Skocz do zawartości
IGNORED

Philips dsc950 Ratunku Co To

Art6900

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu kupiłem na Allegro urządzenie jak temacie. Myślałem, że to przedwzmacniacz, ale okazało się, że nie do końca. W internacie znalazłem tylko jakieś informacje po Holendersku, że to jakby kontroler do kolumn aktywnych. Nie ma to analogowego wyjścia, tylko jedno - cyfrowe.

Mam więc pytanie: 1) czy ktoś taki wynalazek posiada, 2) może ktoś ma instrukcję serwisową do tego 3) może ktoś przerabiał to na przedwzmacniacz.

Pomóżcie. Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/24401-philips-dsc950-ratunku-co-to/

Witam

ja taki posiadam. Jest to kontroler do kolumn aktywnych Philipsa - i u mnie przełącza źródła do takich kolumn. Dziwnie się go obsługuje. Myślę że jakiś spec od tuningu udrożniłby go jako przedwzmacniacz. Musisz zapytać na DYI. A najlepiej dokupić do niego aktywne kolumny Philipsa - wtedy może do nich łączyć wszelkie urządzenia.

Witam Serdecznie.

Kilka dni bez internetu i już mam zaległości.

Właściwie to mam pewne sukcesy w uruchomieniutego urządzenia. Niestetynie do końca wiem jak działać powinno. Otóż podłączyłem do toru analogowego przedwzmacniacza odtwarzacz DVD, na słuchawkach muzyka gra całkiem dobrze. Podłączyłem wyjście cyfrowe do mojego DAC i na wyjściu miałem prawidłowy sygnał analogowy. A oto noje kłopoty: 1) Nie działa regulacja głośności (nie wiem czy DSC950 jest uszkodzony czy w kolumnacz odczytywany jest i przekształcany sygnał o głośności. 2) Podłączenie DVD przez tor cyfrowy nie daje na wyjściu żadnego sygnału.

Wygląda na to, tylko Ty możesz mi pomóc. Gdybym miał schemat albo chociaż instrukcję obsługi co bym podziałał. Mam prośbę-pytanie: czy próbowałeś podłączyć coś do tego przedwzmacniacza do gniazda cyfrowego. Jeśli tak to w jakim położeniu powinno być pokrętło wyboru wejść?

Art

Witam

popatrzę na to w domu to Ci odpowiem. Po pierwsze trzeba sprawdzić czy wyjście cyfrowe jest "wyjściem cyfrowym". Jest to oczywiście wyjście cyfrowe ale u mnie idzie to specjalnym systemowym kablem Philipsa do kolumny aktywnej która zawiera w sobie przetwornik C/A !!! Nie wiem więc czy przez to wyjście można zasilać zwykły wzmacniacz czy też trzeba wyprowadzić z tego urządzenia prawdziwe wyjście cyfrowe (co na pewno jest możliwe). W tym kontrolerze sygnał płynący do kolumn uruchamia się poprzez dwukrotne naciśnięcie przycisku wyboru danej pary kolumn - A, B, lub C. Przyciski te są po środku, u dołu kontrolera. Naciśnij 2 x najpierw A, potem B. potem C - może uwolni to sygnal na kolumny. Kontroler ten może bowiem obsługiwać 3 pary różnych kolumn i nie wiadomo pod które Ty jesteś podczepiony. Oczywiście wiesz że uruchamia się go dotykając lewe pokrętło wyboru wejść. Głośność zwiększa się prawym pokrętłem a jej wartość wyświetla się w dB na wyświetlaczu - przy 28 dB jest już naprawdę glośno. Mam do niego podłączony CD przez gniazdo cyfrowe - dziala normalnie. Ale faktem jest że glośność mogę też zwiększać pilotem w KOLUMNACH, które kontaktują się z kontrolerem kablem systemowym. Żadnej instrukcji ani schematu niestety nie mam, ale widzialem gdzieś kiedyś w necie firmę która sprzedaje wszystkie schematy sprzętu audio - w wyszukiwarkę wpisałem coś jak "schematy philips". Mieli tego naprawdę dużo ...

No cóż - właściwie robiłem dokładnie tak jak w załączonej instrukcji, ale kręćąć pokrętłem od głośności na chwilę miałem brak sygnału, po czym znów pełna moc. Może z przedwzmacniacza idzie tylko informacja do kolumn, a on sam z sygnałem nie steruje?. Tak czy inaczej decyzja o budowie 24 bitowego przetwornika DA zapadła. Zresztą, jak okaże się, że DCS jest qw pełni sprawny to dalsze kroki to wbudowaniwe przetwornika wprost do końcówki mocy.

Pozdr.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.