Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - cena 2k-3k

iksiks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosze o pomoc w wyborze kina domowego dostosowanego do moich potrzeb. Obecnie posiadam TV Philips 32PW9520 Pixel Plus2 i chcę do tego dodać porządny zestaw kina domowego takiego aby mógł także posłuchać muzyki. Oceniam że taki zestaw bedę użytkował jako:

- 50% - muzyka

- 30% - ogladanie tv/sat

- 10% - divx/dvd

- 10% - tuner radiowy

Zestaw kina domowego jakie mnie interesuje powinien mieścić się w 3000 zł (z ewentualnie drobną korektą cenową). Jak zestaw rozumiem amplituner, odtwarzacz dvd/divx + kolumny 5.1 (lub 6.1). Raczej żadne tam plastikowe kolumny tylko normalny sprzęt, który będzie mi służył na lata.

Podstawowy problem u mnie to problem z miejscem. Chciałbym kolumny ustawić możliwie blisko tego telewizora tzn w odległości ... hmmm 20 cm od boków telewizora. Telewizor stoi w narożniku pokoju i nie ma już miejsca dla innego ustawienia kolumn dalej od TV. Tak więc musiałby by to być kolumny tradycyjne lub na stojakach ... no i chyba dobrze ekranowane. Jeśli miałby by to być normalne kolumny to żeby pasowały także do reszty pomieszczenia nie mogą być jakieś tam gigantyczne - myślę że wysokość 83 lub 90 cm to max.

Jeżeli możecie mi wskazać jakiś konkretny zestaw lub dobrać osobno kolumny a osobno aplituner+dvd byłbym bardzo wdzięczny.

Kupować bede raczej poprzez sklep internetowy lub allegro.

Pozdrawiam

iksiks

https://www.audiostereo.pl/topic/24660-kino-domowe-cena-2k-3k/

W grudniu kupowałem sprzęt i muszę stwierdzić, że w tym przedziale nic nadzwyczjnego się nie da nabyć. Ja zapłaciłem łącznie z kablami ok. 3700, a zestaw, z którego nie do końca jestem zadowolony, głównie ze względu na głośniki to:

amplituner YAMAHA RXV 457

odtwarzeacz dvd video/audio, sacd,

divx YAMAHA S657

Eltax Summit 6.0

sub YAMAHA

Pozdrawiam

Ja tez obserwuje takie zestawy w tych granicach co podales to uwazam ze lepiej jest sobie cos zlozyc. Co do amplitunera to jestem przekonany na 99% na zakup Yamahy modelu 457. Co do glosnikow jeszcze sie zastanawiam chociaz polecaja mi male JBL 178 laczna cena za amplituner+glosniki to ok.2000 zl przy zakupie z allegro. A co odtwarzacza czekam do czerwca na znizke cen i zainwestowanie w nagrywarke DVD (okaze sie po cenach na HDD czy na zwykla.

Ja kupiłem w sierpniu Marantza DV i AV4500 z eltaxami summit. Ale na froncie korzystam z monitorków Elac 103 (kupionych w promocji za 780zł) i brzmią dużo lepiej tzn jakby naturalnie. Summity podłogowe powędrowały na efektowe i niestety centralny to też summit. Muszę go zmienić na Elaca.

Wydaje mi się, że trudno będzie w tej cenie kupić coś oddzielnie. Trudno też będzie znaleźć komplet z subwooferem - ja go nie mam ale się zastanawiam co kupić (może jednak Elac). Pamiętaj też o kablach bo telefoniczne to raczej nie pociągną. Z kompletów to może uda Ci się Koda. Niestety mój kolega ma komplecik i już dwa razy powędrował do serwisu z DVD z uszkodzonym napędem. Ale może to przypadek.

