Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze trochę i posypią się DIY "klon totem mite" -proponuje w związku z powyższym założyć nowy wątek pod tą nazwą-a sprawy techniczne pozostawmy do rostrzygnięcia w tym wątku

systex, krysias już kiedyś mi obiecał, że pomierzy. Widocznie nie ma weny, a ja nie lubię się prosić. Zresztą co to za kłopot? Zróbmy 1,5cm od góry i 0,5cm między głośnikami, będzie OK.

Pozdrawiam

Ponawiam swoje pytanie odnośnie kabla na wewnętrzne połączenia głosników.

Może DNM Reson od Akkusa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

odleglosci miedzy glosnikami to 8,5 mm , od dolu 14,5 mm, od gory 9,5 mm , mierzone bez sciec ( czyli traktujac skrzynki jako prostopadloscienna bryle)

okablowanie na tweeterze to srebrzona miedz solid core w izolacji teflonowej, w wolnej chwili zmierze srednice, jesli ktos ma ochote ;)na wooferze linka ok 18 awg, cynowana miedz,

CZHLOPAKI

plyta już jest terminale i rury też. Brakowało mi troche czasu w zeszłym tygodniu ( biuro mi dali do zrobienia w trybie pilnym) od środy biore sie za wasze skrzynki. Zdjęcia z postępu bede wrzucał wieczorami.

Pozdrawiam

Dobra bedę pierwszy.

Dzięki uprzejmości Rafała miałem możliwość odsłuchać klony totem. Chociaż warunki odsłuchowe były trudne i niesprzyjające kolumny pokazały klasę.

Mogę tylko napisać że grają bardzo dobrze. Szczęsliwcy ci co zakupili głośniki..:)

Panowie, kilka zdań.

Wczoraj byliśmy wraz z rekinem i Krystianem Majerem na odsłuchu klonów Mite.

Zbudował je nasz forumowy kolega Koziol.

Warunki akustyczne delikatnie mówiac niesprzyjające:) Odsłuch odbył się w biurze jednej z firm w Poznaniu.

Podłoga-płytki, ściany-gołe. Pomieszczenie ok 20m2.

Oprócz Mite był też drugi zestaw naszego kolegi. Kolumna wolnostojąca na Morelu MDT30+2xMonacor KEP165

Mite z braku standów stały na tych zestawach.

Sprzę towarzyszący:

Luxman kolegi Kozła(model 680?)

GC rekin

GC lancaster

CD Onkyo

CD Philips rekina

CD Philips lancastera

pre lampowy na e88cc

Różne fajne kabelki, zwłaszcza jedne IC rekinowe bardzo mi sie podobały;)

Mite zagrały sporo lepiej od swoich podstawek:)...W detalach słychać było, ze kopułka Tonsila jest odrobinę mniej dźwieczna od Morela, ale nie były to różnice miażdżące, ani powodujące dyskomfort odsłuchu Tonsila. Dxwiek Mite byl bardzo spójny, muzykalny, a bas w niektórych momentach byl powiem: szokująco (patrząc na skrzynki) dobry.

Bardzo ładne wypełnienie i barwa wokali, dużo lepsza od tej z duetu MDT+SPH. Ogólne wrażenie naturalności i przyjemnosci sluchanej muzyki towarzyszyło kazdemu repertuarowi. Żeby bylo jasne, rekin nie oszczędzał Mite i zapodawał naprawde ostre kawałki. Przy głośniejszym słuchaniu takiej muzyki dźwiek nieco się gubił, ale pamiętajmy jakie warunki miały kolumienki. Z duetu MDT+SPH nie było słychać części dźwieków na średnicy, była zmatowiona, za to krańce pasma lepsze. Może przy innym zestrojeniu zwrotnicy dźwiek ożyje:) Kolejnym krokiem na przyszłe spotkania będzie pewnie grupowe strojenie zwrotnicy w tych zestawach;)

Krystian Majer bardzo fajnie porównał różnice w brzmieniu miedzy tymi zestawami: SPH+MDT grają jak Sennheiser HD500, a Mite jak HD600. Pierwsze rąbią basem i cyknięciami na górze z cofniętą, lekko matowa średnicą, drugie to kultura, wybrzmienia i finezja. Porównanie HD 500 do 600 jest trafne tylko jezeli chodzi o charakter brzmienia oczywiście. Niemniej jednaj Mite mają "to coś", czego niejednokorotnie brakuje nawet w najdroższych zestawach.

W kombinacji GC/pre na e88cc barwy bardzo sugestywne, dynamika i zrywnosć dźwieku-bywała szokująca.

Jedyne ograniczenie jakie znalazłem to max. poziom dźwieku, ale dotyczy to tylko naprawdę ostrego łojenia.

W poniedziałek dzwonię do Tonsilu, nie mogę się doczekać. Zybel skrzynki plizzz:)

Saczek, przy dobrym wietrze głośniki powinny być w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, że najpóxniej na świeta zagrają u Was. Więcej będe wiedział w poniedziałek.

