Skocz do zawartości
IGNORED

zatkanie otworu bas reflex

elfan.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko.Po dzisiejszym odsłuchu nowo nabytych kolumn stwierdziłęm ze jednak pomieszczenie odsłuchowe jak i ustawienie jednej z kolumn podbija mi bas,i wpada niestety w rezonans.Dzieje sie to z tego powodu ze jedna z kolumn ma otwór bas reflexu oddalony od powierzchni płaskiej(szafy) tylko 15cm,poniewaz inaczej nie da rady,przynajmniej do wymiany mebli na nowe;).Napewno nie jest to wina kolumn bo to poniewaz przy pomocy testera wyraznie słuchac ze lewa kolumna gra równo,a prawa ma dosc słyszalnie podbity bas,i od razu słychac ze jest to nienaturalne,bo gra z kolumna wpadajaca w rezonans szafa.Gdy to wykryłem zatkałem otwór bas reflex w odpowiedniej kolumnie i jest wszystko ok.Bas taki jak powinien byc,bez podbicia,rezonansu i schodzi nisko.I tu wreszcie moje pytanie,czy to jest zgodne z punktu widzenia akustycznego samej kolumny??,i nie wpływa na jakosc i charakter srednich tonów(wysokich jak sie domyslam napewno nie) tylko poprostu usuwa samo niepotrzebne podbicie na basie??.Nie projektuje kolumn wiec zdecydowałem zadac takie pytanie,moze jakis znawca wyjasni mi co i jak;).Informuje ze mam zatkany tylko jeden otwór w w kolumnie która ma gorsze warunki pracy dla otwóru,druga kolumna ma otwór nie zatkany,bo bas reflex jest około 50cm od sciany.Na ucho jest wszystko ok,jedna i druga gra idealnie w całym pasmieAle dla swietego spokoju chce znac prawde jak to jest z technicznego punktu widzenia;)Za szelkie odpowiedzi z góry dzieki.

https://www.audiostereo.pl/topic/24537-zatkanie-otworu-bas-reflex/

marko3T, 16 Lut 2006, 13:32

>Witam moim skromnym zdaniem lepiej zrobisz zatykając równierz b-r w drugiej kolumnie. Wtedy na

>pewno woofery w obydwu kolumnach będą miały takie same warunki tzn. obudowe zamkniętą.

Tsjaaa.... Ale to kosztuje dwie pary gaci a nie jedna ;-)

pzdrw

soso

W jednej kolumnie mam zatkane z tego powodu ze ustawienie kolumn mam takie a nie inne,i podbicie spowodwane szafa jest tylko w jednej kolumnie,a zatkanie w drugiej która to jest ustawiona prawidłowo nie ma takiego podbicia i jak zatkam BR to znów mniej basu jest niz w tej drugiej.A tak jest prawidłowo poniewaz w obydwu jest ilosci charakter basu jednakowy.Marko3T sugerujesz zatkac drugi port dlatego ze woofer moze sie uszkodzic badz zmienic swoje parametry po czasie??

a jak zamkniesz w 2 kolumnach to bedzie porażka - 0 basu. Jeśli głośniki są w br, to nie nadają sie do zamknietej, 50 hz bedzie niesłyszalne. Bez sensu. A nie lepiej zdjąc po prostu troche na korektorze, o ile masz takowy?

Vires mój wzmacniacz wogóle nie ma takiego czegos jak korektor;).Poza tym rezonans likwidowac korektorem to raczej nie najlepszy pomysł,dlatego na słuch najlepiej dostroic,w sumie problemu juz nie mam bo własnie to poczyniłem,czyli dostroiłem pomieszczenie i do nowych kolumn i bas schodzi nisko i jest takie brzmienie o jakim myslałem wiec problem jest rozwiazany.Tylko chciałem sie dowiedziec jeszcze czy nie zmienia sie parametry samego głsonika jak jest tylko jeden BR zatkany,bo w pszyszłsoci po winianie mebli mozliwe ze wyjme szmatke z BR;)

"a mnie bardzo ciekawi, czy zlote uszy nie usłyszą, że zmieni sie odpowiedź impulsowa basu tej kolumny z zatkamyn br:) Zmieni sie na lepsze."

z tym ze nie wiem czy dokładnie przeczytałes temat...bo tu nie chodziło mi o to ze kolumny dudnia same od siebie ale szafka za jedna z kolumn,poniewaz 15 cm od BR to nie za dobry pomysł,z tego powodu zatkałem BR i brzmienie sie wyrównało i rezonasnu juz nie ma.Wiec probelm był po stronie pomieszczenia a nie samych kolumn.Juz podpowiada co jest przyczyna jesli kolumna dobrze ustawiona gra prawidłowo:)

>soso

e tam od razu ciasne 6cm średnica norma dla 18 . Ja się raczej martwie o twój otwór żeby gacie upychać no no.

>Vires

Kto teraz stosuje korektory?

>elefan

nic nie sugeruje, ale raczej nie powinno się stwarzać różnych warunków pracy głośnika. Tu masz b-r , a tam zamkniętą. To zupełnie co innego inna odpowiedz impulsowa inne zejście pewnie Qts inny. Nie wszystkie głośniki nadają się do zamkniętej.

>elfan

Takie ustawienie glośników oraz zakrycie jednego bas reflexu może (być może nie koniecznie) doprowadzić do zniekształceń w odwzorowaniu "sceny". No chyba, że u Ciebie to zjawisko nie wystepuje i skupiasz się wyłacznie na barwie ;)

Pozdrawiam

Ola

Olu z tym ze akustyka pomieszczenia to dziwna sprawa.Byc moze tak by było jak kolumny obie miałyby identyczne ustawienie, i odległosci od płaszczyzn.A u mnie tak nie jest i stad zatkanie tylko jednego BR.Zapewniam Cie ze odwzorowanie sceny jest bardzo zadowalajace:) jak i bas jest niski i bez podbarwien po tej korekcji.Sprawdzałem w innym pomieszczeniu i kolumny bez korekcji grały tak jak trzeba,a u mnie dopiero po eksperymentach tak jest.Najwyzej za jakis czas pomajstruje z meblami i przesune jakos szafe,bo narazie nie bardzo mam jak to zrobic;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.