Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 75 vs. Tonsil Duet

js22

Rekomendowane odpowiedzi

A może ARV tesli bo chyba nie opłaca sie pakować drugie tyle gdyż można było kupić lepsze podłogówki odrazu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem w tym, że wymiana wysokotonówek to bardzo poważna sprawa. Wspomniane wysokotonówki ARV mają:

-wyzszą średnicę - trzeba mieć odpowiednie narzędzia i umiejętności - jak nie - można tylko zniszczyć nowe kolumny

-wyższą (chyba aż o 4 dB) efektywność od fabrycznie montowanych Tonsilów, co pociąga za sobą konieczność zastosowania tłumika.

Proponuję zatem wybrać "lajtową" wersję, czyli zmienić kable wewnątrz obudowy na lepsze (niekoniecznie bardzo grube, najlepsze byłyby DNM Reson - głównie ze względu na bardzo dobrą jakość dźwieku i konstrukcję ułatwiającą zastosowanie wewnątrz kolumny, ale to spory wydatek - możnaby spróbować kupić używane - oraz zmienić kondensatory na zdecydowanie lepsze. Znam zastosowaną w Duetach kopułkę i nie mogę powiedzieć, że jest przeraźliwie zła. Trochę sucha i bez genialnej rozdzielczości, ale w sumie jak na tę klasę cenową OK.

a czy kable (te w srodku) bo podlaczeniowe mam jakies stare klotze duzo pomaga? i te kondensatory? bo ja zabardzo nie znam sie na tym. Jak kupowalem swoj sprzet (dali450) to poprostu sluchalem kolumn a nie patrzylem na te wszystki cyferki

Wciaż trwają dyskusje na temat: czy kable mają wpływ na brzmienie. Z moich testów przeprowadzonych w domu wynika, że zdecydowanie mają. Zastosowanie kabli lepszych niż NO NAME 2zł/mb zawsze poprawia brzmienie, zwłaszcza detalicznosć i dźwięczność góry i głębokość basu. Średnica jest też z reguły nieco leposza, ale z tanim sprzętem i tak nie bardzo to słychać - głownie góra i bas.

Kolumn sie nie otwiera, odkręcasz głośnik i robisz wszystko przez otwór, a to w duetach jest bardzo uciążliwe. Obchodź się z tym ostrożnie bo można łatwo coś uszkodzić. A co do kabli to może CLS 225 Cordiala, co o tym sądzicie?

Witam

Na stronie tonsila napisano "dostepne tylko w MM i gdzieś tam". Z ciekawości poszedłem do MM i na moje pytanie czy są Duety odpowiedź: nie ma i nie będzie. No i chyba mamy kolejny hit tonsilowski - następca Altusów (w kontekście ich popularności).

Ciekawa sprawa, bo w MM'ach w okolicy duety są dostępne bez problemu. Być może nie kazdy MediaMarkt ma umowę z Tonsilem, lub też wystapiły jakieś różnice zdań. Możliwe takze, że samemu tonsilowi coś się przytrafiło...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.