWIECIE NA TO

Ukryta Zawartość

post-18322-100000589 1214641425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rochu, 28 Cze 2008, 10:25

>Powiemy że kryptoreklamie pseudoproducentów i spamerów mówimy stanowcze NIE!!!

To mi się przypomniało jak ostatnio namawiałem kolegę żebyśmy wyskoczyli na piwo, to mi powiedział:

- "JA ALKOHOLOWI MóWIę STANOWCZO I KATEGORYCZNIE ... hmmm! no RACZEJ nie!!!",

- "Znaczy za godzinkę?"

- "No dobra :-))) "

Sorry za off.

Witam, ja używam takich standów granitowych. Około 130 kg. Nic nie drży. Nie ma prawa. To po prostu nowe krawężniki przycięte na potrzebną wysokość. Mnie taki design odpowiada. A koszt śmieszny: 100 + czteropak browaru za wniesienie na 1. piętro.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.