Skocz do zawartości
IGNORED

Euro vc componnent

Simonello

Rekomendowane odpowiedzi

Oj wkurzyłem się, bo już taki ładny wstęp w temacie miałem, a tu Opera mi zgasła... Wrr!

No to teraz nieco krócej: Który kabel jest lepszy do połączenia DVD z TV - Scart czy componnent? Bo w sklepach sprzedawcy upierają się, że scart!

No i jeszcze jedno pytanie: czy po połączeniu kablem euro mogę włączyć progresywne skanowanie?

Pozdrawiam

Simonello

https://www.audiostereo.pl/topic/23530-euro-vc-componnent/

Simonello, gdzieś Ty się taki uchował? Audiofil i videofil żeby takich rzeczy nie wiedział?

Tu masz mały wykładzik:

Przyjrzyjmy się standardowi analogowej telewizji w Polsce (pozostałe standardy analogowe są kodowane podobnie) - PAL (Phase Alternate for Line). Jakość przekazywanego obrazu jest powszechnie znana - z ekranu telewizora. Tak zakodowany obraz (kodowanie poziomów szarości każdego koloru) powstaje z nie zakodowanego obrazu opisanego sygnałami R,G,B (czerwony, zielony, biały). Pierwszy proces kodowania (analogowego) polega na wydzieleniu z obrazu kolorowego RGB treści opisanej szarościami (od bieli do czerni). Nazywa się go sygnałem luminancji i oznacza się literą Y. Informacje o kolorze zawarte są w dwóch sygnałach zwanych chrominacją i oznacza się je literami U i V. Tak zakodowany sygnał YUV nazywany jest komponentem PAL. To, co widzimy na ekranach telewizorów powstaje przez integrację Y+U+V.

Jeśli chcemy przekształcić komponent PAL na postać cyfrową, musimy próbkować, każdy element składowy z osobna. Proces ten jest opisany w dokumencie 601 komisji CCIR (standard przyjęty na całym świecie), a sygnał często nazywa się 4:2:2. Nie wnikając w szczegóły liczby 4,2,2 są wagami (mnożnikami) pewnej liczby bazowej (180), z jaką próbkuje się składowe analogowe PAL, co oznacza, że dla jednej linii obrazu wykonuje się 720 próbek składnika Y i po 360 próbek składnika U oraz V. W ten sposób powstaje szeregowy komponentowy cyfrowy strumień bitowy, do którego przesłania wymagana jest telekomunikacyjna linia transmisyjna o przepływności 270 Mbitów/s.

A teraz tytułem uzupełnienia - tylko w kablu komponent (oraz cyfrowym) te trzy składowe obrazu są przesyłane osobno, dzięki czemu jest on najlepszej jakości. SCART miesza niestety sygnały chrominacji, puszczając je po jednym kablu, z oczywiście gorszym w efekcie skutkiem. Raduj się zatem swoim komponentem i kup sobie lepszy DVD. Jest też jednak i zła wiadomość - jakość 4,2,2 progressive nawet w najlepszych DVD jest mało zadowalająca.

https://www.audiostereo.pl/topic/23530-euro-vc-componnent/#findComment-443503

Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź, jednak nowego DVD nie kupię - nie jestem videofilem, filmy DVD oglądam może z 5-10 razy w miesiącu, więc nie mam takiej potrzeby. Jeszcze raz thx, Piotrze.

https://www.audiostereo.pl/topic/23530-euro-vc-componnent/#findComment-443508

...przykro mi to pisac , ale znowu sporo nieścisłości jest w objaśnianiu Compnentu i RGB.

1. obraz (wyswietlany) składa sie zawsze z RGB (czy to fotografia , czy film) więc Component jest tylko kompromisem (by restrykcje ominąć w sygnale analogowym) - jednak , jak każdy kompromis ma swoje wady (inna kwestia , czy je widać)

2. teoretycznie (z praktyką róznie - bo np. eurozłacze kiepskie...) RGB jest bezkonkurencyjne ( kineskop obojetnie jakiego radzaju = musi czyste RGB w finale dostać) np dlatego jakośc VGA jest najlepsza , bo operuje ona czystym RGB a nie róznicowym sygnałem.

3. dlatego nowe TV mają RGB( czy VGA/DVI itp ) na złączu (osobne kable , a nie jednym) i tylko od jakości układów zależy efekt finalowy

4. itp itd.

https://www.audiostereo.pl/topic/23530-euro-vc-componnent/#findComment-443562

....problem faktycznie w jakości Eurozłącza (fachowcy opisują , że jest to ewidentny "bubel technologiczny" ) i dlatego takie klopoty z przesyłem po "tym złączu"... (widac np. wpływ połaczenia na jakosc obrazu - oczywiście to nie reguła...) ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/23530-euro-vc-componnent/#findComment-443564

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.