Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc - pierwszy gramofon.

pure evil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, to mój pierwszy post.

Od jakiegoś czasu planuję zakup uzywanego gramofonu. Przeczytałem chyba wszystkie wątki na ten temat na forum. O ile dużo informacji znalazłem o konkretnych modelach gramofonów, głównie o Dualach i Thorensach, nie wiem nic prawie na temat japońskiego sprzętu. Gramofon chciałem kupić przez allegro, lub na ebayu. Chciałbym żeby całość, czyli ewentualnie gdyby trzeba było wymienić wkładkę, kosztowała mnie do 400 zł, lecz nie chcę przepłacić :) Gramofon ma służyc do słuchania muzyki w domu, chciałbym go podłączyć pod miniwieżę Technics CH-950. jest w niej wejście phono, więc jeżeli dobrze się orientuję nie będę potrzebował przedwzmacniacza.

Chciałby również nie mieć problemów z dokupieniem wkładki do mojego gramofonu, tak ja ma to miejsce w większości Duali oraz Technicsów.

Czy ktoś mógłby mi wskazac konkretne oferty z allegro lub ebaya warte zainteresowania?

Oto co znalazłem na allegro, niestety nie znam się kompletnie na gramofonach, więc nie jestem pewien czy dobrze wybrałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów mógłby pomóc?

pozdrawiam

Piotrek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23911-pro%C5%9Bba-o-pomoc-pierwszy-gramofon/

Pioneer wyglada najnormalniej z nich wszystkich. Tez bym go kupił. Bo Duali nie ma na allegro ciekawych. A za pozostała kase kupił wkładeczke Ortofona tez z allegro i tylko sluchac winyli. A i sprzedawca bardzo miły znam go osobiscie.

Czyli warto kupić tego Pioneera? Nie ma dla niego alternatywy na allegro obecnie w podobnej cenie? Wizualnie gramofon mi sie podoba, mam nadzieję, że technicznie jest dobry. A jaką wkładkę Ortofona do niego polecacie? Czy może jakąś inną?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

A co myślicie o tym gramofonie? Czy warto zapłacić trochę więcej za ONKYO?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście z pokazanych gramofonów widziałem Pioneer'a i chyba Nordmende (nie do końca wiem, czy na pewno ten model). Powiem szczerze podobały mi się, Pioneer trochę lepiej, Nordmende z tego co pamiętam miał doskonale łożyskowane ramię (chodziło bardzo płynnie i delikatnie - ocena organoleptyczna). Pioneer jak na tę klasę ma dość ciężki talerz. Onkyo chyba nie jest od nich lepszy - jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać. Pozdrawiam

To i ja sie podepnę i zapytam speców...

Mam G8010 Unitry, leży w piwnicy od co najmniej 10 lat, zafoliowany oczywiście szczelnie.

Wzięło mnie ostatnio na vinyl, dostałem zbiory od dwóch kolegów, mam trochę swoich z licealnych czasów.

Postanowiłem zrobić małą reaktywację szumu starej płyty no i pytanie...

Grzebać się z tym G8010 czy ewentualnie cos nowszego zakupić. Myślałem o tym podstawowym reloopie (1000 mk3), do tego będę sobie musiał zmajstrować preamp, bo w HK 680 nie ma takowegoż, na razie wsadziłem płytkę preampa ze mojego starego wzmacniacza PW 7010. Tylko do testów.

Ze względu na to, że nie oczekuję jakichś audiofilskich uniesień (wszystkie posiadane płyty są mocno przechodzone), nie mam super potrzeb co do jakości dźwięku, bardziej sentymentalnie do tego podchodzę. Waham się tylko czy się chrzanić z Unitrą (jak go jeszcze używałem, to bez przerwy coś padało, a to silnik, a to obroty, a to potek nie trzymał - no i w końcu się na niego wkurzyłem).

Reloop nie jest koszmarnie drogi a nowy, jakoś nie mam zaufania do kupowania takiej precyzyjnej mechaniki z drugej ręki. Co Wy na to?

Kaziu211 >

"jakoś nie mam zaufania do kupowania takiej precyzyjnej mechaniki z drugej ręki."

Z nowymi też bywa różnie, ale można przynajmniej zwrócić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Kaziu211

Ja ostatnio reaktywowalem wlasnie Unitre G-8010. Moja jest o dziwo w idealnym stanie, tzn, nic sie nie chrzani, trzyma obroty i w ogole. Uwazam ze na poczatek warta jest zabawy, i potrafi wciagnac w swiat czarnej plyty. Po zaaplikowaniu nowej wkladki i PRE i wyregulowaniu wszystkiego gra na prawde przyzwoicie!

