Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra G - 8010 - pytanie...

ElIEs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Powodów może być kilka.Zacznij od przeczyszczenia paska napędowego i zewnętrznej powierzchni talerzyka napedowego/subteler/, użyj miękkiej szmatki, denaturatu lub innego alkoholu /odpada benzyna i jej podobne/, wyczyść oś napędową silnika,usunięcie starego smaru i wymiana na nowy na końcu osi talerzyka i smarowanie zewnętrznej powierzchni odp. olejem /dotyczy to także tuleji/Jeżeli to nie pomoże - wymiana potencjometru do reg. obr. /rozrzut jakościowy był b. duży/.Jeżeli i to nie pomoże, kontrola układu elektronicznej stab. obr. G 8010 to dobry gramofon, poświęcając mu trochę czasu można uzyskać zadowolenie. Zresztą wygrał w teście z tzw. "kultowym Adamem" przeprowadzonym swego czasu przez red. AUDIO-VIDEO.pzdr

zdejm talerz, a się przekonasz- tylko to jest sprzężone z pokrętłem na zewnątrz, a stroboskop służy tylko do obserwacji. Na Forum było to już wytłumaczone- trzeba znależć odpowiedni wątek.

Po pierwsze primo - smarowanie łożyska osi talerza, po drugie primo - silnik napedu (pewnie prm 33,

do kupienia w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 18,60) bawiłem się w smarowanie, ale efekt mizerny,

po trzecie primo przeniesienie napedu - wyciągnięty pasek, zabrudzone koło pasowe na osi silnika i po

czwarte primo potencjometr regulacji obrotów (najlepiej wymienić na nowy - koszt niewielki). Wszystkie

w/w operacje wykonałem w remontowanym Fryderyku i mozna powiedzieć - powrócił do życia.

Chociaż nie spodziewał bym się jakiś rewelacji. Ten typ tak ma i obroty są "średnio stabilne". Moim

skromnym zdaniem największy wpływ mają smarowanie osi talerza i stan silnika.

Wszystko to pod warunkiem, że układ elektroniczny działa OK i można regulować obroty silnika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie posługujesz się tą żarówką, która jest umieszczona pod talerzem, ponieważ jest to część czujnika obrotów. Posługujesz się potencjometrem na przednim panelu tego gramofonu i organem ocznym w celu obserwacji pasków na obrzeżu talerza, które to paski są oświetlane lampką neonową. Dla danej prędkości obrotowej, obracasz pokrętłem potencjometru, do momentu gdy uzyskasz pozorne zatrzymanie pasków na obrzeżu talerza. Dla prędkości 33 i 1/3 mają się "zatrzymać" paski w dolnym rzędzie, dla prędkości 45 w górnym.

Jeśli pasków nie da się zatrzymać w żadnym położeniu potencjometru, będzie to świadczyć o rezregulowaniu lub uszkodzeniu napędu, którego możliwe przyczyny podali poprzednicy.

Dopuszczalne są lekkie "ruchy" pasków w przód i tył, ale nie mogą one się poruszać jednostajnie do przodu lub do tyłu.

GM

> G.Mark

No to tak wlasnie wiedzialem, a ktos wczesniej napisal ze ta zaroweczka wewnatrz jest od ustawiania obrotow. Za pomoca stroboskopu ustawiam predkosc i jest OK - kreseczki sie nie przesuwaja ;-)!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Chodzi Ci o ten "Po zdjęciu talerza widać żaróweczkę w oprawie, która oświetla tarczę z otworami do regulacji obrotów.Jeśli nie świeci to obrotów nie da się ustawić prawidłowo." wpis?

I to jest prawda. Ta żarówka oświetla tarczę, pod którą jest fotorezystor podłączony do układu elektronicznego stabilizatora obrotów. W jednej gałęzi mostka jest ten fotorezystor, a w drugiej potencjometr do regulacji obrotów. Układ elektroniczny porównuje dwa napięcia: jedno z czujnika i drugie z potencjometru. Jeśli obydwa są równe, prędkość jest stała. Jeśli talerz przyspieszy, zmieni się napięcie z czujnika i układ zmniejszy napięcie na silniku aby talerz zwolnił. Gdy zwolni, napięcie z czujnika wraca do poprzedniej wartości.

Mam nadzieję, że nic nie namieszałem :-)

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Chodzi o osobne wyprowadzenie masy gramofonu, a konkretnie jego obudowy i masy ramienia. Aby to zrobić, przewody podłączone do wkładki gramofonu, łączymy z żyłami i ekranami kabli RCA, ale osobno. Masa lewego kanału we wkładce do ekranu kabla lewego kanału, sygnał lewego kanału do żyły środkowej kabla lewego kanału. Analogicznie robimy z prawym kanałem. Ekrany kabli nie mogą być ze sobą połączone. Przewód łączący ramię i podstawę gramofonu podłączamy do zacisku na obudowie, który to zacisk łączymy dalej pojedynczym przewodem z zaciskiem GND na obudowie wzmacniacza.

GM

rafko, wcześniej pytałeś o wkładkę i preamp - ja na przykład używam Goldring Elektra i kupionego od Pala55 (wczesniej posiadanego przez Jozwe) preampu Darkula. I da sie sluchac, choc za audiofilskie zrodlo tego nie uwazam - raczej za sentymentalny sposob odsluchu starych plyt. Ale przy dobrze wytloczonych plytach jest przyzwoicie i znam kilka CDkow ktore by polegly ;-)

W wyzszej klasy wkladki i preampy bym sie wchodzil, tu juz radze zmienic naped, poza tym okablowanie ramienia bedzie waskim gardlem - chyba ze chcesz sie bawic i wymieniac ale nie wiem czy warto, pewnie latwiej kupisz uzywany gramofon lepszej klasy.

pozdr

Hehe, malo co a bym mial wlasnie ten preamp, co masz od Pala55 ;-)))) Juz mialem go kupowac, ale jak zadzwonilem z ostateczna decyzja to bylo po fakcie ;-)))) Nie inwestuje w nic wysokiego - kupilem Ortofona 510 mkII i narazie slucham na preampie Pro-Jecta mkII. Juz na tym bardzo mi sie podoba, a z lepszym PRE pewnie bedzie lepiej. Wczoraj odpalilem winyla Floydow z koncertu i odjechalem.... Bardzo podoba mi sie ta zabawa i chyba zarazilem sie analogiem... Teraz kupilem PRE DIY zasilany akumulatorem... Podobno gra nieziemso, ale zobaczymy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.