Skocz do zawartości
IGNORED

Skystar + Tuner C+ + PeCet?

pavulon

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zwykly tuner cyfry (wyjscie antenowe), wypozyczony w ramach abonamentu C+.

Moj pecet posiada wejscie antenowe do karty Skystar.

Tak sobie kombinuje czy przeciagnac miedzy pokojami antene z tunera do tej karty,

i zastanawiam sie czy sa jakies inne sposoby zgrywania na pecka z tego Tunerka.

Jakie macie sposoby na zgrywanie programow do kompa z optymalna jakoscia?

Czy wyjsciem jest zakupienie wypasionego tunera z dyskiem?

Bede wdzieczny za sugestie:)

https://www.audiostereo.pl/topic/23832-skystar-tuner-c-pecet/

Jeśli chodzi o zgrywanie programów to najtaniej chyba wychodzi kupienie karty SAT SkyStar2 do komputera.

Więcej o tej karcie można tu poczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) forum/index.php

Sam używam tej karty i na pewno jest godna polecenia.

Niestety w tej chwili nie można już oglądać za darmochę programów z Cyfry i Polsatu, po przejściu tych platform na nowy system kodowania.

Można podobno wykorzystać coś takiego, żeby oglądać Cyfrę na karcie SkyStar2 :

Ukryta Zawartość

Ale nie wiem tego na pewno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć!

Nie znam kart Skystar, więc nie wiem jak takie połączenia wykorzystać. Wiem jednak, że posiadając tuner cyfry(lub jakikolwiek inny) można zgrywać na dysk komputera za pośrednictwem karty video(nie mylić z kartą TV). Przez łącze analogowe (chinch/RCA lub s-video) można zgrywać materiał video z dowolnego źródła analogowego (magnetowid,tuner sat, kamera video itp.). Łącza cyfrowe w sprzęcie dostępnym na naszym rynku (Polsat i Cyfra) dotyczą tylko dźwięku, więc pozostaje tylko zgrywanie analogowe. Oczywiście twardy dysk jest udogodnieniem i pewnie (nie znam szczegółów) daje możliwości edycyjne, więc myślę, że warto w niego zainwestować. Trzeba tylko kupić tuner, który będzie miał wbudowany moduł, który wykorzystuje Cyfra+. Wówczas tylko wkładamy kartę Cyfry+ i do przodu... powodzenia

jak możesz to połącz tuner sat z komputerem skretką / sieciówki / ja tak nagrywam na HDD filmy z C+

oraz HBO - po czym konwertuję w pół godziny i wypalam płyte DVD - jakość BDB.

Robię to programam WinGrab - komputer musi ''widzieć'' tuner sat - mam nokie dbox2

oczywiscie tuner jak i komputer ide teraz przez router i mają niezalezna połączenia z netem

Tuner bez netu nie odbioerze mi C+ oraz HBO ale Ty nie musisz - wystarczy ze je połączysz sieciówkami

i odpowiednio porty oraz IP poustawiasz - powodzonka :)

mike

Witam serdecznie,

>pavulon Temat przerabiałem jakiś czas temu.

To wszystko nie jest niestety takie proste.

Po pierwsze... nie łączyć wyjścia tunera cyfry z kartą SkyStar jakimkolwiek przewodem!!! Możesz uszkodzić głowicę tunera. Problem bowiem polega na tym że oprócz danych w.cz. w kabelku lecą sobie sygnały sterujące pracą konwertera sat. Przełączają polaryzację i zakres częstotliwości. Kaskadowe połączenie, które sugerujesz będzie działać dopóki nie wybierzesz na skystarze programu z innego (np.: dolnego) zakresu częstotliwości niż w tunerze cyfry (który np.: wymusza właśnie górny). Dojdzie wówczas do konfliktu sygnałów sterujących.

Po drugie...uprawnienia cyfry. Niestety tak sobie nie przelecą przez kabelek w takiej konfiguracji jak Twoja. Potrzebny będzie splitter albo inny tuner niż standardowy cyfry z modemem ethernet (np.: dbox2 z multicamem bądź phoenixem albo dreambox) plus sieciówka w kompie.

Widzę 4 możliwe rozwiązania:

1. Wyjscie analogowe tunera (audio-video)->karta TV z wejściem video lub karta video w kompie. SkyStar zbędny. Podwójna konwersja D-A-D i dla wizji i dla foni więc jakość słaba.

2. Kupić dobry tuner z modemem ethernet: dreambox albo dbox2 (z multicam'em względnie phoenix'em) i połączyć go skrętką z kompem przez sieciówkę. Jakość świetna bo brak zbędnych konwersji ale w zasadzie możesz nagrywać na komp tylko to samo co leci w TV - no chyba że oba programy nadaje ten sam transponder. Skystar2 zbędny.

3. Zmienić konwerter na twina, puścić osobny kabel z konwertera do skystara, phoenix, splitter do karty cyfry (tylko taki kupić który obsługuje skystara przez phoenix'a - nie wszystkie to potrafią). Dodatkowy bonus, w kompie możesz oglądać/nagrywać co innego niż na TV.

4. To samo co 3 tylko zamiast splittera zastąpić tuner cyfry tunerem z modemem ethernet i podpiąć go do kompa przez sieciówkę. Zalety te same co 3 ale otwierają się drzwi do sharingu i innych bardzo ciekawych zastosowań np oglądanie materiału z kompa na TV poprzez tuner czyli niejako w drugą stronę!!!!

Chyba Twoim wymaganiom najbardziej odpowiada 2 czyli to co sugeruje mim ale powtarzam... żadnych zabaw z kaskadowym łączeniem tunerów i skystara!

Oczywiecie Piotrek_PP dobrze radzi - u mnie z konwentera twin sygnał idzie i do nokiDBox2

która po przez router śmiga na sharingu a drugi kabel do stystar2 - to całkiem co innego

bo drugi tuner sat - tam nic nie zdziałam bo nic nie ma od marca zgasła C+ a od pażdziernika Polsat

Materiał zgrywany z noki dbox2 po sieciówkach i wypalany na dvd / po konwersji / jest bdb jakości

nie ma żadnych wielkich kombinacji tylko sieciówki potrzebne - a i u i tu już były.jak napisał

otwierają się drzwi do sharingu - sam z niego rak kożystam i jest ok - w/g mnie żadne kombinacje

nic nie dadza a mozna coś spiepszyć / spalić /

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.