Skocz do zawartości
IGNORED

taki pomysł mam

OLES

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takiego pomysła; nie widziałem żeby ktoś to zastosował :), a może tak zamiast trafa separacyjnego po stronie 'gniazdka', zastosować trafka separujące po stronie wtórnej (na 12V) trafa w CD?, wpadły mi w ręce zgrabne małe trafka separujące, robione na specjalne zamówienie do jakowyś radarów; są małe na rdzeniach EI (wymiary taf to jakieś 3x2x1,5 cm); mocowo na jakieś +/- 15W; w moim cd z trafa jest chyba ze 4 odczepy (analog, cyfra, transport .. i chyba na zdalne); Jakby na analog i cyfrę, a może i na transport postawić takie ustrojstwa ? Głównie chodzi mi o niebezpieczeństwa od strony poprawnie działającej elektroniki, związane z takim rozwiązaniem (bo jeśli chodzi o jak to zagra, to by się dopiero okazało, po ewentualnej aplikacji).

https://www.audiostereo.pl/topic/2443-taki-pomys%C5%82-mam/

Po pierwsze czy te trafka są dola prądów 50Hz, czy z jakiegoś zasilacza impulsowego. Po drugie prościej i lepiej by było dać osobne trafo zasilające zamiast dodatkowego separującego.

Pomyś, masz już trafo sieciowe, które sieje polami magnetycznymi, teraz chcesz w pobliżu elektroniki dołożyć następne trafa, które będą transformowały tą samą moc, a tym samym staną się źródłem następnych pól magnetycznych. W przypadku osobnych traf zasilających, zwiększasz ilość źródeł zakłóceń magnetycznych, ale za to zmniejszasz ich intensywność, bo moc rozkłada się na więcej transformatorów.

Nie wiem czy to jasno, ale uważam, że jest to bez sensu.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/2443-taki-pomys%C5%82-mam/#findComment-35491

A co takie trafo miałoby separować od czego. Dodatkowe trafo po stronie pierwotnej ma separować całe urządzenie od bezpośredniego połączenia z siecią (od fazy). Ale po stronie wtórnej, cały układ i tak już jest odseparowany od sieci, więc o co chodzi?????

Natomiast zasilanie układu akumulatorem wydaje się barzdzo sensowne. A zasilacz urządzenia tylko by doładowywał akumulator (akumulatory).

Janusz z Torunia

https://www.audiostereo.pl/topic/2443-taki-pomys%C5%82-mam/#findComment-35684

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.