Skocz do zawartości
IGNORED

klonik już buczy;) są foty

rafikgd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Tak jak sie zawziąłem tak też uczyniłem i popełniłem klonowanie;) Mój wzmacniacz oparty jest na układzie LM3886T, użyte elementy to rezystory elpod, kondensatory Panasonic FC, Wima, Jantzen, w mostku diody MUR860, transformatory w wersji audio, czyli ekranowane uzwojenia, zalewany środek 2x24V/200W na każdy z kanałów (toroidy.pl), radiator z czystej miedzi zrobiony przez chłopaków z mojej firmy (waży ponad 2,5kg), gniazdo zasilające angielskie z bezpiecznikiem i włącznikiem, okablowanie alphard;); konstrukcja dual-mono, póki co bez obudowy, bo stwierdziłem że wsadzanie tego do puchy po starym wideo byłoby grzechem i paczuszka będzie wykonana z aluminium i egz. drewna, to tyle na temat budowy.

Jeśli chodzi o brzmienie to na dzień dobry zagrał lepiej niż amplituner Yamahy 5630 z czego jestem oczywiscie zadowolony, bo amplituner nie jest mój ;). Ogólnie cięzko coś dokładniej powiedzieć o brzmieniu na tym etapie bo dopiero co zostało urzadzonko uruchomione, to co mnie zaskoczyło to spora moc- bez problemu radzi sobie z moimi JmLabami o efektywności 87dB a nawet jest tego w zapasie. Przy dużym poziomie głośności nie występują żadne zniekształcenia jak to ma miejsce w wielu marketowych konstrukcjach gdy "kończy się skala". Do dalszych testów zostawiłem miejsce na płytkach zasilaczy na dodatkowe kondensatory, zobaczę może nieco zyska na tym dolny zakres pasma, co by uderzało w mój gust i rodzaj muzyki jaki słucham, no ale to jeszcze nie teraz.

Docelowo w moim sytemie znajdzie się kolejna konstrukcja tego typu lecz oparta na układzie LM3875TF (już zakupione;)), która to zasilać będzie górne pasmo, a obecny klon zajmie sie dolnym pasmem- więc typowy bi-amping, do tego jakiś pre lampowy ze zdalnym sterowaniem /wybór żródła, głosność/ w planie nie wiem jednak jaki (napewno ma być w klasie A)- tu liczę na Wasze rady!

w załączeniu linki do zdjęć (apropo jak sie wkleja miniaturki z imageshack'a?):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23649-klonik-ju%C5%BC-buczy-s%C4%85-foty/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawione linki..

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co widze na obrazku, to oba LM-y są przykręcone to wspólnego radiatora.

Założyłeś tam przekładki izolujące i przepusty ? bo LM-y na wkładce radiatorowej mają "-" zasilania.

A skoro to ma być konstrukcja dual mono to połączenie "-" zasilania obu końcówek w tym miejscu nie jest korzystne

nie jest korzystne a nawet powiem więcej: prowadzi do uwalenia scalaka jak w moim przypadku;) ale poszedłem po rozum do głowy i w obecnej wersji będa dwa radiatory oddzielne- jak ktoś wspomniał pełne dual-mono hehe

Radiator został wykonany po znajomości i wątpię czy opłacałoby sie wykonywac taki "bez znajomości" ;) (mnie kosztował 0,5L trunku) sam materiał to już bardzo duży koszt nie wspominając o syzyfowej prawie pracy przy nacinaniu żeberek- klął trochę wykonawca bo mu się frezarka kleszczyła w tym materiale. Myślę ze dobrym rozwiązaniem byłoby poszukać czegos na złomie metali kolorowych i potem to obrobić odpowiednio tylko. Trzeba jednak przyznać że miedź jest dość trudna w obróbce i potrzebny jest dobry sprzęt.

rafikgd, 6 Sty 2006, 19:42

Czesc, no ja mialem do dzis ten sam uklad LM3886 nawet na tych samych plyteczkach :-) znam zrodlo, tez kupowalem. Schemat jest z tematu Gainclone zamieszczony przez Veterana.

Gra to naprawde niezle, ale mozna lepiej!!!

Ja wyrzucilem z ukladu:

1. kondensatory bocznikujace Wima 100nF

2. Kondensator na wejsciu (ten Jantzen)

3. Cewke z wyjscia na glosnik

Zmiany jakie nastapily calkowicie mnie zaskoczyly.

Zdecydowanie poprawila sie stereofonia oraz zakres sredniotonowy (troche) i wykotonowy (duzo bardziej)

Polecam przetestowac taka konfiguracje, co prawda ja usunalem wszystko z plytki i zrobilem montaz P2P a takze usunalem jeszcze rezystor z kondensatorem, ktory jest na wysciu do masy,

To chyba niewiele Ci pozostało w takim układzie skoro wszystko wyrzuciłeś;). Co do tej drucianej cewki na wyjściu to na stówę ją wywalam bo to wydaje mi się jakieś archaiczne rozwiązanie no i będę próbował z resztą elementów zobaczymy co z tego wyjdzie. Kolejna konstrukcja to będzie na układzie 3875 i montaż P2P w/g sprawdzonych schematów z tego forum. Dzięki za rady!

rafikgd, 9 Sty 2006, 13:11

>To chyba niewiele Ci pozostało w takim układzie skoro wszystko wyrzuciłeś;)

Hehe no faktycznie jest tego troszke mniej, ale za to Uklad zajmuje 1 cm kwadratowy :) wiec nie mam problemu z dlugoscia przewodow, centymetrowe druciki mozna nawet zrobic z tzw skretki czyli CAT5.

