Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamiętam Bass reflex ma 28cm dugości średnicy 8cm , zaokrąglone ranty.

Panowie winą obraczam za małą objętość obudowy , w tygodniu usune przegrode będzie około 30 litrów zestroje na około 45-50 Hz ,o efektach napewno was poinformuje :)

Z tym GC nie jasno sie wyraziłem , GC świetnie sobie z nimi radzi powiedzmy w przedziale 500 Hz wzwyż , poniżej 500Hz potrzebują mocniejszego wzmacniacza ze względu na tą nieszczęsną objętość .

Jestem pewny że po zwiększeniu objętości GDN pokaże na co go stać :)

Jak to jest z cewką na GDN , u mnie siedzi 1,6mH 1,5mm drut średniego pasma niebrakuje ,jakościowo również świetnie.

Ciekawi mnie czy cewka 1,25 mH bedzie lepszym rozwiązaniem.

Wsadż kawał śruby,żelazo,w cewkę,zwiększysz indukcyjność,będziesz miał łatwość sprawedzenia bez wymiany cewki,zresztą to dopuszczalne,myślę tu o rdzeniu,warto sprubować chociażby,najprościeij i tanio.

Basrefleks ma zwiększoną średnicę,dobrze,ale długość to napewno powinna być zblizona jak dla pojedynczego głośnika,stąd mało basu powyżej rezonansu basrefleksu,a niskich,poniżej 50 to jest w sumie mało,no i 13-ki,go praktycznie nie mają.

Miało być,niskich w okolicy 50Hz jest w muzyce,mało,składowych wyższych tu będzie brakować,są ograniczane skutecznie poprzez za nisko zestrojony basreflex[zadługi]To są w końcu 13-ki.Ale i tak potrafia ładnie imitować dobry basik.

bass reflex jest dokładnie zestrojony na 55Hz , a że długi mała objętość i taka długość wychodzi ,zresztą słychać wyraźne podbicie w okolicach 55 hz.

Ze strojeniem jest wszystko ok.

Klej zdecydowanie jeden z lepszych a na pewno o wiele lepszy od wikolu czy rakolu.Klej dyspersyjny na bazie żywicy,alifatczny.Po wyschnięciu bardzo twardy prawie jak żywica epoksydowa.TITEBOND50 firmy franklin international.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alton881, 23 Maj 2009, 20:12

>Rok temu zbudowałem Mietki , średnie pasmo i przestrzenność fenomenalna reszta przeciętntnie.

>Bez silnego pieca niegrają , GC nieradzi sobie z nimi, Ws504b dopiero potrafi ruszyć membranki.

>Obudowa - przód 36mm, boki 22mm ,tył 18mm .

> 12 litrów strojone na 55Hz. Cewka 1,6 mH ,Jantzen na wysokich.

To że diora ws 504b porusza membranami bardzo mocno je wychylając to nie oznacza to tego że jest lepsza od gainclonea.Wspomniałem o tym poruszaniu w jednym z tematów tego forum.To nie jest wyznacznikiem dobrego wzmacniacza.

Jeśli chodzi o zmienianie objętości. Był wątek na elektrodzie jak robili podobne kolumny do twoich i ktoś tam 2x GDN upchał w 18-20 litrów. 30 litrów moim zdaniem to o wiele za dużo

scythe1123, 22 Maj 2009, 16:34

>Brzmi kusząco. Jak długo będzie trwała oferta?

>Bo początkowo chcę zrobić Mite w większej obudowie i zobaczyć efekt

Oferta zawsze aktualna. Być może w tym tygodniu będzie cięta kolejna partia na Mite, przygotuje kilka zestawów do montażu.

Na dniach będę miał pocięty MDF z dziurami pod głośniki (może nawet z podfrezowaniem :D), zobaczę jak to będzie się sprawowało w 9l, jeżeli bas nie będzie mulił to zostanę :D bo w tym przypadku cięcie i materiał mam za free : )

Skręciłem moje nie do końca klony Mietków bo są w 9.2 l obudowie BR strojony na ~52-53Hz jak w oryginale.

Jak dla mnie to mają świetną stereofonie, piękną średnice, ładne wysokie. Wszystko czyste klarowne, przejrzyste.

Jeśli chodzi o bas to zależy od piosenki, czasami jest go wystarczająco czasami za mało.

Wrzucę zdjęcia jak wykończę ale na razie nie mam kasy na okleinę.

Poza tym mam wrażenie, że wysokie są za głośne.

Mam GDNy 8 Ohmowe, które mają efektowność o 1 dB mniejszą od wersji 4 Ohmowej i chyba trzeba raczej zastosować większy rezystor ale nie mam pojęcia jakiej wartości, będę musiał pokombinować bo na razie mam 3.3 Ohm.

Cewka w zwrotnicy to 1.2 mH 0.55 Ohm z polinku

W Castoramie sprzedają rurkę o średnicy wewnętrznej 34mm. Leży to na dziale elektrycznym po 6 zł za 2,5 m. Jedyny problem to biały kolor, ale wystarczy czarny spray i wygląda ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Czy ktoś dysponuje rysunkami technicznymi Staffów w przyzwoitej rozdzielczości? Chciałbym zrobić coś takiego jak na zdjęciu [to tylko moja wizualizacja na podstawie zdjęcia zamieszczonego w tym wątku]. Podłączyłbym się do zlecenia na przednią ściankę.

Mam tez pytanie czy w ramach tego samego zlecenia można zamówić przód z podfrezowaniami do kopii Excellence F1 ? Leżą mi pod szafą cztery głośniki od nich coś bym z tego zbudował. Takie słupki jak stary Zoller Imagination albo coś podobnego ? A może 3 drogi na 3 trzynastkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumienka ma być w układzie dwie i pół drogi, wiec koncepcja jest poprawna. Taką chce tu zrobić. Zwrotnica układowo będzie przypominać tę z Sonata 160 i Maestro 130.

Czy zamówienie już zostało zamknięte ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.