Skocz do zawartości
IGNORED

Inf. na temat Philips CD-604/610/614

radzioc

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos moze mi cos powiedziec na temat odtwarzaczy philipsa CD-604/610/614 tzn czy wartos kupic cos takiego za kwote w okolicach 100 zl ? ktory z tej trojki jet nalepszy (bo nie wiem czy im wyzsze numerki tym lepszy model ) i czy bedzie to lepszy sprzet od marantz cd-57 ??

https://www.audiostereo.pl/topic/24182-inf-na-temat-philips-cd-604610614/

Za tą kwotę spokojnie możesz kupić pod warunkiem,że nie boisz się lutownicy.

Miałem CD604 i nie ruszane gra ciepłym,ale bardzo rozlazłym dźwiękiem. Nada się do spokojnych wokali. Na pokładzie ma za to bardzo dobry 16-bitowy przetwornik TDA1543 i napęd CDM4/19 (też b. dobry). Niestety cały CD jest plastikowy i lekki jak piórko :(

Mimo wszystko przy odrobinie wolnego czasu i chęci można poprawić dźwięk diametralnie wymianą tylko kilku kluczowych kondensatorów. Niewiadomo czego się z niego nie wyciśnie,ale mnie zaskoczył :)

CD614 to praktycznie to samo tylko z regulowanym wyjściem słuchawkowym. Natomiast 610 to już inna konstrukcja z jeszcze lepszym przetwornikiem TDA1541 i tym samym napędem.

Kurt, o istnieniu takowego słyszałem,ale jak gra - nie.

To bardzo wiekowy sprzęt na TDA1540 (14bitowy jeśli pamięć mnie nie myli) i tak jak piszesz solidnym napędzie. Z pewnością dźwięk ma charakter analogowy, z ładną barwą, ale z umiarkowaną dynamiką.

Pytam bo go posiadam ;-)

Przetwornik 16 bitowy, tangencionalnie wędrujący laser, ale co nieco pomodyfikowany (nowe kondy rubycon zl, wyprute tranzystory mutujące i dodane podstawki) więc ciekawi mnie na ile różni się od oryginalnego dźwięku (nabyłem już potuningowanego).

Gra dość szybko, analitycznie z bardzo ładną, krystaliczną górą,.

pozdrawiam!

A jednak pamięć zawiodła....

To wiem który :)

Pamiętam tą aukcję. Analityczność i krystaliczna nautralność to zasługa Rubyconów ZL, a właściwie ich zbyt dużej ilości. Gość wrzucił tam tylko ZLki i wszedzie ZLki. Zależy czy Ci pasuje jak gra czy nie?

Te kondesatory przy wielu zaletach mają tendencje do osuszania dźwięku...

Ja mogę tylko napisać jak 604 sprawdza się w roli transportu, gdyż używam go do Daca Petera. Sprawdza się świetnie, czyta płyty chodnikowe ;-) Nie było jeszcze płyty, z którą by sobie nie poradził, a mam parę bardzo porysowanych. Nawet stare CD-R, na których nie powinno już być muzyki :-)

Pozdr.

Mój sprzęt nie jest najwyższych lotów i z neutralnością jest trochę na bakier, więc to co powiem będzie raczej względne :-).

Przedtem miałem długo fonicę, po przesiadce wydaje mi się że to jest co najmniej klasa wyżej, zwłaszcza jeśli chodzi o wysokie, scenę, analityczność i stereofonię, reszta też jest nieco lepsza ale już nie aż tak bardzo.

Bas przestał się rozłazić po bokach , znikneła mgiełka, stricte analogowym brzmieniem bym tego nie nazwał.

Gratuluję jednak pamięci, to dokładnie ten z aukcji.

Jak oceniasz ten tuning? Sugerujesz jeszcze experymenty?

Mnie się podoba ale na moje ucho przydało by się troszkę dociążyc bas, przy średnio-wyższym zakresie brakuje nieco prezencji.

No możesz np. pobawić się z kondziami w zasilaniu (nie pamiętam czy jest osobno dla cyfry i analogówki) tzn. tymi największymi. To da wyraźne zmiany.

Do wypróbowania: Nippon Chemicon SXE (cieplejsze) lub LXY, KMH, Elna RJ3, Panasonici FC, FA, FM, Rubycon XYG (najbardziej nautralne). Możesz też sprawdzić Rubycony MCZ. Ja jeszcze nie nie próbowałem.

Raczej dobierz możliwie jednakowe pojemności z tymi co są teraz no napięcie nie niższe.

czyli jak dobrze zrozumialem to najlepszy z tej trojki bedzie cd-610

i tak przy okazji to mam jeszcze pytanko moze ktos potrafi ocenic czy bedzie to lepszy odtwarzacz od marantza cd-57 mk II ??

Witam

Ja mam takiego filipka jak w temacie, mianowicie CD-604. Mam do niego rownierz serwisowke, wiem ze na pokladzie jest DAC TDA1543 taki jak wykorzystuje w watku DIY Peter Daniel do swojego NOS DAC-a.

Czy jest mozliwe zrobienie takiego NOS DAC-a wewnatrz tego CD tzn zmieniajac ew jakies elementy itp?

Fajnie byloby rownierz aby wyposarzyc przy okazji ten CD w wejscie cyfrowe

Jesteś w stanie wstawić tam DACa Petera, ale pionowo. ja tak zrobiłem.

Poziomo nie wejdzie, bo płytka za szeroka (ta od Veterana).

Musisz jeszcze pokombinować z miejscem na trafo, ale nie powinno byc problemu - być może też trzeba będzie dać pionowo, zależy jakie masz ;-)

Miałem cd-614, rzeczywiście leciutki ale wylepiłem go matą bitumiczną i przytył kilogram :-) Dźwięk przyjemny, gęsty i pełny w przeciwieństwie do większości tanich CDP jakie miałem wcześniej. Problemem dla mnie był napęd który głośno chodził, takie pulsujące szumy silnika jak przy źle wyważonej płycie, które w wielu CD słychać ale w tym wyjątkowo głośno (stąd mata która pomogła tylko połowicznie, większość dźwięku dobiegała z okolic szuflady która jest po zamknięciu lekko nieszczelna).

• 3 miesiące później...

Wiem że wiele na temat modyfikacji tego cd już było, ale niestety wszystko co do tej pory było jak dla mnie zbyt technicznie. Prośby na PW do wielkich tego forum pozostały bez odpowiedzi, więc może tutaj będzie jakiś odzew. W załączeniu wstawiam foto wnętrza cd614 właśnie po wymianie OPA na 2604. Teraz chciałbym zgodnie z tym co na forum zabrać się za wymianę kondensatorów, ale .. no właśnie - których na jakie? Może ktoś w odpowiedzi napisze (zaznaczyłem dla ułatwienia na żółto nr1-4) - np nr 1 wymien na..panasonic fc 470F, 16V, nr2 na .... dziękuje za pomoc

może teraz wejdzie zdjęcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>bartezzz

czytałem, że duże zmiany na plus są po wymianie kondensatorów "przy opa" więc takie zrobiłem i chciałbym zacząć od nich, chyba że wymiana któregoś innego daje lepsze rezultaty? jaki rejon zrobić foto?

no to raczej nieruszany gra płasko jak deska do prasowania :/ widzę po swoim że naprawdę warto bo słychać różnićę już po wymianie opa - a nowe kondensatory w drodze z allegro :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.