Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchał ktoś może JBL E90 z ampli Y657?

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

Ewentualnie z ampli Y 757?

Zastanawiam się nad tym ampli bo miałbym nawet dobrą końcówkę mocy Yamahy oraz mam już DVD Y557 ( wg mnie jest super) i byłby komplet:) natomiast wszyscy zgodnie do serii E JBL-a polecają produkty z tej stajni tj. H/K...Słuchałem JBL E90 z H/K i było nieźle ale nigdy z ampli Yamahy 557, 657, 757...a są one taniutkie na allegro i mógłbym kupić ale nie chcę całkiem w ciemno, natomiast nie da się tego powiedzieć o H/K który taki jak mnie interesuje czyli H/K 440 kosztuje około 3kzł, tj dokładnie 2 razy tyle co Y657:(

Może doradzicie coś koledze?:)

Nie za bardzo mi się widzi taki rozrzut stylistyki, tu Yamaha, tu Harman...niektórzy chyba wiedzą o co chodzi:) wieża zawsze lepiej wygląda gdy klocki są tej samej linii:)

Pozdrawiam

"natomiast wszyscy zgodnie do serii E JBL-a polecają produkty z

>tej stajni tj. H/K..."

Napewno coś w tym jest, jednak nie znaczy to, że Yamaha nie będzie odpowiednia.Ćwiczyłem z nią (co prawda był to model RX-V757) kilka zestawów głośnikowych, między innymi: E-100, B&W

604S3 oraz Visaton Couplet. Według mnie zestaw z B&W zaprezentował się najkorzystniej (w końcu cena!!!, poza tym zauważyłem, że ten charakter dziwięku jest mi bliski), muszę jednak przyznać, że E-100 zaprezentowały się bardzo korzystnie. Dopiero przeniesienie tych zestawień do mojego nowego salonu o powierzchni ponad 35m2 pokazało granicę możliwości "elektrowni ampa".

Powinieneś wiedzieć, że to są tylko ogólniki, osobiste wrażenia i moje preferencje, bowiem nic nie zastąpi osobistego odsłuchu. Jeżeli masz blisko do MM, to znajdziesz zestawienie jakie Ciebie interesuje.

Jeżeli jest tak duża różnica w cenie tych amplitunerów, to tym bardziej twierdzę, że produkty Yamahy są warte każdej wydanej złotówki.

Pozdrawiam, Darone.

• 2 miesiące później...

czy mogłby kolega napisać, nieco więcej na temat zestawienia y 757 vs jbl e 90. Mam wzmacniacz y750 i chce kupic do niego jbl e 90.

Zastanawiam się czy wzmacniacz bedzie w stanie zgrac na 100% pod wzgledem mocy jaką dysponuje.

bede bardzo wdzieczny za opis takiego zestawienia.

pozdrawiam

Dziś do mnie przyjeżdżają JBL E100 a będą grały w zestawieniu z tym co mam podane w o mnie, jak widać zrezygnowałem z Yamahy...w kinie była tylko ciut gorsza od Denona ale w muzyce to już inna klasa...zobaczymy tylko jak się polubi mój zestaw z JBL-ami?

Opiszę jeszcze dziś po krótce pierwsze wrażenia:)

>swoch

Ta moc którą deklaruje Yamaha to czysta iluzja. Gra to poprawnie co najwyżej tylko do średnich poziomów glośności, potem jest już po zawodach (brak mocy, dżwięk się spłaszcza). Miałem swojego czasu ampli y 640 (niewielka różnica w mocy z tym co masz obecnie na stanie), więc wiem co piszę.

Teraz mam Harmana 630 i temu ampli nigdy nie brakuje mocy, nigdy nie rozkręcilem powyżej -10, bo sąsiedzi by dostali szału.

Reasumując Yamaha nigdy nie rozwinie skrzydeł z tymi kolumnami, bo jest po prostu za słaba (mam tu na myśli odpowiednio głośne wysterowanie ampli).

Pozdrawiam

coex

Polubił się:)

Nie zamierzam rozpisywać peanów ale napiszę tylko że kolumny JBL E100 są czadowe:))

Tak całkiem serio to najbardziej udane kolumny jakie miałem w domu a ich potencjał jest nie do przecenienia. Jak dla mnie wcale nie schlebiają tanim gustom. W porównaniu do JBL E90 grają wiele swobodniej...chociaż może to zasługa mojego wzmacniacza którego nie miałem grając na JBL E90? Kto wie...niezależnie od wszystkiego mam na jakiś czas spokój z kolumnami:)

Tylko słuchać i słuchać...:)

Niedługo będę testował jak z tymi potworami radzi sobie mój amplituner grający bez dopałki...ciekawe czy je uciągnie?:)

Żebyście widzieli minę mojeg ojca gdy zobaczył te lodówki...obudowy nie są duże, one są monstrualne:)

Taka szafa to musi grać:)

Jakiś czas temu iceman chyba pisał że dla niego te kolumny grają sucho i twardo...chyba za krótko ich słuchał albo ze złym piecem bo w życiu bym ich tak nie opisał...