Pozdr,

gregowal

Witam,

Prosze jeszcze o wasze opinie na temat głośników ... jaka jest zdrowa dla tv odległość głośników od TV ? Czy moje 20 cm jest do przyjęcia ? Boję się że głośniki bedą mi zakłócać telewizor i będzie albo oglądanie, albo słuchanie :-(

Co do sprzętu to kilku sprzedawców polecało mi także YAMAHA lub lepiej ONKYO np model TX-SR 503, problem tylko z tym że występuje wyłącznie w zestawach z DVD DV-SP403 i z jakimiś głośnikami ... Nie mam natomiast wiedzy co do jakości tych "kompletowych" głośników...

iksiks

>>>>iksiks

Nie wiem jak dokładnie jest to z plazmami, ale 20cm od telewizora z kineskopem to zabojstwo, moze spowodowac trwale jego uszkodzenie objawiajace sie zburzeniem barw. Twoj problem rozwiaza napewno glosniki ekranowane (sa niestety troche drozsze) jezeli plazmy takze nie lubia silnych pol magnetycznych:P. Pojawia sie takze kolejny problem - rozmawiamy o sprzecie , glosnikach a banalizujemy tak podstawowa sprawe jak rozmieszczenie glosnikow - telewizor jest podobno w rogu? zatem i glosniki przednie maja tam stac? Nawet sprzet dobrej klasy nie rozwiaze twoich wszystkich problemow - podaj mi plan swojego docelowego pokoju a chetnie Ci pomoge:). Jesli chodzi o marki to polecam yamahe - super stosunek cena/jakosc

Poniżej rysunek z rozkładem połowy parteru :-) Zaznaczyłem TV w rogu. A... to takie w kształcie księżyca w salonie to kominek. Salon na wymiary 3,70 m x 10 m (razem salon + część jadalna). Jak czegoś nie wiadomo na rysunku to chętnie wytłumaczę.

iksiks

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No moje propozycje są następujące:

1. Tak jak widac na rysunku, jezeli NIE mozesz przestawic swojej konfigoracji meblowej, to jest to jaks alternatywa, choc z duzymi minusami... ten smieszny czlowieczek pokazuje gdzie mniej wiecej powinienes siedziec jesli mialbys delektowac sie dzwiekiem dookulnym:)))Takze sam widzisz ze to srtedni pomysl.

2. To jest rozwiazanie juz naprawde odpowiednie do takiej konfiguracji, jesli siadziesz na kanapie bedzie calkiem niezle...

Jesli chodzi o sprzet to proponuje na poczatek zainwestowac w dobry ampituner i kolumny przednie (głośniki efektowe nie musza byc duze - kup wieksze satelitki i bedzie ok, subwofer sobie narazie odpusc - jesli przednie beda przyzwoite to i basu bedzie w sam raz..zreszta mozesz go kupic w pozniejszym czasie, centralny tez raczej nie szalej). Wiec DVD to jakies 300zl, ampituner 1000-1400, kolumny przednie 800-1000, centralny + satelity (na allegro mozna takie zestawy wychaczyc za mala kase)+ kabelki jakies 300-400zl. Chodzi mi przedewszystkim zeby twoj system spelnial twoje wymagania - wiec jezeli duzo sluchasz radia, muzyki to dobre stereo musi byc!. Kino to u Ciebie rzecz "odswietna" takze nie musisz wydawac na nie kroci a efekt gwarantuje ze bedzie zadowalajacy.. dobre ustawienie to naprawde polowa sukcesu >> mam znajomego ktory ma kino za ok 10000 ale ustawione tragicznie, a moj przyjaciel (maniak Polskiego sprzetu unitry) zamknal by sie w w ok 1800zl, ale wszystko ustawione jak nalezy... Zdziwisz sie ale to pierwsze wymieka (oczywiscie dzwiek jest gorszej jakosci ale jesli chodzi o radosc plynaca z efektow specjalnych to nie ma szans:)

Sa to moje sugestie, ktorymi zawsze sie chetnie dziele. Wybor i tak nalezy do Ciebie, ale jak juz cos zkompletujesz to poproboj z ustawieniami a sam sie przekonasz:)))

Ukryta Zawartość

post-10696-100006111 1170285951_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uhaha.. nawet o plazmie na przyszłość pomyślałeś :-)

Rozwiązanie co do rozmieszczenia kolumn niestety ma chyba pewne wady.

