Skocz do zawartości
IGNORED

Przejściówka SSOPDIP

josef

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś robił może na własne potrzeby przejściówkę z SSOP28 na DIP28 (szeroką)? Potrzebuję zrobić sobie coś takiego, żeby móc eksperymentować z DIR1703, który jest w tej cholernie małej obudowie (tak jakby w TI nie mogli zrobić zwykłego SOP). Zrobiłem sobie projekt w Eaglu ale po wydrukowaniu na laserówce ścieżki, które musiały mieć szerokość 0.1625 mm i takie same odstępy pomiędzy ścieżkami po prostu się zlały :(

https://www.audiostereo.pl/topic/24651-przej%C5%9Bci%C3%B3wka-ssopdip/

Uważaj z tym DIR1703. Ja na nim złożyłem kit AVT566 i kiepsko jest. Są zakłócenia trochę przypominające trzaski brudnego winylu. Raz jest raz nie ma, najlepiej chyba jest przy połączeniu optycznym z kartą dźwiękową na PCM2706. Korespondowałem z kimś kto też to złożył (chyba tylko 2 osoby kupiły ten kit) i miał to samo. Autor mu odpisał że to wada właśnie tego DIRa, który z resztą został wycofany z produkcji. Płytka jest raczej dobrze zaprojektowana (rozdzielone zasilanie, dużo kondensatorów), więc nawet mogę uwierzyć że autor nie "zwala" winy na TI. A DIR jest rzeczywiście mały ale jak się ma płytkę to lutowanie to już nie problem, a ta z Allegro wygląda całkiem dobrze. Powodzenia!

Ja mam 6,144MHz, ale "ten drugi" próbował chyba 16 i było tak samo.

Chciałem zobaczyć czy go nie produkują, a tam nawet nie ma już strony o nim, dziwne nawet się nie przyznają że coś takiego istniało ;) Przecież raczej opisy wycofanych części zostają na stronach producentów.

thorax labs w swoim przetworniku stosował też tego DIR'a i nic nie wspominał o problemach - w razie czego do niego uderzę po pomoc

czy te trzaski wyglądały na to, że traci synchronizację z sygnałem SPDIF? monitorowałeś to jakoś?

Witam

W swoim DAC stosowałem DIR1703, pracuje z kwarcem 11.2896MHz lub z 12.288MHz - na tych dwóch kwarcach go testowałem. Układ jest jednak wrażliwy na topologie PCB - w przypadku błędnie wykonanej PCB ma kłopoty z synchronizacją, prawdopodobnie ma też kłopoty ze stabilnością bo raz na jakiś czas w głośnikach słyszalne jest "piknięcie" - delikatny trzask którego obecność wykryłem po jakimś czasie użytkowania - nie wiem od czego to zależy miałem kilka teorii ale żadnej nie udało mi się udowodnić :P. Po zastosowaniu DIR1703 do nowego DAC PCM1798 w dual, sprawuje się bez większych problemów - "piknięcie" o którym pisałem pojawiło się bodajże raz do tej pory - przyczynę upatruję w napięciu sieci które u mnie w drastycznych przypadkach waha się w granicach 200-220V, także podłączenie do komputera poprzez Coax prawdopodobnie ma wpływ na ten trzask który występował kiedy miałem DIR+PCM1738 , na odtwarzaczu CD taki problem nie występował.

Obecnie montuje XO2 – podziękowania dla MoP’a i Buber’a za pomoc w zdobyciu części oraz opracowanie PCB – mam dostęp do sprzętu wiec go pomierzę – może pochwalę się analizą FFT i pomiarami jeśli będę je miał w wersji elektronicznej.

DIR jak i PCM mam montowane na przejściówkach wykonanych według mojego projektu. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę zamówić następną partię – bodajże rok temu odsprzedałem zbywające mi egzemplarze.

