Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z subem JBL E150P

rafix_t

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Dzis pisze do was z prośbą o pomoc w imieniu mojego kolegi który nie ma jeszcze konta na tym forum....Problem z tym subem jest następujący.....Kolega zauroczony jakością wykonania i brzemina zestawu Northridge postanowił sobie taki zakupic....Wszystko nowe na gwarancji...jak tylko przywiózł to do domu i podłączył zauważył jedną dziwną rzecz.....sub podłączony tylko przewodem do sieci bez podłączenia do ampli wydaje z siebie dziwny dzwięk buczenia...podłaczenie go równiez do ampli nic nie zmienia..ten dzwiek nadal sie wydobywa.....przyjechał z nim do mnie zeby porównac...u mnie nie ma czegos takiego.....tzn trzeba sie bardzo wsłuchac zeby cokolwiek usłyszec.....

U niego w subie ten dziwny dzwiek nie jest zauwazalny tylko w momencie kiedy dioda świeci sie na czerwono co oznacza ze nie ma sygnału....a kiedy zapala sie kolor zielony czyli "zapina" sie wzmacniacz wtedy automatycznie pojawia sie także ten dziwny dzwięk......

Kolega juz próbował reklamowac to u dystrybytora ale mu odmówili mówiąc ze to nie jest żadna wada..i ze tak musi byc....

Jak przyjechał z nim do mie to bez dłuższego zastanowienia wyjeliśmy z tego suba wzmacniacz.....i tak według mnie jak go "osłuchałem" to w głosniku po zalączeniu wzmacniacza słychac pracujący transformator...

Czy macie jakis pomysł jak temu zaradzic??

Moze ktos juz sie spodkał z takim problemem?

Czy moze konieczna bedzie wymiana trafo na nowy....ten tak cichutko buczy a po zapięciu sie wzmacniacza to buczenie przenosi sie na głosnik..

A moze są jakies filtry które mozna wpiąć w tor przewodu głosnikowego lub na wyjsciu z trafo?

Duzo tego ale mam nadzieje ze bedziecie potrafili nam jakos pomóc:)

https://www.audiostereo.pl/topic/24685-problem-z-subem-jbl-e150p/
  • 1 rok później...
  • 10 miesięcy później...

Ja niestety z moim mam podobny problem :/ czyli buczące trafo. Nie stanowiło by to jakiegoś większego problemu jeśli spece z JBLa nie wpadli by na genialny pomysł, ażeby zamknąć wzmacniacz w tandetnej plastykowej puszce !!! To woła o pomstę do nieba !!! Wibracje z trafo przenoszą się na tą nieszczęsną puchę która działa jak wielkie pudło rezonansowe :/ Sub gra świetnie ale wykonanie stawia wiele do życzenia :/

• 2 tygodnie później...

Wczoraj postanowiłem rozkręcić mojego suba i zobaczyć co w trawie piszczy :) Niektóre kondensatory nie dość że były krzywo przylutowane to na dodatek przylegały do siebie !!! Małe prostowanko do pozycji pionowej :) + dokręcenie śrub na trafo wyeliminowało w dużym stopniu problem buczenia. A i radzę nie dokręcać do oporu śrub z obudowy wzmacniacza ;)

Na obecną chwilę przy zimnym trafo buczenia prawie nie sposób usłyszeć. Natomiast po rozgrzaniu buczenie jest minimalne. :)

W moim E-250 nie mam żadnego buczenia i przyznam się, że nie rozbierałem tego suba. Jeżeli buczy trafo, to podejrzewam, że nie jest toroidalne tylko z metalowym rdzeniem. Mam pewne doświadczenia z brzęczącymi blaszkami rdzenia. Najprościej jest je polakierować i problem z głowy.

Pozdrawiam!!!

--->JBLek, 22 Mar 2008, 00:32

Niektóre kondensatory

>nie dość że były krzywo przylutowane to na dodatek przylegały do siebie !!!

a co to przeszkadza? kręgosłupy im się pokrzywia i sie poobijają o siebie??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.