1. Jedna kolumna przednia jest blisko TV a to chyba nie za dobrze

2. Druga kolumna jest ... na wyjści z salonu tak więc każdy przechodząc obok niej bedzie się o nią potykał. Dotyczy to także moich dzieci (jedno ma niecałe 2 lata) które zapewne z takiej kolumny na wylocie zrobi sobie wspaniałą zabawkę. Tak właście skończyły moje kolumny (240W) do wieży samsung gdy jedno z bawiących się dzieci jadać na samochodziku nie wyhamowało i ... wjechało dosyć poważnie w wieże i uszkodziło jedną kolumnę :-(

Tak więc myślałem o tym aby kolumny było możliwie blisko tv i aby nie przeszkadzały przy wychodzeniu i wchodzeniu do salonu.

BTW dzisiaj zrobie jakieś 2-3 fotki salonu i podeśle na grupę to być może będzie łatwiej zastanowić się co z tym wszystkim zrobić ....

iksiks

Kurczę, ale masz kichę ten room. Ale moim zdaniem powinieneś obrócić wszystko w lewo o 90 stopni. TV wprowadź w meblościankę i kolumny też - koniec kłopotów z wjazdem samochodzikami. Trochę fotele tu brużdżą ale ja z nich zrezygnowałem i mam dwie duże pufy (ale jak się słucha muzy z wyciągniętymi nogami!). Efektowe na ścianę jak się uda, żeby też samochodzik nie rozjechał. Uważam, że centralny powinien być dobrze zgrany z frontami bo u mnie się niestety rozjeżdża z frontami. No i do jadalni będziesz tyłem a wtedy to trudno usłyszeć jak żona z kuchni woła by śmieci wyrzucić. Może tak Ci się uda ustawić sofę, żeby dzieci miały przestrzał z korytarza na balkon - to na pewno im się spodoba.

pozdro, gregowal

Aha, jak by się udało to po lewej stronie (albo może prawej) sprzęt w szafce. Masz dobry dostęp i łatwo i szybko możesz zmieniać płyty. Kable tylko do głośników i sygnałowy do TV no i może do efektu po drugiej stronie i ewentualnie suba. Ja na razie żyję bez suba i to jako główne mam monitorki.

Załączam zdjęcia salonu ... jak już ktoś będzie coś obracał to niech weźmie pod uwagę że kominka się nie da odwrócić a i siedzenie blisko może nie być zbyt przyjemne... :-)

Czekam na propozycje co tutaj i jak poustawiać... Tak myślę że rodzinkę zdyscyplinuje ... więc można nie brać pod uwagę dzieci wjeżdzających w kolumny ... myślę że za chwilę wyrośnie moja pociecha z destrukcyjnych działań :-)

iksiks

Ukryta Zawartość

post-11213-100006076 1170285998_thumb.jpg

post-11213-100006077 1170285997_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>>>>>>iksiks

Tak na marginesie naprawdę fajnie i stylowo masz użądzony ten living room:)))tylko pozazdrościć, no i ten komineg.. to własna inwencja czy architekta, bo jak dla mnie SUPER pomysł.

Ale do rzeczy, zdjęcia "powiedziały" znacznie więcej... jeżeli telewizor przesuniesz odrobinę w lewo bedzie już całkiem znośnie (jeżeli chodzi o fronty). Kup porządne głośnik przednie z ekranowanymi przetwornikami i ustaw jeden koło tv drogi w kącie przy oknie (tam ich dzieciaki nie dostaną:))) co do kwestii reszty osprzętu - szkoda tu kino robić bo i tak cienko będzie - poprostu nie da się tu nić ustawić, jeżeli jednak Ci bardzo zależy to zrób tak jak pisałem wcześniej a kolumny tylnie powisisz na ścianiach także i z pociechami masz spokuj... centralny nad telewizor - tez na scianie. To chyba bedzie dobre rozwiązanie?

Co do kominka to jest to nasz pomysł (gdzieś coś podobnego widzieliśmy).

