Skocz do zawartości
IGNORED

Mała wieża do słuchania książek audio.

user11atinteria

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich,

moje pytanie chyba niezupelnie pasuje do tej grupy, bo jest zdecydowanie "malo audiofilskie", ale wydaje mi sie, ze jest to miejsce, gdzie moge miec stosunkowo najwieksza szanse uzyskania rozsadnych odpowiedzi / wskazowek.

Mianowicie mysle o kupieniu "malej wiezy", za ktora nie chcialbym zaplacic wiecej anizeli 2 tys. PLN (oczywiscie chetnie mniej...). Podstawowym jej zadaniem byloby odtwarzanie ksiazek audio. Ponizej opis co powinna ona potrafic:

- Glowna i najwazniejsza funkcjonalnosc jakiej potrzebuje, to mozliwosc "przewijania" plikow mp3, tzn. gdy plik trwa np. 30 minut, to chcialbym moc go szybko przewinac do 20 minuty. Brak takiej mozliwosci jest calkowicie dyskwalifikujacy.

- Idealnie byloby, gdyby mial mozliwosc ustawienia zakladki / badz zakladek (tzn. miejsc do ktorych szybko moglbym przeskoczyc) oraz pamietanie momentu w ktorym sluchanie zostalo przerwane.

- Chetnie, aby byl tam naped DVD / kilka napedow CD, aby nie bylo konieczne żonglowanie plytami a "za jednym napelnieniem" moglbym zmiescic duzo materialu do sluchania.

M.in. Sony robi discmana dosc dobrze przystosowane do sluchania audiobookow (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - ale ja potrzebuje urzadzenia stacjonarnego.

Po kilku wizytach w supermarketach ze sprzetem elektronicznym, wychodzi mi na to, ze takie cos nie istnieje - zadna z pokazywanych mi "miniwież" (ani modele z napedami CD / ani z DVD) nie potrafila przewijac plikow...

Sugerowano mi zakup kina domowego, bo wbudowane tam odtwarzacze potrafia przewijac pliki, ale ja nie mam miejsca aby to postawic ani tez nie potrzebuje czegos takiego.

W tej chwili mam malenkiego Panasonica PM-9, ale nie ma on zadnej z potrzebnych mi funkcji.

Sporo tutaj sie pisze o Yamasze PianoCraft (w kontekscie audiofilskim) - moze ktos z Was, majacy model z DVD, moglby napisac, czy nadawalby sie on dla mnie?

Bylbym zobowiazany za wszelkie sugestie i wskazowki.

Pozdrawiam,

Piotr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).php np. takie. Więcej nie potrzeba, głoś z pewnością bedzie bardzo dobrze zrozumiały na nich, a w żadnej miniwieży nie uzyskasz takiej funkcjonalności jak na laptopie/PC

Ukryta Zawartość

Tez kiedys nad tym myslalem, tzn. ze wszelkie moje potrzeby spelnialby komputer z karta radiowa i podpietymi glosnikami, ale jak do tej pory, to z mojego punktu widzenia, powaznym minusem komputerow jest ich glosnosc - wszelkie wiatraki b. mi przeszkadzaja.

Oczywiscie laptopy sa znacznie cichsze, ale uzywany stary laptop (wciaz jest granica 2 tys. PLN za calosc...) tez moze byc irytujacy - zwlaszcza w nocy, gdy bylby to jedyny slyszalny dzwiek.

No a drugim problemem jest brak radia i pilota - w wiezy sa one w komplecie, a uzywam ich b. czesto. Czy mozliwe jest jakies proste dolozenie radia do laptopa i sterowania caloscia z pilota?

Dzieki za pomysl - calkiem powaznie nad tym pomysle, chociaz obawiam sie halasu ktory taki zestaw wydawalby "sam z siebie"...

Pozdrawiam,

Piotr

może zainteresuj się jakimś kieszonkowym odtwarzaczem multimedialnym z dyskiem. oczywiście jakieś aktywne głośniki do niego. Albo przy tej kwocie to przyzwoitego palmtopa i funkcjonalność zapewniona. chyba że nośnikiem mają być tylko płyty cd.

user11atinteria : nie przysłuchiwałem się nigdy starym laptopom, ale możliwe że są nawet cichsze od tych nowych, takiego P300MHz w zasadzie nie trzeba chłodzić, tym bardziej prostej grafiki. Myślę że powinien się tu wypowiedzieć ktoś kto na codzien styka się z takim sprzętem. Co do tunera i pilota, może być kłopot ze sterowaniem wszystkim jednym pilotem ;-) Jeżeli o to chodzi to może inaczej to wszystko zmontować :

1) laptop jako źródło audiobooków wraz z CD (można zwolnić pracę CD do x2 i wówczas praktycznie nie słychać napędu)

2) jednostka typu mikrowieża, a raczej mini amplituner na pilota, używany bez głośników i niczego więcej

3) pasywne głośniki

Da się zmieścić w 2000zł, tyle że jakość dźwięku może być miniwieżowa.

