Skocz do zawartości
IGNORED

RUBICON RHK 1000F, JBL BALBOA czy inne?

golos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumny Eltax Hollywood i głównie używałem ich do ogladania filmów ale chciałem się nieco przerzucić na muzykę i wymienić fronty na jakieś kolumny do 1300 zł. Na Allegro można kupić RUBICON RHK 1000F za 1299 lub JBL BALBOA 30 za 1100zł. Ewentualnie ELAC FS 57 też za 1300 zł. Gównie opierałem się na testach i opisach gazetowych i w zasadzie zdecydowałem się Rubicony ale może ktoś chciałby mi coś doradzić innego. 1300 zł to nie jest wiele pieniędzy dla audiofila ale dla mnie więcej nie wchodzi w rachubę. Tu w opisach na audiostreo jest bardzo dobra opinia Rubiconów ale np. w Audio 6/2005 już tak dobrze nie wypadły. Ogólnie to bardzo ładne kolumny, które w sklepach internetowych są po 2199 a jest jeden taki gość na allegro co sprzedaje za 1299 para

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , więc chyba okazja ale czy się opłaca? Nie mam możliwości ich nigdzie odsłuchać, bo w pobliżu gdzie mieszkam nie ma gdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/24384-rubicon-rhk-1000f-jbl-balboa-czy-inne/

Słuchałem w przelocie RP-26 i bas wydał mi się nieco twardawy - ale to już zależy do jakiej muzyki potrzebujesz kolumn. Ładne są też RP-36. Niestety jedyna rada aby sie przekonać jak brzmią rubicony to kupić i słuchać - odsłuch w sklepie jest jak dla mnie w ogólnie nie miarodajny.

Czy słuchałeś jakiegoś zestawu robionego przez pasjonata na zamówienie? Kolumny fabryczne maja pewne ograniczenia...

Zarabia sklep, dystrybutor itp. nad konstruktorami czuwaja ekonomisci i ksiegowi... nieskiej jakosci wykonczenie...

Za te 1300zł mozesz otrzymac zestaw konkurujący brzmieniem ze sklepowymi zestawami za 2-3tys jak nie lepiej, wykonczone pięknym naturalnym drewnem czego nie otrzymasz nawet za te 2-3tys. pozatym przetworniki maja rozrzut parametrow, producent nie bierze tego pod uwage, gdy ktos robei tobei glosniki to pod konkretne przetworniki. O komponentach w fabrycznych zwrotnicach nie wspomne. Jakis czas temu sluchalem JBL Balboa ale monitorkow dzwiek bardzo podobny do marketowego zestawu 2.1 do komputera, podlogowki pewnei to samo. Powaznie radze zastanowic sie nad produktem tworzonym pod Twoj gust, zarowno cenowy jak i brzmieniowy.

Pozdrawiam

Kolumny hand made w tej cenie mają dokładnie takie same ograniczenia jak i firmowe, nie wprowadzaj w błąd. 1300 to niewiele, powiedzmy że konstruktor nie działa dla idei i chce zarobić te 300zł-400zł na nich, skrzynki ze wzmocnieniami, fornirem i lakierem 300zł, zwrotnice przy założeniu że będą proste 200zł na dwie w tym kabelki,tunele i terminale (w sumie to tu strzelam), na przetworniki zostaje 400zł, po 100zł na jeden przy założeniu że będą 2-drożne. Skrzynki będą najwyżej "finezyjnymi" prostopadłościanami, głośniki też nie najwyższych lotów, projekt to albo coś sprawdzonego, z internetu albo coś bez pomiarów. Odsprzedać to potem będzie można najwyżej po cenie komponentów (używanych). Gdzie ten zysk ? Lepiej coś firmowego ale z drugiej ręki.

To i tak optymistyczna wersja bo zakłada że Mistrz ma to wszystko u siebie, łącznie ze stolarnią, jak dodać do tego wszystkiego koszty transportu i wytłumienia to może się okazać że już nic nie zostanie na choćby maskownice (to już luksus w hand made).

golos - wafle mozesz miec juz za 1480 zl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>

>Kolumny hand made w tej cenie mają dokładnie takie same ograniczenia jak i firmowe, nie wprowadzaj

>w błąd. 1300 to niewiele, powiedzmy że konstruktor nie działa dla idei i chce zarobić te 300zł-400zł

>na nich, skrzynki ze wzmocnieniami, fornirem i lakierem 300zł, zwrotnice przy założeniu że będą

>proste 200zł na dwie w tym kabelki,tunele i terminale (w sumie to tu strzelam), na przetworniki

>zostaje 400zł, po 100zł na jeden przy założeniu że będą 2-drożne. Skrzynki będą najwyżej

>"finezyjnymi" prostopadłościanami, głośniki też nie najwyższych lotów, projekt to albo coś

>sprawdzonego, z internetu albo coś bez pomiarów. Odsprzedać to potem będzie można najwyżej po cenie

>komponentów (używanych). Gdzie ten zysk ? Lepiej coś firmowego ale z drugiej ręki.<

Cyjanopan to ty nie wprowadzaj w błąd! komplet tak osławiony M18WH & Vifa pl27 to 600zł (mozna lepiej w tej cenie)

Jak mam system pomiarowy to co mi za roznica czy zrobie pozadna zwrotke czy oklepany projekt z netu ktore z regoly sa do kitu bo glosniki maja rozrzut :]

Nie wmowisz mi ze DIY za 1300zł nie zagra lepiej od sklepowego za 1300zł,

Zrobić fre i go okleić to kwestia chcenia, chyba nigdy nic sam nie zrobiłeś oraz nie słyszałeś dobrego DIY.

Osobiście wolę ciekawsze projekty niż prostopadłościan, nawet z frezami (lol), ale to mało istotne. Ważniejsze jest to że kompletnie nie rozumiesz tego co czytasz :-)

>Nie wmowisz mi ze DIY za 1300zł nie zagra lepiej od sklepowego za 1300zł

Ja ? Chyba coś ci się pomyliło ;-)

Poza tym jakoś bardziej ufam nawet tym biednym konstruktorom nękanym przez księgowych niż amatorom czy hobbystom ;-) Ale rozumiem, lobby musi działać.

600zł na przetworniki, 300zł na obudowę, 200zł na zwrotnicę i dodatki i nagle konstruktor nic nie zarobi, bo nie sądzę że ktoś się bedzie bawił kupe czasu ze skrzynkami, fornirowaniem, montażem, pomiarami za pewnie niecałe 200zł. Chyba że głupi (albo z policji) :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.