Skocz do zawartości
IGNORED

AQ Midnight+ konfekcja

crategus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie szybkie pytanie- jaka jest zalecana konfekcja dla Audioquesta Midnight+ ? Sa tam 3 czarne zyly ok 1,5mm2, 3 biale zyly ok 1,5mm2; 4 czarne zyly ok 1mm2 oraz po 2 zyly szare i czerwone ok 1mm2. Razem 14 zyl. Czy mozna uzyc podzialu na 1,5mm2 / 1mm2 pod biwiring?

https://www.audiostereo.pl/topic/24608-aq-midnight-konfekcja/

OK. A czy ten aq jest tak specjalnie zrobiony pod bi-wiring, czy standardowo jednak jest to pomyslane jako rozne srednice przewodow pod single wiring?

I ostatnie pytanie :) Jest bi-wi to 3x1,5mm2 na wysyokie czy na bas?

>Witam. Mam takie szybkie pytanie- jaka jest zalecana konfekcja dla Audioquesta Midnight+

Zawsze jeden biegun puszczasz czarnymi, drugi kolorowymi. Dla "single wire" wszystko jest więc jasne ;) Jeśli kabel konfekcjonujesz jako "bi-wire", grube przewody dajesz na bas, najcieńsze na górę. Podłączenie pozostałych zależy od tego, jakie częstotliwości obsługiwane są przez poszczególne pary terminali w kolumnach. W typowych kolumnach dwu- lub dwuipółdrożnych bas i średnica dzielą jedną parę terminali, podczas gdy druga odpowiedzialna jest za wysokie - w takim przypadku przewody o pośredniej grubości łączysz z najgrubszymi, a najcieńsze puszczasz oddzielnie. Jeśli masz np. kolumny trójdrożne, w których jedna para terminali obsługuje bas, a druga średnicę i wysokie, "średnie" przewody puszczasz w jednej wiązce z najcieńszymi.

Audioquest podkreśla, by nie zamieniać drutów miejscami, czyli nie dać np. najcieńszych na bas, a grubych na górę. Może to mieć szczególne znaczenie w przypadku niższych modeli kabli, w których poszczególne grupy przewodów wykonane są z różnego materiału. W Midnight+ wszystkie druty są z takiej samej miedzi, więc chodzi wyłącznie o grubość i (ewentualnie) voodoo związane z rozmieszczeniem przewodów w wiązce.

Teo- bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :) Tego mi bylo trzeba. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia- z Twojego posta wynika, ze w midnight'cie sa 3 grubosci kabelkow... mi sie wydawalo ze 2 rodzaje: po 3 grubsze i po 4 ciensze. Czy w takim razie pare czerwona od pary szarej nieznacznie sie rozni (na oko tego nie widac)? Narazie dalem do wafli 8.4 grube na bas i reszte na wysokie. Jest miodzio :) Oczywiscie nie ma porownania do poprzednich dyi procab... choc u mnie sprawa nie jest prosta. GC najlepiej do tej pory zagral na tanim nordoscie flat a zupelnie bezplciowo na np cable talk 3.1

crategus:

> jedna rzecz mnie

>zastanawia- z Twojego posta wynika, ze w midnight'cie sa 3 grubosci kabelkow... mi sie wydawalo ze 2

>rodzaje: po 3 grubsze i po 4 ciensze.

W Midnight+ są przewody trzech różnych grubości (zresztą w tańszym Crystal+ też). Możesz to sprawdzić na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wybierz z lewej "spiraled hyperlitz", potem właściwy model, zobaczysz opisany przekrój druta.

Poniżej schemat konfekcji dla Midnight+.

post-252-100006074 1170286001_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.