Pozdrawiam

Może jeszce jedno zdanie: Wczesniej Rafał(koziol) zamieścił fotki swoich klonów. Rozstaw głośnikow nie jest identyczny jak w oryginalnych Mite, nie wiem czy to słychać?:) Piszę to dla osób, które samodzielnie budują skrzynki i nie sa pewne odległości pomiędzy głośnikami. Możecie być pewni, ze zagra przyjemnie niezależnie od drobnych różnic w rozmieszczeniu głośników. Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Rafala(Kozla) za możliwosć posłuchania jego paczek. Ładnie grają(a te SPH+MDT ostatniego słowa nie powiedziały;)).

Pozdrawiam

chłopaki do końca przyszłego tygodnia beda stały (całe stadko) jeśli by sie pojawiły głośniki to byłoby super wstrzymałbym frezowanie ido ostatniej chwili żeby nie było skuchy (mam tylko szablon od systexa). A nie chciałbym żeby głośniki były za lużne albo co gorsza nie weszły. później tylko lakierowanie 2 dni i jazda.

Zybel

To i ja kilka słów naskrobię.

Na początek podziękowania dla Rafała (Kozioł) za zorganizowanie spotkania:)

Pomieszczenie było słabo wytłumione, dawało się odczuć wpływ odbić od powierzchni, co skutkowało pewnym chaosem przy dużych poziomach głośności. Powierzchnia około 18-20m^2.

Odsłuch odbył się według pewnego już standardu tzn. zaczynamy od "firmowego" ustawienia gospodarza i wybieramy najlepiej spisujące się kabelki głośnikowe, później to samo robimy (po wybraniu głośnikowego) z interkonektami.

Później wybieramy wzmacniacz i na końcu dobieramy źródełoko. Kolejne etapy to zwykle próby podmiany pojedynczych elementów do tak skonfigurowanego zestawienia.

Ostatecznie najlepsze efekty uzyskaliśmy z klonikami Totemów, kabelkami gł. Audioquest Crystal+, lancasterowym Philipsem i GC (lancastera i mój naprzemiennie) z pre na E88CC. Jako IC został IC (złocona miedź w teflonowych rurkach).

Muszę przyznać, że byłem zaskoczony dźwiękiem z tych maluszków. Grały dźwiękiem zrównoważonym z zaskakującym jak na taki głośniczek basem. Nie schodziły bardzo nisko, ale było to wystarczające. Na uwagę zasługują barwy, które były naprawdę niezłe - pastelowe i scena, którą generowały Totemy. Gdyby się do czegoś przyczepić, to fakt, że wysokie tony nie były może referencyjne, ale i tak zaskakująco dobre. Bas był dość konturowy - dobrze kontrolowany i był to raczej "średni bas". Impuls przy odtwarzaniu głośniejszych fragmentów rockowych był niesamowity, także wielki kocioł na Dies Irae Verdiego wypadł nieźle.

Srednica to największy plus dla Totemów. Wokale damskie i męskie grały bardzo przekonywujaco (czego nie dało powiedzieć się o większych konstrukcjach podłogowych, które pracowały jako standy).

Dużo by jeszcze pisać - moim zdaniem przy takiej cenie przetworników to rewelacja.

Glośniczki nie znajdą być może zwolenników wśród osób lubiących precyzyjne jak żyletka granie, ale są niewątpliwie muzykalne i bardzo przyjemne w słuchaniu. W mniejszym pomieszczeniu - lepiej wytłumionym może być jeszcze lepiej. Jeśli będzie szansa na kolejny odsłuch, to pewnie zabierzemy standy i jakieś znane nam głośniczki do porównań.

Gratuluję Rafałowi udanych kloników i życzę powodzenia pozostałym składaczom - naprawdę warto je złożyć.

Witam wszystkich totemowców

Na samym wstępie to ja chciałem podziękować kolegom z Poznania: Markowi, Rafałowi i Krystianowi, że zechcieli rzucić "uchem" na klonki. Wieczór był bardzo miły, może trzeba pomyśleć o cyklicznych spotkaniach...

na specjalne podziękowania zasługują też uszy Piotrka608, które muszą wysłuchiwać moich bredziuszek....

W zasadzie na temat odsłuchu klonów zostało już wiele napisane, to co ja biedny mogę skrobnąć ,grają po prostu extra . Cewka, to0.85mH 0.352Ohm drut1.2 rezystor3.3Ohm kondy to olejaki 2.75uf bas reflex 3.5x11cm monacor

Panowie nie mam dobrej wiadomości:

GDWK10/80/7 są zrobione, natomiast GDN13/40/2 będą dopiero po świętach. Nie chce tego tłumaczyć, wiadomo w Tonsilu jest teraz niewesoło, pogadałem z Panią z Działu Sprzedaży dłuższa chwilę. Z tego co się dowiedziałem w firmie akurat kolejna restrukturyzacja.

W razie czego macie nr. telefonu: 061 640 32 34, 61 640 32 31

Przykro mi, tej kobiecie było przykro chyba jeszcze bardziej. W każdym razie głośniki będą, bo decyzja o kontynyacji produkcji jest utrzymana, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Pozdrawiam

Marek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.