Skocz do zawartości
IGNORED

Nóżki do gramofonu Technics SL-Q2

mrus_lee

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem polegający na tym, że mój gramofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie jest amortyzowany, bo guma w nózkach stanowiąca amortyzator wyrobiła się. Gramofon leży na nóżkach dociskając je (oprócz jednej) do samego końca. Guma w nózkach ma działać na zasadzie teleskopu z trzema pierścieniami. Szukałem w różnych miejscach, ale nigdzie nikt nie opisuje podobnego problemu. Jeżeli ktoś zna jakieś sposoby regeneracji nóżek, albo jakiekolwiek rozwiązanie tego problemu, to proszę o odzew. Kupno nowych nóżek technicsa odpada - 75,-/szt. Może ktoś ma nózki na sprzedaż?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli zależy Ci na tanim rozwiązaniu to polecam udanie się do Castoramy i zakup 4 sztuk gumowych zaślepek do rur. Są one stożkowate, średnica u dołu około 5cm u góry ponad 5.5, wysokość okolo 2cm. Zrobione z czarnej gumy. Nie wyglądają może pięknie, ale na pewno jest to elastyczna nóżka za śmieszne pieniądze, a zawsze można próbować znaleźć kogoś kto ładnie potnie aluminiową, miedzianą lub ze stali nierdzewnej rurę w pierścienie o wysokości około 1,5 cm, wtedy można założyć je na te zatyczki i już mamy bardzo ładne nogi.

Taka moja koncepcja - nie wiem jak to u Ciebie wyglądało pierwotnie i czy coś takiego wystarczy, ale zawsze by stał na gumie a nie na sobie ;) Ja tych zatyczek użyłem do starego Fonomastera bo się w nim ugniotly oryginalne i do Denona DCD-520 bo mi się oryginalne za mało gumowe, ale za to za bardzo tandetne wydawały. Do Denona tak myślę o tych pierścieniach ale nie zbyt wiem kto by to mógł ładnie uciąc.

Brzmi dość dobrze, ale nie do końca widzę te zaślepki - "u góry ponad 5.5" czego mm/cm? Jak mm, to myślę, że ok, ale jest jeszcze kweestia - W momencie, gdy guma spręzynuje na zasadzie 3pierścieniowego stożka, siły rozkładają się w miejscach gdzie łączą się kolejne pierścienie, a w przypadku prostego stożka, drgania pochłaniane będą tylko na zasadzie sprężxynowania gumy. Jeżeli mylę się co do Twojej konstrukcji, to proszę o sprostowanie. Dziękuję

Tu chodzi o cm czyli wyjdzie z tego coś o rozmiarach normalnej nogi do sprzętu hi-fi tyle że troche wyższe. Nie za bardzo rozumiem jak to jest z tym Twoim potrójnym stożkiem, nigdy czegoś takiego nie widziałem.

>w przypadku prostego stożka, drgania pochłaniane będą tylko na zasadzie sprężynowania gumy

Właśnie o to chodzi - jest to proste rozwiązanie, ale za to tanie, a zawsze lepsze takie tłumienie niż żadne.

Tak, ale w przypadku gramofonu, gdzie pochłanianie drgań jest ekstremalnie ważne, samo sprężynowanie materiału może nie wystarczyć. Wyjaśniam ten trzypoziomowy stożek :D - Nózka w środku jest pusta - oprócz pierścienia tworzy ją jeden płaski wyprofilowany kawałek gumy. Zamieszczam to, co wypociłem w paint'ie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie coś to raczej trudno gdzieś znaleźć lub zrobić z czegoś innego. Ale chcieć za to 75zł za sztukę to też niezła przesada. Za te pieniądze to cały uszkodzony gramofon na Allegro kupisz, a na jakiejś giełdzie to może i sprawny. I może to jest jakieś wyjście, tylko skąd wiedzieć że ma podobne nogi i to w dobrym stanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.