Skocz do zawartości
IGNORED

Zaawansowany serwer muzyczny

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie doswiadczenia z kartami wyposazonym w DPS, np. E-MU? Czy jest mozliwosc wykorzystania PC jako serwera muzycznego ze zwrotnica wg schematu:

SPDIF->nadajnik 2,4Ghz->odbiornik->2xNOS-DAC+aktywny dwudrozny glosnik (FL+Subwoofer)

Dylematy:

- rozdzielczosc equalizera

- czy mozna w jednym kablu SPDIF przetransportowac sygnal dla woofera i szerokopasmowca

- czy mozna bedzie dobrac opoznienia dla tych sekcji

- praca NOS-DAC z sygnalami DVD-Audio lub np. interpolowanym PCM

https://www.audiostereo.pl/topic/24479-zaawansowany-serwer-muzyczny/

-Jeżli w SPDIF "mieści się" 5.1 kanałów do kina domowego to czemu nie 4( dla woofera i szerokopasmowca.)*2 bo stereo

-O tym nadajniku to już coś myślałeś, bo jakoś mam wrażenie że będzie cięzko coś znaleźć na tak dużą przepustowość (4*PCM audio), moduły radiowe które widywałem mialy raczej dużo mniejsze, no chociaż WI-FI na 2,4GHz osiąga 54Mbit...

-No i soft który by to robił na PC (realizował filtry i wysyłał to w SPDIF) też nie będzie chyba prosto znaleźć (napisać)

Ale koncepcja ciekawa.

Ahoj - modul RF mozna pominac ale kabel mialby wtedy 10 m wiec jak tu przetransportowac SPDIF :) W kwestii DSP to nie wiem jak firmowe wtyczki ale jest cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ściągnąłem tego (może jutro), ale to co on tam pisze wygląda spoko - kto by pomyślał że tak prosto coś takiego znaleźć i to jeszcze do foobara. Nie wiem czy 10m dla SPDIF jest nie osiągalne, ale coś mi się obiło o jakiś wzmacniaczach. A może światłowód (toslink) tu 10m to chyba nie problem. Może się wypowie ktoś bardziej obeznany.

A te DACi to chcesz od zera robić czy według czegoś gotowego (nie czytałem wątku o NOS więc nie wiem czy tu lata po forum jakiś gotowiec w stylu GC). Jeżeli od zera to Ci napiszę którego DIRa na pewno nie stosować do dekodowania SPDIFa (teraz nie pamiętam).

Niestety jestem na razie za cienki zeby dlubac samemu - takze tylko kity. Jeszcze jeden link do bibliotek ktore umozliwiaja zastosowanie filtrow FIR, korekcji pomieszczenia etc:

Ukryta Zawartość

Niestety tylko WAV :)

Ukryta Zawartość

>-Jeżli w SPDIF "mieści się" 5.1 kanałów do kina domowego to czemu nie 4( dla woofera i

>szerokopasmowca.)*2 bo stereo

5.1 w KD jest skompresowane (DD, DTS i takie tam) a audiofile nie lubiec kompresja stratna ... bezstratnie sa ino 2 kanaly.

Racja - mój błąd. Tak się już nad tym zacząłem zastanawiać że coś jest nie tak jak sobie przypomniałem że mój stary Live! (4 kanałowy) ma SPDIFa zrobionego jako taki dziwny 4 stykowy minijack, czyli jakby tam były dwa SPDIFy w jednym;) Ale to właściwie nie żaden problem (zakładając że inne karty też mają takie podwójne wyjścia) po prostu jeden SPDIF z dwoma kanałami do jednej kolumny drugi do drugiej.

Zagadnienie sprowadza sie do mozliwosci ustawienia w karcie jednego kanalu dla jednego SPDIFa, a dalej nalozeniu filtrow FIR ktore mozna sobie w Matlabie policzyc. Potem zastsowac proste wielokanalowe moduly RF. Jesli ktos znajdzie taka mozliwosc na kosciach Emu i sterownikach KX to niech da znac zeby nie odkrywac Ameryki na nowo.

Podciagam watek - czy macie doswiadczenia z Digital Room Correction? Poprawnie zaimplementowany moze dac ciekawy efekt - zero interakcji z pokojem czyli jak sadze bedzie tylko slychac akustyke sali nagraniowej. Jones Rush pisal ze DRC daje w efekcie kompresje wyzszych rejestrow (?). Tak czy siak warto poeksperymentowac tylko problem jest z GUI. Idealem bylaby karta z DSP, convolverem i wyjsciami cyfrowymi i przy tym niedroga :) W linuxie sprawa wyglada dosc fajnie - generujemy zwrotke w FIR lub IIR a potem aplikujemy DRC tak zeby pre-echo od filtrow FIR nie bylo dokuczliwe. Uzywajac Jacka laczymy dowolny odtwarzac z BruteFIR i sluchamy :) Duzo zabawy z usytwianiem ale ponoc efekt uzalezniajacy :) A jak to wyglada w Windzie bo nie moge tego logistycznie objac? Acha no i czy DRC nie kluci sie z NOS-DACiem ktory wlasnie ma za zadanie usunac problemy z filtrami FIR ;)

No ja z tym mie mam doświadczenia, pojęcia kojarzę, ale to tyle.

>Idealem bylaby karta z DSP, convolverem i wyjsciami cyfrowymi i przy tym niedroga:)

Fajnie by było na świecie jakby takie rzeczy się zdarzały.....

Ciekawe czy ktoś tu Ci coś pomoże, bo raczej tu widywałem zwolenników max upraszczania (GC,NOS), a to co proponujesz to raczej druga skrajność, ale na pewno ciekawa.

Moim zdaniem to jest tez minimalizm bo sama sciezka analogowa jest bardzo krotka jesli zastosujesz Zappulse, bufor i DACa. Jak znajde fundusze na wzmacniacz i glosniki to poeksperymentuje. Karta z 10 wyjsciami SPDIF kosztuje ok. 200-300zl. Daniela Manger zrobila mi niezla cene na MSW - sprobowal bym posadzic go w zakrzywionej obudowie z laminatu DMC (robilem na prasie) tak jak Overkill Audio. Koszta zwrotnicy odpadaja - jedyny klopot to aby kazdy strumien audio przeszedl przez convolver. W pingwinie po bojach to dziala wg praktykow. I na koniec w przypadku FL+Sub nie ma obawy ze gwizdek padnie :)

PS. Jesli ktos ze Szczecina czyta to niech da znac bo nikogo jeszcze nie znam :(

Do uslyszenia...

Tak przy okazji narysowalem MSW i obudowe - jednak zeby otrzymac rekomendowane 7 litrow trzeba robic scianke wewnetrzna ktora nozem tokarskim bedzie ciezko wykonac. W takim przypadku zostaje budowa na profilach albo drogi odlew.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.