Rzeczywiście zaczynam dojrzewać do pomysłu który został opisany na pierwszym rysunku. Raczej zdecyduje się na kino domowe 5.1 (6.1) gdyż nie mogę zaspakajać tylko swoich zachcianek stereo ale musze też pomyśleć o rodzince która chce prawdziwe kino domowe. Więc mam pytanie .. proszę o propozycje co wybrać jako głośniki przednie z ekranowanymi przetwornikami a co wybrać na tyły ? Znajdzie się taki zestaw aby specjalnie nie kombinować? Oczywiście jak trzeba będzie można zrobić zestaw kolumn różnych producentów. A… proszę pamiętać o limicie 3k za całość - wiem że nie jest to zbyt wiele za pełny zestaw ale może jednak zdajdzie się coś sensownego (może uda mi się przeforsować „drobną” korektę tej ceny).

iks

>>>>>>>iksiks

6.1 naprawdę nie ma po co, lepiej kupić lepszy zestaw 5.1 niż badziewie w w 6 plastikach:P. Jeżeli chodzi o Twoje pytanie na temat zestawu jaki mugłbym Ci polecić to go nie ma:P - dźwięk jest rzeczą szalenie subiektywną i to co mi się może podobać już niekoniecznie przemówi do Ciebie... musisz wybrać sobię jedną z dróg które pomogą w doborze idealnego zestawienia:

1. Zaczynasz bawić się w audio tzn. szukasz lepszego sprzętu z drugiej ręki, czytasz opinię, wyrabiasz sobie własne zdanie o producentach i produktach, brzmieniu itp, dobierasz komponenty sam i wówczas owocuje to już naprawdę dobrym kinem:) - dobrym to znaczy jego dźwięk będzie Tobie odpowiadał:D

2. Kupujesz sprzęt nowy najlepiej w jednym salonie (wówczas są rabaty) możesz odsłuchać sobie kilka zestawień, podeprzeć się fachową opinią i w końcy kupić to co wybrałeś.

...3000 to wcale nie tak mało można już naprawdę coś lepszego dopaść:)

OK, rozumiem :-)

Miałem cichą nadzieję że ktoś napisze mi że "postaraj się spojrzeć w kieunku zestawu A z kolumami XX, B z kolumanami XY lub ....". Teraz widze że bedę musiał sam się dokształcić aby coś wybrać pod siebie.

Co do sprzętu raczej bedę kierował się w kierunku nowego sprzętu, jakoś nie mam zaufania do używanego sprzętu o dosyć sporej wartości.

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy znajdę gdzieś w sieci artykuł lub serwis gdzie bedę mógł zestawić amplitunery i odtwarzacze dvd ? Musze od czegoś zacząć i sądzę że gdy już bedę wiedział czego mam oczekiwać i porównam sobie aplituner i dvd wtedy łatwiej bedę mógł już porównywać na zywo konkretne kolumny.....

iksiks

Możesz się obrażać na obracanie w Twoim pokoju ale lepiej przyjmij to z luzem. Jak brak luzu to nie czytaj dalej.

Uważam, że i tak najlepiej będzie obrócić całą sprawę. A więc po kolei: 1. Sofa tylko dwuosobowa i po prawej stronie siedzi teściowa/żona/dziecko/brat/siostra/gość.który.powinien.już.wyjść/zwolennik.samoborony-po-pis-lpr-sld (niepotrzebne skreślić) 2. W ściany wbudowujesz głośniki efektowe (zgadzam się, że 5.1 w zupełności wystarczy) i żadne problemy z jeżdżącymi dziećmi również sąsiadów 3. Z przodu masz miejsce na piękną 60" plazmę w przyszłości 4. Dwie porządne kolumny podłogowe jako przód lewy/prawy i nawet nie potrzebujesz suba ale ten też może być jeśli konieczne 5. W kominku palisz jak zimno ale jak leci film to dobry whiskacz i jest ok ale jak już trzeba to łatwo dorzucić do ognia 6. Jak nie pasuje to trudno, zero kręcenia i zero obrazy.

saluto, gregowal

oh....gregowal ... ale mi mieszasz w głowie :-))))))

Nikt się tutaj chyba nie obraża bo w końcu do tego jest forum aby sobie nawzajem pomagać :-)

A wracając do twojego pomysłu oczywiście jest to pewien pomysł lecz... żona kategorycznie wykluczyła taką możliwość (przynajmnie na razie). A co do kominka to jest to jedyne nasze źródło ciepła w domu a dzieci jescze nie piją whisky :-) I naprawdę nie można wyłączyć kominak w ziemie gdyż musze myśleć o cąłej rodzince. A jak się grzeje to jest baardzo ciepło w odległości 2-3 metrów od kominka... siedzenie przy kominku jest przyjemne ... ale należy zachowac odległość przynajmniej 2m. Może kiedyś jak dojdzie do mnie gaz miejski to kominek będzie tylko na ozdobę więc i twój pomysł wtedy będzie można zrealizować :-)

