Skocz do zawartości
IGNORED

HC-R i Philips 753

pmwas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie dotyczące systemu HC-R, czyli High Capacity Recordable (90 minut). Kumpel przyniósł taką płytę i... po włożeniu do odtwarzacza cd 753 philipsa wszystko było OK, ale tracku 18 (zaczynającego się po 80. minucie nie mógł odszukać - szukał go na początku płyty, a jak już do niego dzoszedł metodą "gramofonową" - z tracku 17, to przy próbie zmiany na track 9 zamiast do tyłu usiłował przesunąć laser do przodu (oczywiście zębatka napędu głowicy parę razy przeskoczyła zanim zorientowałem się o co chodzi i go wyłączyłem).

Pytanie 1. O co w tym chodzi (czyli czemu tak)?!

Pytanie 2. Czy takie przeskoczenie kółka zębatego mogło zrobić krzywdę napędowi CDM 12, jeśli nie ma żadnych objawów uszkodzenia?

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/23929-hc-r-i-philips-753/

Myśle ze nie masz sie czym martwić.

U mnie w CD jest to tak rozwiazane, że za kazdym razem gdy laser chce odczytac plyte zjeżdża do wewnatrz. Tam jest stycznik krancowy ktory informuje laser, ze jest w polozeniu poczatkowym. Nastepnie glowica przesowa sie do zewnatrz az natrafi na spis trackow. Nie raz mi sie zdazylo ze przeskoczyly mi zabki w laserze, jednak nie wplynelo to w zaden sposob na jego prace, gdyz tak jak napisalem za kazdym razem startuje od stanu poczatkowego.

Wydaje mi sie ze kazdy laser zaczyna od poczatku inaczej byly by to bardzo awaryjne urzadzenia.

Gorzej jak przeskocza Ci zabki w szufladzie. Wtedy trzeba je ustawic jak byly, bo kieszen albo sie nie domyka zalbo nie otwiera do konca.

Pozdrawiam. Jak wszystko działa to sie nie przejmuj.

https://www.audiostereo.pl/topic/23929-hc-r-i-philips-753/#findComment-456925

Dzięki za odpowiedź. Ciekawostka: znalazłem ciekawe wytłumaczenie tej kwestii w gazecie komputerowej: Otóż sektory na płycie cd numerowane są od zera do iluś tam do 80. minuty. Po osiemdziesiątej minucie kolejny dektor ma taki numer jak sektor pierwszy. Z tego powodu niektóre odtwarzacze szukają ostatnich ścieżek na początku płyty i przesuwają laser do przodu zamiast do tyłu "myśląc", że sa w obrębie pierwszych sektorów. Cóż, wytłumaczenie dobre, objawy się zgadzają.

https://www.audiostereo.pl/topic/23929-hc-r-i-philips-753/#findComment-457599

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.