Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 541i czy Arcam Diva 73

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie. Wiem, ze Arcam ma opinie lepszego, jednakze NADa moge kupic za polowe ceny Arcama. Czy roznica w dzwieku jest warta tyle pieniazkow? Dodam, ze nie akceptuje sprzetu, ktory gra nienaturalnie jasno i ostro, a Arcam ponoc ma "ciagotki" w kierunku takiego wlasnie grania. Bardzo prosze o rady, decyzje musze podjac do jutra. Z gory dziekuje :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/24178-nad-541i-czy-arcam-diva-73/

a jak napiszę że Nad gra ciemniej od Arcama to już podejmiesz decyzje? Co wcale nie oznacza że pewne aspekty jasnego dźwięku w 73 oznaczają od razu ostrość.

Nad gra naturalnie, bez upiększeń, Arcam bardziej zwiewnie i jest mniej surowy wobec słabych płyt (chociaż słyszałem inne opinie :))

Ja brałbym Arcama - ale Ty posłuchaj tych klocuszków PRZED zakupem........

Pozdrawiam.

The odd get even.

A z ciekawości to po ile teraz chodzą NADy 541? Sam taki mam, moze bede sprzedawał... Gra bardzo naturalnie i bez śladu wyostrzeń. Jedyne co mi brakuje to troche szczegółowości. Ma brzmienie bardzo relaksujące, ale brakuje troche detaliczności. Chociaz po czesci na pewno to wina moich kolumn. Acha, swietnie brzmia plytki hdcd.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Dziekuje za wpis. NIestety PRZED moge posluchac tylko Arcama. Dzwiek NADa znam i lubie, zreszta pracowalby on na razie w parze ze wzmacniaczem tej samej firmy. Wedlug wiekszosci opinii Arcam jest lepszy, ciekaw jestem jednakze czy jest tylko troszke lepszy, ale reprezentuje mniej wiecej ta sama klase brzmienia, czy to odtwarzacz z innej - wyzszej polki. Co o tym sadzicie?

Morven - sam miałem zestawenie nadc350+nad541i+avance 509 i miałem przyjemność posłucać w tym zestawieniu zamiast c541i Arcama 73t - było duzo, dużo lepiej. dźwięk się otworzył, pojawiło sie mnóstwo detali wcześniej ukrytych, powiększyła się scena, bas się skrócił ale był o wiele lepiej kontrolowany. na Twoim miejscu zdecydowałbym się na arcama. można go poźniej upgrade-ować firmow u arcama do wersji cd192.

przez kilka lat grałem na zestawie nada - lubie ten sprzęt ale moim zdaniem nie ma co porównywać tych dwóch cd...

• 7 lat później...

witam może temat już nie aktualny ale zawsze komuś może się przydać każda opinia ,ja również dołączam się do opinii parmenides , arcam gra lepiej i to pod każdym aspectem miałem dwa lata nad541i i wymieniłem nawet zwykły kabel na gniazdo furutecha i podłączyłem oryginalny kabel furutecha za 800zł i nie zagrał tak dobrze przejrzyście wręcz krystalicznie z mnóstwem detali ,

jak arcam a wcześniej myślałem że jest naprawdę dobrze na tym nadzie grał z nadc372 , i pod ten sam piec wypiołem nada wpiąłem arcama cd73i szczena opadła nawet na zwykłym kabelku lappa-ofllex zlał nada niemiłosiernie , po prostu głuchy usłyszy to od razu , i żadne gniazda furutech i sieciówki nie pomogą , arcam na sieciówce furutecha to już po prostu bajka , potem jescze dokupiłem pre rotel rc03 i się z nadc372 niby mówią że ten piec jest zamulony bo trochę jest dopóki mu nie wepniesz dobrego pre ,połączyć to srebrnym rca i dżwięk się otwiera niesamowicie , nie ten piec , kolumny acoustic energy aelite2, nadzik poszedł do żyda i to bez łezki , straciłem tylko nie potrzebnie czas i pieniądze na jakieś co prawda mini tuningi ale prawie 250zł z wymianą i montażem gniazda furutecha poszło , i nawt teraz w tych latach widać po cenie używek nad541i 400-500zł arcam cd73 się zaczyna od 900-1200zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.