Pozdrawiam

>coex

ALe kolega pisze o 2chanel czy trybie wielokanałowym? H/K 630 to duza maszyna i znacznie droższa od Y750, praktycznie nie ma co porownywać. Kurcze szkoda ze co opinia to różna , mimo wszystko dzieki za wyrazenie swojego zdania. moze uda mi sie jeszcze odsłuchać takie zestawienie przed odsłuchem, jeszcze fajniej gdyby mozna to zrobic w pomieszczeniu zbliżone do mojego pokoju pod względem powierzchniowym

pozdro

>swoch

Odpowiedziałem tylko że Yamaha ma braki w mocy (nie uzyskasz ekstemum). Nie podejmowałem tematu ceny.

Papier wszystko przyjmie, i ta deklarowana moc w Yamasze, nie umywa się do Harmana, liczy się jak to gra.

Yamaha lepiej się sprawdza w kinie niż w muzyce. Sam używałem blisko 2 lata ampli y 640 i nawet byłem zadowolony, ale kupiłem ją tanio i traktowalem ją jako sprzęt tymczasowy. Jako plus, uważam dobry sygnal na niskich (fajnie sobie mruczał subwoofer juz przy cichym graniu, Harman już musi dostać odpowiednio mocny sygnał, aby się subwoofer zaktywował).

Jednak przesiadka na Harmana 630, to przeskok o 2 klasy.

W swoich progach cenowych, Yamaha jest niezłym sprzętem, jednak gdybym miał wybierać między Yamahą 750, a Harmanem 235, to bez chwili wahania wybrałbym Harmana (a są to modele z tej samej półki cenowej).

Pozdrawiam

Coex

co do Yamahy to raz mi się podoba brzmienie tej firmy a raz nie....fakt że w kinie gra nieźle a w muzyce to zależy z jakimi kolumnami...generalnie jak wszystko...może gdybym miał w tym czasie co H/K był w domu JBL E100 to miałbym inne zdanie o nim a tak pamiętam go jak najgorzej

W takim razie jesli Yamaha nie jest w stanie dobrze zagrac z E 90 , a wzmaka w najbliższym czasie nie wymienie, to alternatywnie pojmujac te kwestię jakie zagrają dobrze z Yamahą? Chciałbym uzyskać chociaż podobny dzwięk jaki emitują JBL'e serii northridge???

pozdrawiam

zalezy jaka Yamaha

ja mam E90 podpiete do Y2500 i w kinie rewelacja , muzycznie jest dobrze jak dla mnie, dzwiek troche taki twardy , gora lekko zapiaszczona , bas trzyma sie kupy (ogolnie ampli+glosniki)....

ja sprzet bardziej skladalem pod kino dlatego Yamaha i na tym polu ci co uwazaja ze harmany denony sa lepsze poprostu troche chwala swoje (topowe modele denona itd pewnie sa lepsze)

natomiast jesli mialbym kupowac bardziej do muzyki sprzet to wybralbym napewno Denona ktory gra muzycznie lepiej od Yamahy(moim zdaniem!!) tak samo H/K ale nie zeby to byly jakies gigantyczne roznice , pamietaj ze duze znaczenie maja tez glosniki: wlasciwie najwieksze i rozne modele inaczej zagraja z danym amplitunerem..

dlatego do kina: Yamaha

do muzyki: Denon , H/K .... marantz , onkyo(troche inny sposob brzmienia) NAJWAZNIEJSZE TO POSLUCHAC SAMEMU , zwroc uwage ze co 2 osoba ma inne zdanie na temat podobnego sprzetu: najleprzym przykladem jest tu Norwidos ktory najpierw cos chwali a potem mowi ze to shit (przyklad: jbl E250 , amplutunery , JBL 90 najpierw uwaza za dobre potem ze cos nie tak jest z nimi, szuka przyczyny w elektronice w koncu kupuje E100 nie wspominajac...

jestem na tym forum z rok i zawsze widze te jego posty na temat zmiany sprzetu i odrazu krytycznej opinie na temat poprzedniego. Oczywiscie nic nie mam do Norwidosa , sam w koncu sprzet ktory posiadam to on mi doradzil ale zatoczyl bledne kolo w wymianie sprzetu:] dlatego trzeba cieszyc sie tym co ma bo mozna 'fisia' dostac od tego ciaglego sprawdzania , testowania , mierzenia , itd ....

dlatego sam najlepij posluchaj i nie sugeruj sie tak bardzo innymi

pozdrawiam

Pienio

ale całe te zataczanie koła mnie sprawia frajdę:)