Moze zamiast pchac sie w Reloopa, kup dobra wkladke, PRE i zobacz czy winyl Cie w ogole kreci i czy podoba Ci sie ta zabawa. Jesli tak, to pozostanie Ci jedynie wymiana samego gramofonu.... A jesli nie, to pozostanie calkiem przyzwoicie grajacy gramofon...

asterix:

"[...] Ten direct drive pewnie ma wszystko rozkolebane na wszystkie strony. Nie wzialbym do domu za zadne skarby."

Direct Drive - ja bym nie kupił do użytku domowego, nawet gdyby był nowy.

Janusz z Torunia

OK. Załóżmy że zdecysuję się kupić tego Pioneera, którą z wkładek ortofona wybrać do niego:

OMB 5, OM 5E, OMB 10, OMP 5E, OMP 3E, OM 3E? Na te mnie będzie jeszcze stać ;) Czy może lepszym wyborem byłaby wkładka innej firmy?

Witam, ja po raz pierwszy na zakładce analogowych kolegów. Zwykle siedzę w "stereo". skorzystam z okazji że ktoś zwrócił się do was z podobnym problemem. Czy możecie mi wytłumaczyć co lepiej wybrać, direct czy belt drive do domu? Nie "skreczuje". Kiedyś próbowałem wejść w anologi ale miałem do dyspoozycji niski model Fonici, szybko się zniechęciłem. Podobnie jak autor wątku, poszukuję niedrogiego gramofonu na początek, w rozsądnej cenie. Czeka mnie poszumiwanie preampa gramofonowego bo mam HK 680 bez niego, słyszałem że NAD jest niezły, poza tym na allegro oferowanego są w paru modelach...

Będę wdzięczny za parę słów, które pozwolą mi uniknąc pułapek jakie czekają na nowicjusza. Archiwum czytałem ale nadal pozostaje sporo niejasności. Dla mnie to bardzo skomplikowany temat, ilość składowych, jaka ostatecznie wpływa na to, co wydobywa się z głośników, przyprawia mnie o zawrót głowy.

Przy okazji, gro ludzi chwaliło sobie polskiego Adama, czy naprawdę jest coś wart, czy to tylko sentyment za wyrobami czasów PRL-u?

Pozdrawiam miłosników czarnego krążka!

bojaco, 21 Sty 2006, 21:08

>Witam, ja po raz pierwszy na zakładce analogowych kolegów. Zwykle siedzę w "stereo". skorzystam z

>okazji że ktoś zwrócił się do was z podobnym problemem. Czy możecie mi wytłumaczyć co lepiej wybrać,

>direct czy belt drive do domu?

Napęd paskowy w tańszych konstrukcjach będzie lepszy, no chyba że sprawisz sobie Kenwooda takiego jak ZEgarmistrz;-)

Czeka mnie poszumiwanie preampa gramofonowego

>bo mam HK 680 bez niego, słyszałem że NAD jest niezły, poza tym na allegro oferowanego są w paru

>modelach...

Mam teraz monacora SPR-6 - na początek jak znalazł

>Będę wdzięczny za parę słów, które pozwolą mi uniknąc pułapek jakie czekają na nowicjusza. Archiwum

>czytałem ale nadal pozostaje sporo niejasności. Dla mnie to bardzo skomplikowany temat, ilość

>składowych, jaka ostatecznie wpływa na to, co wydobywa się z głośników, przyprawia mnie o zawrót

>głowy.

Nie ma miękiej gry;-)

>Przy okazji, gro ludzi chwaliło sobie polskiego Adama, czy naprawdę jest coś wart, czy to tylko

>sentyment za wyrobami czasów PRL-u?

>Pozdrawiam miłosników czarnego krążka!

Papamek ma Adama, ale ten to już jest hajendowy;-)

Z tych wymienionych moja uwagę zwrócił tylko Pioneer. Reszta? Ja bym z reszty nie brał żadnego pod uwagę. Wygląda jakoś tak tandetnie. Mogę nie mieć racji w ocenie ale i tak by6m mieć nie chciał. Jakieś inne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sprzedawca nie ma takiego doświadczenia, jak ten, z którego oferty przytoczyłeś propozycje aukcji i to jest minus.