A na razie skłaniam się do pierwszego rysunku jaki zrobił Pgwave ... sądziesz że ten pomysł rozmieszczenia ma jakieś wady ? Ekranowane głośniki przednie i chyba było by po kłopocie ... ?

iksiks

>>>>iksiks

No niestety mój pomysł ma kilka zasadniczych wad: ponieważ centralny głośnik powinien znajdować śię nad telewizorem żeby była "zgodność" dźwięku i obrazu a dialogi płynace z innej stony niż jest umieszczony obraz mogą denerwować...ale nic strasznego! Kolejny minus to te ekranowanie - jeżeli chcesz mieć ten głośniki blisko tv jest to konieczność, kolejny minusik centralny zbyt blisko głośnika frontowego. Ale to wszystko da się jakoś na twoje potrzeby skorygować, bo np. niektóre Yamachy mają mikrofon który ustawiasz w miejscu swojego spoczynku a procesor robi resztę za Ciebie i muszę przyznać że już niewiele jest do ustawiania:). Moja wskazówka przy kupowaniu kolumn to żebyś nie kupował głośników z tunelem bass reflexu (takiej rury) z tyłu obudowy tylko z przodu, ponieważ bass stanie się nie do zniesienia jako że są to rogi pokoju nastąpi wzmocnienie basu w okolicach 80- 120Hz (bardzo uciążliwe i nieprzyjemne) i wogóle dźwięk staje się matowy a w kinie nie o to chodzi!!!Co do centralki też niech będzie ekranowana bo może żonie się spodoba kino i małe przemeblowanie się zrobi:)))głośniki efektowe...hmm ja też bym je wbudował, ale to zły pomysł - kup lepiej małe monitorki + uchwyty do ściany - na allegro są bardzo fajne i całkiem ładne ;P - tu też lepiej żeby rura była na frontowej ściance:). Narazie tyle z mojej strony:)

>> Pgwave

1. Czy możliwe jest usytuowanie głośnika centralnego jednak nad telewizorem (w tym miejscu gdzie obecnie jest tv) ? Czy raczej MUSI być naprzeciw siedzących i zrobić mu miejsce naprzeciw siedzeń ?

2. Co do ekranowania to podłączyłem dosyć stare kolumny i ... na tv wszystko ok. Umieściłem jedną kolumnę bardzo blisko.. jakieś 20 cm i nie mam żadnych zakłóceń na tv ... czy mam rozumieć, że obecne kolumny mają sporo mocniejsze głoścniki niż kiedyć i nowe kolumny beda zakłócać tv ? tak więc tylko (droższe) ekranowane ?

3. Szczerze też podoba mi się model Yamahy z YPAO ... model RX-V657 i z tego co widziałem to ma pełną możliwość dostosowania dzwięku do rozkładu pomieszczenia :-)

4. Szukałem też uchwytów do ściany na allegro i jakoś nie znalazłem (pewnie słabo szukałem hehe)... za to stojaków jest dosyć duży wybór.

5. Coś się pokręciłem co i jak z tymi efektowymi/monitorkami ... możesz napisac to jaśniej co i gdzie tu dać ;-) ?

A.. zrobiłem zdjęcia prowizorki z 2 starymi kolumnami i starym wzmacniaczem w tym pokoju ... i przyznam się że stereo jest całkiem spoko.

iksiks

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>iksiks

Co do eksperymentowania to postaw jeszcze swoje głośniki na taboretach (czym kolwiek)ale w taki sposób żeby (głośniki wysokotonowe) były na wysokości twoich uszu i powiedz jak teraz się czuje twoja stereofonia i wysokie tony:)

...padam już z nóg i nie chce jakiejśgafy walnąć :P, ale jutro coś nasmaruję w odpowiedzi na twoje pytania!

xx ok. może trochę przesadziłem.