Poza tym masz sporo racji..jednak co do JBL E250 mam niezmienne zdanie że trochę buczy choć obecnie można go kupić za 1350zł ( jak ktoś chce to dam kontakt) więc w tej cenie to się nie ma co czepiać natomiast za około 2000zł to lepiej brać używkę z wysokiej półki. Co do amplitunerów to należy uważać na dobór kolumn, kabli oraz źródła bo te same klocki grają znacznie inaczej z każdym innym zestawieniem...więc gdybym miał w 1czasie wszystkie i wszystko porównywał jednocześnie to byłoby bardziej wymierne a tak wyszły sprzeczne opinie:( Najlepszym przykładem są moje kolumny Tannoy M5 co do ktorych dałem 2 opinie w owym dziale a teraz mam trzecią która jest zupełnie bo grały na innych wzmacniaczach jak na razie jednak nie planuję już dodawać nowych bo sam się z siebie śmieję...fakt faktem że ten zestaw który mam teraz to chyba dobry wybór ( zobaczymy czy na długo ale coś mi się wydaje że tak)

Nadchodzi czas dokupienia projektora wiec audio na 2 plan...a JBL E100 są bardzo fajne:)

>Pienio

mam Y 750 , ktora wg danych producenta jest słabsza od modelu, którego używasz o 30watt na kanał(niestety):)

Myśle że się jednak skuszę na te E90, wyczytałem że są łatwiejsze do wysterowania niz E80 a ich specyfika grania bardoz mi odpowiada. Mimo to przed zakupem przesłucham dokładnie takiego zastawienia jak posiadam i zamierzam...

Jeśli wypadnie poprawnie i nie będzie się bardzo dusić to się zdecyduje.

A kolega Pienio jak bardzo dokręca vol (-..ile) żeby grały naprawdę głośno na Y2500?...Ja słuchając na swoich obecnych kolumnach zauwazyłęm że moj klocek ma najpradopodobniej skale "logarytmiczną" gdyż głośnośc nie wzrasta proporcjonalnie do zmiany Kąta "knob'a":)

Dzięki za rady , pozdrawiam i chetnie jeszcze pogawędze

swoch

ampli z dvd mam podlaczone coaxialem profigold PGA 4000

miara tylko dla 2 przednich kolumn jbl e90

Volume:

dla filmow jak i muzyki jest podobnie -30 srednio-glosno ; -20 bardzo glosno ; ponad -15 nie do wytrzymania na 23m2

to przy polaczeniu coax. natomiast po analogu gra ciszej

uwazam ze Yamaszce nie tyle brakuje mocy do jbl(latwe do wysterowania) tylko czasem mam wrazenie ze wiecej dynamiki by sie przydalo + takiego 'ocieplenia' dzwieku ktore dalby im napewno harman

yamaha gra 'zimno' a jbl sa analityczne dlatego w muzyce jest sredniawo (podobno zmienilo sie cos w modelach 2600/4600) ale w kinie jest b.dobrze - szybki , twardy dzwiek

ja również mam popięty wzmak do DVD coaxialem (to nie jest profigold ale pozlacany dosyc dobrej jakości) i połączenie to jest rzeczywiśćie dużo lepszej jakości niż analog.

Jeśli u Ciebie (Pienio) Y2500 na -15 daje tak mocno "czadu" to podejrzewam że ja będę musiał zjechać do 0(zera) żeby osiągnąć podobny efekt.

W tej chwili nie jestem w stanie stwierzdzić czy moja Ymaszka jest tak chłodna bo te kolumny na których "gram" do niczego się nie nadają (przestrzegam przed kolumnami firmy KBR-X 350). Przestrzegam szczególnie tych którzy zaczynają dopiero swą kariere i przygodę z budową własnych zestawień stereo i KD. Trzeba czytać to co piszą bardziej doświadczeni użytkownicy i sugerowac się ich doświadczeniami vo wtedy mniej uszy bolą a i psychicznie człowiek jest spoojniejszy....

Dzięki Pienio , Norwidos, og0r, coex i inni którzy wspomagacie brać fanów AUDIO

pozdrawiam

swoch

• 3 tygodnie później...

pytanie do ogora , norwidosa i innych majacych JBL E

Jbl E30 , central EC35: jak sie okazuje jedne i drugie mozna podlaczyc w systemie bi-wire....

fronty e90 mam podlaczone kablami Koda bi-wire

na tyly E30 potrzebuje 2x6m (zastanawiam sie czy oplaca sie tu zabawa w b-w)

EC35 1,5m (jaka grubosc kabla : 2,5mm? 4mm? , bi-wire?)

zastanawiam sie nad takimi wynalazkami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i najdrozszy Real Cable

Ukryta Zawartość

jakie kabelki u was siedza i co myslicie o w/w ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Pienio!