>>josef

Pierwsze DACe PCM1738 jak i DIR robiłem na własnych przejściówkach wykonywanych fotolitografią, niestety nie gwarantowały one stabilności pracy dlatego zamówiłem sobie firmowe i od tamtej pory PCM’y pracują bezproblemowo – zarówno PCM1738 jak i PCM1798 przy czym obecnie używam tylko PCM1798 + PGA2310 do regulacji głośności.

a może by tak umieścić od razu na przejściówce kondensatory odsprzęgające oraz filtr? miejsca jest pod dostatkiem więc w smd się to tam zmieści

jak będą problemy z DIRem to się przerzucę na receiver Yamahy

A szukałeś jakiegoś nowego DIRa??? Przecież to że tego skopali to nie znaczy, że się nie rozwijają i nie zrobili potem czegoś lepszego. Firma jednak ma jakąś renomę, chociaż tym DIRem sobie ją trochę w moich oczach zmniejszyli. Tak jak pisał ThoraxLabs, jest on czuły na zakłocenia w sieci, u mnie jak się lodówka włączała to dźwięk na chwilę znikał (DIR się pogubił;)). Układ jest po prostu upierdliwy ;) Trochę chyba szkoda wysiłku jeżeli efekt jest niepewny. A uklady Yamahy są jakoś dostępne??? Bo jakiś nowy DIR (o ile jest) to wiadomo próbki...

TI = próbki trupki, przecież już podobno nie wysyłają do polski?

co do yamahy to na forum kiedyś był link do sklepu - nie mogę teraz tego znaleźć...

powalczę z tym DIRem - zobaczę czy będą faktycznie takie jaja

Otóż ponoć próbki2: reaktywacja ;) Ja nie sprawdzałem ale znajomi mówili że znowu przychodzą. Jak chcesz walczyć to bardzo się zastanów nad filtrowaniem napięcia. Może jakiś taki filtr jeszcze przed trafem, są takie moduły np. w TME, albo gniazdo IEC z filtrem, a potem te wszystkie kondensatory i inne o czym tu setki wątków napisano ;) I jakby było kiepsko spróbuj połączenie optyczne - u mnie najlepsze wyniki kilka "pyknięć" po włączeniu a potem spokój.

Witam

DIX4192 to najnowszy kombajn Ti wysyła i odbiera wszystko - wada: brak dostępności i brak sampli - próbowałem :)

DIR na zasilaniu akumulatorowym o wiele lepiej sobie radzi :) kup sobie przejściówkę zmontuj PCB SMD na bottom layer, krótka droga od Coax input do Din i masz receptę na sukces warto powalczyć skoro masz układy za darmo. Zresztą po ostatnich testach zasilania akumulatorowego jestem pewien, że następnego DAC (PCM4104) zrobię totalnie z nich zasilanego :) - aku rządzą przy małych poborach prądu !!!!! czyli idealne do DAC , pre na opampach lub tranzystorach - raczej Pass odpada :P.

>DIX4192 to najnowszy kombajn Ti wysyła i odbiera wszystko - wada: brak dostępności i brak sampli -

>próbowałem :)

Planowany jest takze src4392; reciver, transmitter i src.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś TI ma straszny bałagan w tym temacie. Tego DIXa można znaleźć ale jak na jego stronie się kliknie w jego kategorię to strona nie istnieje. Nadajniki DIT jeszcze robią a DIRów już nie. A ten DIX rzeczywiście wszystkio potrafi, ale brak próbek może też być oznaką wycofywania z rynku.

Akumulator to bardzo dobry pomysł, jeszcze DIRa w porządną metalową puszkę + ew. wejście opto i już nie ma skąd zakłoceń zebrać.

Z tymi próbkami to jednak nie bardzo. Chciałem coś zamówić, napisałem że jestem studentem (zgodnie z prawdą), to odpisali że tylko za poświadczeniem "university staff and only via hands of university supervisors". Więc jeżeli ktoś chciałby sobie coś zamówić to tylko za pośrednictwem znajomych w "starej uni".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.