Masz rzeczywiście trudną sytuację. Prawdę mówiąc, jak chodzi o stereo to jeśli słuchasz tylko Ty to proponowałbym rzeczywiście wyższe kolumienki albo monitory na podstawkach. Z tego co czytałem Ushery są bardzo ok. Natomiast kino rzeczywiście jest trudne. Tak sobie myślę, że brak tylnej ściany (w stosunku do telewizora) nie pozwoli na zastosowanie np. procesora z głośnikami Yamahy (sic! pracuję dla Hondy!) choć to ciekawa alternatywa. Ja u siebie zastanawiam się nad wbudowaniem kolumienek w sofę po bokach.

Jeśli chodzi o centrala to sam mam problem bo mój jest z innej kategorii cenowej i odstaje od frontów.

Tak generalnie pozdro i jadę na deskę może do Szczyrku albo na Czarną Górę.

G

1. Sam się najlepiej przekonasz najpierw musisz coś kupić a dopiero później zajmiemy się ustawianiem tego sprzętu, i chyba będzie lepiej jak go umieścisz nad telewizorem choć oczywiście nie jestem w stanie Ci powiedzieć jak to zagra;P.

2. Z tym ekranowaniem to wiele zależy - dobre głośniki mają często duże układy napędowe (czyt.magnesy), które wytważają silne pola magnetyczne będące przyczyną tych deformacji obrazu wyświetlanych na kineskopie, do tego dodaj fakt że niektóre kolumny mają szerokie ścianki przednie, co także ogranicza po części (zwiększa odległość) promieniowanie magnetyczne> bezpieczniej bedzie kupić głośniki ekranowane chociaż jak być miał tolerancję 40-50cm to już nie powinno się nic dziać, natomiast napewno centralny powinien mieć ekranik! Poza ty cena nie jest jakoś rażąco wyższa;)

3.Model RX-V657 Yamahy to wydaje mi się racjonalny wybór w sensownej cenie, pozatym zapewnia spory zapas mocy i ewentualną rozbudowę, Dodasz do tego jescze najnowsze dekodery dźwięku przestrzennego i masz w zasadzie wszysko czego można oczekiwać.

4.Nie wiem czy tak można bo to krypto reklama...ale nic z tych rzeczy

Ukryta Zawartość

5.Polecam tobie głośniki Grand Hi jak na początek będą odpowiednie, mają przyjemnie ciepłe brzmienie, stają w każdym Media coćtam:))), monitorki to takie małe kolumny (coś w twoim stylu) a nie wypierdki z plastiku... poza tym głośnik efektowy to taka zamienna nazwa na głośniki tylnie...:)

Ukryta Zawartość

@gregowal

A co to takiego "procesora z głośnikami Yamahy" ? Chodzi o takie cudeńko w jednej obudowie ileś tam głośników ?

A co do desek dzisiaj wróciłem z Wisły (wyciąg Nowa Osada) i było naprawdę super. Troche zmrożonego śniegu ale brak kolejek, stok całkiem dobrze przygotowany i ... pięknie świeciło słonće :-) Polecam !!

@Pgwave

Teraz juz wszytsko qmam. Czyli do sklepu na odsłuchy .. i kupować :-) Co do Grand High to są trochę za duże do mojego pokoju .. po prostu przygniotą wielkością cały pokój.

Wracając z nart podjechałem dzisiaj do Tychów do sklepu Luzak i polecano mi JBL Balboa System 5.1 ... nie wiem jak grają bo nie byłem umówiony ale grały tam piękne głośniki PARADIGM MONITOR 7 v.4 (to nie monitorki tylko podłogowce) i powiem tak ... było to piękne uczucie usłyszeć dobre głośniczki :-)

Irek

iksiks - tak, chodziło mi o to jedno pudełko. A co do deseczki to ciężko było z miejscem w Szczyrku albo Wierchomli i dlatego jadę do Stronia Śląskiego czyli na Czarną Górę. Tam też nie lekko z miejscem ale zaproponowano nam zamiast pokoju mieszkanie 80 metrów a jadę z żoną i synem. To mi się podoba (ocenię jak zobaczę) jak szanują klienta! Za 150 złociszy na noc.

Jeśli chodzi o Twoje kolumienki to te Paradigmy wydają się najlepsze, ale uważaj na czym to puszczali bo kiedyś słyszałem kolumienki grające na sprzęcie za 100tys a potem na takim za 2tys i jakoś mi wychodziło, że to były inne kolumienki.

Tak więc masz rację - odsłuch i tylko odsłuch.

pozdro, G

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.