Pozostalo u mnie tyle ile powinno aby gralo.

Dolaczam schemat tego co u mnie obecnie gra. W temacie GC doradzono aby jednak do testow nie wyrzucac tego rezystorka i kondensatorka ktory laczy + wyjscia z masa, u mnie jednak nic nie wzbudzilo wiec i to tez wywalilem, ale do testow w/g zalecen polecam zostawic (nazwali to zubel)

Rezystor do MUTE jest tymczasowy, powinien byc jak w oryginale ok 47K, niestety moj po wylutowaniu z plytki juz sie niechcial dac zlutowac w P2P, za krotkie nozki pozostaly, dzis kupie taki i zamienie.

Pozdrawiam

PS tez bede robil GC na LM3875

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to już nie ma tych czterech elementów hehe;) nie wiem czy zauważyłem jakaś totalną poprawe...dla mnie jest bardzo podobnie jak w poprzedniej konfiguracji; wysokie są nieco bardziej uwypuklone nie wiem czy traktować to na plus...ja chciałbym poprawić bas któremu do ideału sporo brakuje

Zobacz na czym ja gram, jest w "o mnie", moje kolumny niestety basu maja, jesli maja wogole to jak na lekarstwo wiec o basie sie nie wypowiem, ale jest "skoczny" ze tak go nazwe, wysokie sie uwadytnily, u mnie tez ale graja czysciej i stereofonia jest duzo lepsza a glosniczki mam baaardzo slabe, chociaz akurat wysoki jest juz w miare

no to widzę podobną chcesz drogę obrać jak ja, pewnie dlatego też wdałeś się w dysputę ze mną;) W tej chwili chciałbym się zająć obudową i dopiero gdy będę miał zamiar to wkładac do jej środka to pobawię się w ostateczną konfigurację. No i niezbędny jest mi preamp jakiś! Chyba pasywkę sklecę na szybko jakąś bo już mnie męczy przełączanie kabelków kiedy chce sprawdzić inne urządzenia na moim klonie

a jeszcze co do kolumn to moje może są wyższej klasy jednakże basu również nie posiadają głębokiego a to wynika z charakterystyki samego przetwornika i tu sie nic już nie poradzi. Jeśli mogę coś polecić w zamian za ARNa to może coś z Peerlesa tak jak wysokotonowy, bądź Seasa- w niewielkich średnicach te głośniczki nieźle radzą sobie z basem (na przykład kolumny Qba Sobieski), ale to zależy ile kasy chcesz przeznaczyć na to... bo może się okazac że ten "lepszy" z pozoru głośnik będzie wymagać już zupełnie innej obudowy co znacznie podwyższa koszty. Jednakże stosunek jakość/cena w przypadku ARN jest nie do pominięcia i to ich duży plus. Podsumowując raczej pokusiłbym sie o zupełnie nową konstrukcję, która z góry ustali zamierzony budżet i Twoje wymagania. Pozdrawiam

No z glosnikami to ja na razie sie wstrzymuje, czekam na jakies rady, byc moze bedzie to wiekszy ARN razem z tym Peerlesem, byc moze.... seas, no nie znam obecnych cen, ale kiedys widzialem taka 14-tke z membrana XP i.... gdybym gdzies tanio nabyl to bym sie skusil. W gre wchodzi rowniez Heco, chwalony tu w wielu watkach i stosunkowo nie drogi.

Szczerze mowiac nie zalezy mi jakos super na ilosci basu a bardziej na jakosci, szybki i krotki, w zadnym razie nie dudniacy kosztem nawet kilku hz w dol.

Co do obudowy to chcialem Ci napisac zebys sie potkiem nie martwil bo i tak pewnie za miesiac wynajdziesz gdzies jakis pre amp do zlozenia :-) sam do tego juz dojrzalem, ale jak widze bedziesz robil pasywke... tez dobrze bo selektor i potencjometr przyda sie pozniej juz w pre ampie. Ja bede robil ten z watku "lampowy wzmacniacz sluchawkowy" :))) bardzo mylacy tytul, idzie zamowienie na plytki do lampowego pre ampa.

NIe wiem najakich grasz kolumnach, ale u mnie po usunieciu tych kilku elementow gra duzo bardziej "przejrzyscie" porownywalem moj obecny uklad z kilkoma schematami i jest bardzo bliski nocie aplikacyjnej tego LM-a. Na dniach mam otrzymac jakies schematy od Rekina z forum wlasnie na LM3886, wiec jesli bedziesz zainteresowany to za zgoda autora podesli Ci tez.

PS moze przeniesiemy rozmowe na GG albo mail? bo zaczyna sie prywatny watek robic :-) pozdrawiam

W watku o GC tez ktos wlasnie narzeka na braki w zakresie basu, hmmm sam nie wiem, z wpisu wywnioskowalem ze to tez LM3886, niestety nie moge wiele powiedziec ze wzgledu na moje "okrojone" w tym pasmie glosniki. Jednak podlaczylem na powrot swoj wzmacniacz CA A2 i ... nieskie tony, te ktore przenosza moje kolumny sa bardziej dudniace....dla mnie ten LM gra lepiej i w tym pasmie, jest duzo krotszy, moze w tym jest problem ze raptem kolumny przestaja dudniec a zaczynaja grac rytmem. Byc moze w innym wzmacniaczu uzywano np "Laudnes" i lub podkrecono jeszcze potencjometr z napisem "bas".

Kiedys ktos napisal tak: " wlaczyc source direct, ew wszystkie regulatry na "zero" i wyjsc na godzinny spacer... na pewno pomorze, tylko ze zimno strasznie :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.