Gratuluję wyboru bo seria Northdrige jest wg mnie w swojej cenie nie do pobicia:)

Mam obecnie wielką frajdę z posiadania E100 i na tą chwilę nie mam potrzeby ich zmieniania a to już coś:)

Odnosząc się do pytań to wg mnie nie ma sensu podłączać w trybie Bi-Wire głośnikac centralnego ani tyłow z prostego powodu...nic to nie da a jedynie podniesie koszty...o ile w przypadku głośnika centralnego miałoby to ewentualnie jakieś znaczenie o tyle w przypadku tyłów wątpię żeby była to zmiana do zauważenia w stosunku do pojedyńczego przewodu... chodzi dokładnie o jeden problem..tzn żeby podłączenie przez 2 kable dało istotną zmianę ( poprawę) to nie wystarczy wcisnąć 2 druty i po sprawie, ale trzeba byłoby zadbać o niezależne końcówki mocy i zasilacz dla sekcji niskotonowej zarówno w centralnym jak i w tylnych głośnikach....mowa tu o zewnętrznych końcówkach mocy...pytanie jednak czy jeśli kupować końcówkę mocy to nie do tyłów i centra ale raczej do kolumn Lewej i Prawej z przodu...uzyska się zauważalną poprawę brzmienia natomiast podłączenie bi-wire nic nie da dla pozostałych kolumn...szkoda kasy i zawodów w tej sprawie...to taki bajer który działa dopiero wtedy gdy mamy wielokanałową końcówkę mocy która może zamiast głośników surround back obsługiwać zdublowane przednie kolumny...Największą różnicę byłoby słychać kupując dobrą końcówkę mocy na przody a resztą głośników to nie ma się wogóle co zajmować...wybacz że powtarzam jak mantrę ale wątpię żebyś miał możliwość wykorzystania tych podwójntych gniazd bo nie dają one gigantycznej poprawy same z siebie tylko pod specjalnymi warunkami tak jak pisałem niezależne zasilanie bo bez tego i tak wszystko idzie z jednego zasilacza:(

Pozdrawiam

ostatnie zdanie wskazuje na mój stan wskazujący:) ale podtrzymuję że bi-wirring sam w sobie nie wiele wniesie albo nic, natomiast jak już podwójne okablowanie to wtedy w trybie Bi-amping oraz raczej tylko dla kolumn przednich czyli P, L i Center..tyły można sobie odpuścić.

dzieki za odpowiedz

teraz tylko wybor kabelka pozostal

i pytanie za 100pnkt.: czy c35 masz podlaczone do 2 dolnych czy gornych gniazd :p ?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

co do JBL e100 to ostatnio w MM odsluchiwalem je z Harmanem DPR(jakims tam) za 6.5k i graly lepiej niz moje 90 z Yamha

Obecnie słucham na głośniku centralnym Mission 70c3 który też ma podwójne gniazda i używam tych dolnych ale z elektrycznego punktu widzenia to nie ma najmniejszego znaczenia czy podłączysz do górnych czy do dolnych jeśli tylko gniazda są połączone zworkami. Jeśli zworki są zdjęte to górne terminale obsługują wysokie i średnie tony a dolne tony niskie. Najprościej będzie użyć zwykłego kabla głośnikowego identycznego jak te którymi masz podłączone E90. Oczywiście zawsze są jakieś różnice gdy gra sprzęt A czy B tylko wg mnie największą różnicę w brzmieniu powoduje różnica akustyki pomieszczenia. Jestem tego nawet pewien bo od przedwczoraj mam poważnie zmieniony wystrój pomieszczenia z dużym naciskiem na poprawę akustyki i efekty przeszły najśmielsze oczekiwania. Różnica jest większa niż jakakolwiek wcześniejsza wymiana sprzętu. Okazuje się że stosunkowo niedrogi amplituner jaki posiadam czyli Denon AVR 2106 radzi sobie znakomicie z JBL E100 i dźwięk który uzyskuję ciągle mnie zachwyca...bynajmniej nie uważam że jest to poziom nie do pobicia bo zdaję sobie sprawę że zawsze może być lepiej ale wg mnie to co jest teraz starczy mi na długo i szybko już nic nie zmienię...ewentualnie głośnik centralny bo chwilowo mam kolumnę nie do kompletu, bo przydałby się właśnie JBL EC35 którego raz miałem ale teraz muszę kupić wiśniowy oraz da radę go umieścić względnie ładnie jak przyjedzie nowe TV...Gratuluję wyboru głośnika bo w kwocie 600-700zł nie ma nic lepszego. Jakiś czas temu miałem EC25 i wg mnie do pięt nawet nie dorasta EC35. Zastosowanie EC25 z JBL E100 to pomyłka była i więcej go nie kupię...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.