A może jeszcze inaczej ? Z jednej strony poważniejszy sprzęt do słuchania muzyki (bo zakładam że takiego jeszcze nie masz), z tunerem pilotem i co tam potrzebujesz, a z drugiej prosty laptop z aktywnymi głośnikami tylko do audiobooków ?

A w jakim formacie masz audiobooki?

Może kup tego Sony i do niego PianoCrafta (1500). Albo jako źródło przenośny odtwarzacz z dyskiem twardym (da się cos takiego za 500 zł kupic?)- na pewno będzie mniej szumiał niz laptop. Tylko taki który może chodzić na zasilaczu, żebys nie musial baterii ładować co 4 godziny :)

> cyjanopan

Kupiłem siostrze jakiś czas temu starego Compaqa Armadę z P300 czy P350. No i mam z nim od czasu do czasu do czynienia ;-( To znaczy, jak coś jest nie tak. Sprzęt istotnie nie do zdarcia ale kiedyś była to w tym wypadku naprawdę wysoka półka. Grzeje się jednak jak każdy laptop i chłodzenie stanowczo wymaga. Natomiast bezgłośne bywają takie zwykłe - jak im się zepsuje wiatrak. Przyznam, że jeśli idzie o mój, to było całkiem przyjemnie, póki nie spostrzegłem, że ta cisza ma w sobie coś niepokojącego :-( Wymiana dwóch wiatraczków - padły oba. Ten duży i ten na procesorze. Kompek jakoś to zniósł, a trochę to trwało ;-) Mimo wszystko jednak nie radzę.

A może stare śliczne radio lampowe? Jak najbardziej mono, skoro to nie przede wszystkim do muzyki.

ppred:

>A w jakim formacie masz audiobooki?

Zasadniczo jako pliki *.mp3

>Może kup tego Sony i do niego PianoCrafta (1500). Albo jako źródło przenośny odtwarzacz z dyskiem

>twardym (da się cos takiego za 500 zł kupic?)- na pewno będzie mniej szumiał niz laptop. Tylko taki

>który może chodzić na zasilaczu, żebys nie musial baterii ładować co 4 godziny :)

Ale to wciaz jakies kombinowanie, klebowisko kabli, zasilaczy etc. - a tego chcialbym uniknac...

Znajomy zasugerowal mi iPoda + jakas "stacje glosnikowa" do niego, np. to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) badz to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - taki zestaw jest chyba najblizej tego czego szukam (bez problemu przewija, pamieta ostatnie odtwarzane miejsce oraz ma radio / pilota). Niestety, w Polsce jest chyba nie do kupienia "oficjalnie", a wiec konieczne byloby sprowadzanie tego z USA, a to dodatkowe koszty / problemy przy jakiejkolwiek awarii etc.

Nie wiem, czy sam PianoCraft (model z mozliwoscia odtwarzania DivX), nie potrafilby robic rzeczy ktorych potrzebuje (przede wszystkim przewijanie plikow)? Skoro dowolne "kino domowe" za 500 PLN to potrafi, to Yamaha chyba tez powinna? Pewnie bede potrzebowal sie przejsc do jakiegos sklepu ja obejrzec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co za problem zrobić z mp3 - wave / cda. Jak płytkę przesychasz wgrywasz następne kawałki – masz przewijanie tzn pełną funkcjonalność. To takie proste chyba, że ktoś lubi kombinować.

Miś, 6 Lut 2006, 11:25

>A co za problem zrobić z mp3 - wave / cda. Jak płytkę przesychasz wgrywasz następne kawałki -

>masz przewijanie tzn pełną funkcjonalność. To takie proste chyba, że ktoś lubi kombinować.

Idea ogolnie jest sluszna, ale b. niewygodna i czasochlonna w wykonaniu - jesli ksiazka zajmuje np. 12 plyt CD (tak jest np. z "Cell" Kinga), to moim zdaniem bezsensowne jest nagrywanie az 12 plyt i "żonglowanie" nimi!

Zdecydowanie preferuje pliki mp3 - na jednej plycie CD / DVD miesci sie od kilku / do kilkunastu tytulow... Buduje sobie taki "zestaw" tylko raz i wystarcza mi na kilka tygodni - bez koniecznosci nagrywania nowej plyty co 2-3 dni.

cameleon, 6 Lut 2006, 11:22

>

Ukryta Zawartość

No! I to jest chyba to!

Potrzebuje tylko zapytac czlowieka ktory to sprzedaje, czy jest do tego zestawu pilot (wg informacji na stronach Apple'a, sprzedaja dwie wersje tego urzadzenia...) i jesli jest, to sie pewnie skonczy na tym oraz jakims iPodzie.

Dzieki za informacje.

Ukryta Zawartość

takie stacje dokujące są trochę nie wygodne i chyba nie najlepsze - małe gośniki. Głos lektora wbrew pozorom jest ważny i dobrze by było gdyby był ciepły i jednak basowy. A już porażką jest podłączać sprzęt przenośny do miniwierzy - mi padł laser i męczyłęm się jakiś czas w ten sposób. Może mała miniwierza i do tego odtwarzać DVD? - taką miniwierzę mozna spokojnie postawic na tym DVD. Będzie i do muzyki i do filmów i do tych eboków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.