Jeszcze polska klasyka: Adam:

Ukryta Zawartość

Na Allegro jest w tej chwili niezbyt ciekawa oferta i być może lepiej trochę poczekać - na coś lepszego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OMB to są chyba wkładki sferyczne, tak więc ja bym się za nie nawet niebrał, zobacz jeszcze super OM 10, a ortofonami przynajmniej tymi OM to podobno jest tak sobie, zresztą ja mam super OM 20 i tak jakby troche mało sopranu, ale to może być wina kolumn, albo wzmacniacza bo pierwsze wymaga wymiany, a drugie solidnego czyszczenia.

Pozdr. H.

Ja też mam pytanie z rodzaju początkujących:) Mianowicie mam sony ps lx 310 (standard t4p) z 78 roku. Jest tam wkładka z igłą sony więc pewnie od początku na niej chodzi (ndxl250g). Chcę kupić ortofona omp 5e lub 3e bo one mają ponoć mocowanie t4p. Chcę tylko wiedzieć czy ta wkładka nie będzie za lekka. (nie mam wagi) Będzie się dało ustawić odpowiedni nacisk regulacją ramienia? czy trzeba by coś przerabiać? A może innej wkładki poszukać?

Pozdrawiam!

>Ja też mam pytanie z rodzaju początkujących:) Mianowicie mam sony ps lx 310 (standard t4p) z 78

>roku. Jest tam wkładka z igłą sony więc pewnie od początku na niej chodzi (ndxl250g). Chcę kupić

>ortofona omp 5e lub 3e bo one mają ponoć mocowanie t4p. Chcę tylko wiedzieć czy ta wkładka nie

>będzie za lekka. (nie mam wagi) Będzie się dało ustawić odpowiedni nacisk regulacją ramienia? czy

>trzeba by coś przerabiać? A może innej wkładki poszukać?

ZTCW standard T4P przewiduje ze masa wkladki musi byc scisle okreslona (bodaj 6g +/- niepamietam ile) wiec powinna byc bezproblemowa wymiennosc. Niemniej jednak w moim Technicsie SL-L20 w ktorym nie ma typowej regulacji nacisku znalazlem w ramieniu ciezarek ktory byl wlozony w specjalne miejsce (nie wiem jak to lepiej opisac) a tychze miejsc bylo 3 obok siebie - wnioskuje ze sluzylo to wlasnie do kalibracji nacisku igly.

Trochę poczytałem o gramofonach pioneera z lat '70 i na razie najbardziej mi się podobają z aktualnie dostępnych na aukcjach modeli. Ten z allegro już sprzedany, ale znalazłem dwa na ebayu, co o nich sądzicie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha. No w moim jest taki ciężarek na ramieniu. Można go płynnie przesówać. Jest mała skala tzn. kropeczka:) i po jednej stronie minusik po drugiej plusik. Mam rozumieć, że jeśli mam tą oryginalną wkładkę to powinienem to ustawić na kropeczkę czy da się to jakoś dokładniej ustawić bez wagi?

Nie wiem czy to wyjątkowa okazja czy nie warto? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niestety nie mogę sie skontaktowac ze sprzedajacym i nie wiem czy ryzykowac...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na temat tego modelu nie wiem nic.

Ktos moze pomoc?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może coś z tego warto wybrać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie wyglądają nieźle. Proszę o pomoc bo nie chcę kupować w ciemno a zalezy mi na dobrym sprzęcie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym wziął Lenco. Jest piękny i podobno bardzo ładnie brzmi. Sam chciałem go kupić (jest wystawiony 2 raz) i pytałem o ten model na forum The Vinyl Engine. Niestety spotkały mnie inne wydatki i z zakupu musiałem zrezygnować.

Ok, też wydawało mi się, że Lenco jest dobrym wyborem. Thorens w dobrej cenie, ale td 115 podobno nie jest najlepszy, a o Garrardzie słyszałem różne skrajne opinie, zresztą nie jest w najlepszym stanie.

A czy wkładka Ortofon OM10, z która ten Lenco jest sprzedawany wystarczy? Sam gramofon to spory wydatek i na razie nie będzie mnie stac na wymiane wkładki na lepszą. Z drugiej strony chciałbym mieć możliwość w przyszłości zainwestowania w lepszą wkładkę, więc dobrze by było żeby gramofon posiadał jakiś "zapas" możliwości :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.