Skocz do zawartości
IGNORED

jaki odtwarzacz dvd do 800zl?

EMiL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakie mozecie polecic odtwarzacze za okolo 800zl do piecioletniego, niezbyt wysokiego amplitunera sony?

Odtwarzacz mialby byc podlaczony za pomoca wyjscia analogowego 5.1, w tym przypadku chyba przyniesie to przyrost jakosci. Zalezy mi na modelach z pewna mechanika (yamaha odpada;)) Divx nie jest priorytetem, najwazniejsze aby nie grymasil przy filmach dvd i cdr-ach, mial dobry obraz.

Moim typem jest pioneer dv585, ale moze jest jeszcze cos wartego uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/23362-jaki-odtwarzacz-dvd-do-800zl/

Myślę, że Samsung HD 950 jest jak najbardziej OK - u mnie w pracy gra ponad rok HD 850 jako odtwarzacz CD po 10 godzin dziennie - niejeden odtwarzacz z tzw. "pewną mechaniką" nie dałby rady - niepotrzebne i niesłuszne uprzedzenia wobec Samsunga (HD 850 i HD 950 to bardzo udane modele!!!)

Do czego sluzy up-scaler?

Telewizor to crt sony, wysoki model. Obecny odtwarzacz to 5-letni sony bez progressive scan. Dlatego obraz wydaje sie sztuczny, plastikowy.

Amplituner ma na pokladzie dts, ale czy nie lepiej byloby podlaczyc do staruszka-amplitunera dvd za pomoca wyjsc analogowych?

kolejne propozycje, jvc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

samsung, ale bez dekodera dts:

Ukryta Zawartość

czym sie rozni samsung 950 od poprzednika, chwalonego za dzwiek 945?

I pytanie z innej beczki:czy samsunga 945 lub 950 mozna podlaczyc do monitora komp.?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skąd info, że Samsung 950 nie ma dekoderów DTS?

Wg mnie zarówno znaczek na panelu jak i wpis w instrukcji obsługi z

Ukryta Zawartość

strona 68 (chyba) sugerują, że można odtwarzać DTS bez dekodera zewnętrznego.

Mylę się?

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Upscaler - podwyższa rozdzielczość wysyłanego obrazu (z DVD może zrobić np 1080p) stosując magiczne sztuczki interpolacyjne. Raczej poprzez wyjścia cyfrowe (HDMI/DVI) ew. component. tak więc raczej tego nie wykorzystasz na obecnym odbiorniku.

950 różni się od 945 - głównie kolorem obudowy :), zmienili tez chip lub soft do upscalingu, poza tym większych różnic nie ma (na podstwie lektury AV 12/2005 i sieci).

Mi osobiście nie udało się podłączyć 945 do monitora, ale podobno się da. Jak będę miał więcej czasu to może trochę powalczę z HDCP

Dekodery DTS

Nic się nie chwalą w specyfikacji, a w 945 też nie ma dekoderów (to akurat sprawdzone osobiście)

A jaki jest ten znaczek na przodzie odtwarzacza? Bo może być DTS a pod spodem DigitalOut. Znaczy sie wiem że DTS ale i taknic nie zrobię niech się inni męczą i przetwarzają :)

Z obrazków na stronie Samsunga nie mogę tego odczytać.

Swoja droga, polska (angielska tez) strona samsunga jest beznadziejna. Czy hd950 ma aluminiowy panel przedni jak to mialo miejsce w hd945? Czy jakosc wykonania samsunga stoi na podobnym poziomie co pioneera?

Za bardzo nie wiem na czym polega ten "up scaling", interpoluje to juz wiem. Ok, ale do jakich wartosci zwieksza rozdzielczosc obrazu i jaka jest standardowa rozdzielczosc obrazu z dvd?

Podlaczenie samsunga do monitora crt mozliwe jest poprzez przejsciowke z HDMI do usb? O jakich parametrach uzyskuje sie wtedy obraz(rozdzielczosc i odswiezanie)?

Ukryta Zawartość

Wyżej mas zinstrukcje do 950 - i listę rozdzielczości. Standardowo dostepne są tylko na HDMI - po hacku rózwneiż na componencie.

DVI? Podłączyć można, ale monitor nic nie wyświetla choć teoretycznei po tym co zaplikowalem w DVD to powinien :)

Winne jest HDCP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

"Za bardzo nie wiem na czym polega ten "up scaling", interpoluje to juz wiem. Ok, ale do jakich wartosci zwieksza rozdzielczosc obrazu i jaka jest standardowa rozdzielczosc obrazu z dvd?"

Typowy sygnał wizji na wyjściu odtwarzacza z progresywnym skanowaniem ma 480 linii, można przeskalować to np do 720 linii, tylko trzeba się zastanowić czy lepszy efekt uzyska się korzystając z odpowiedniej funkcji w odtwarzaczu czy też pozostawiając to zadanie elektronice monitora czy projektora która i tak dostosowywuje sygnał wejściowy do roździelczości natywnej matrycy.

Podlaczenie samsunga do monit"ora crt mozliwe jest poprzez przejsciowke z HDMI do usb? O jakich parametrach uzyskuje sie wtedy obraz(rozdzielczosc i odswiezanie)?"

Nie USB lecz DVI. Roźdzelczość definionowalna (domyślnie prawdopodobnie 720x480), natomiast częśtotliwość odświeżania jeśli nie definiowalna to prawdopodobnie 60Hz (w przypadku monitora LCD i tak nie wykorzystuje się przecież wyższej)

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o typ odtwarzacza to ja aktualnie mam na celowniku Denon 1720. Oferuje bardzo dużą funkcjonalność, posiada także dekoder MPEG4 DivX. Za trochę większe pieniądze model 1920. Godny polecenia jest też Pioneer DV-380S, który można kupić za jedyne 350 zł.

Duzo o Pionierach 575/585 znajdziesz tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedy ja w lecie kupowałem 575 dla syna, to jeszcze nie można było wpisać softu do 585. Nie wiem jak jest teraz. Ale jeżeli różnica cenowa jest wyraźna, to do 585 nie warto dopłacać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.