Skocz do zawartości
IGNORED

Co do KEF Cresta 1 do pokoju 9m2?

Seez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czanowne grono

Po kilku przygodach zakupiłem kolumienki KEF cresta 1 które urzekły mnie otwartością, jasnością i przyjemnym wokalem. Po tannoyach M2, basu to to maciopstwo nie ma wcale, za to ma to czego mi brakowało w tannoyach. Problem w tym że słuchałem tego na wzmacniaczu Vincent który to do budżetowych nie należy.

Pytanie brzmi jaki wzmacniacz do tego? Najlepiej żeby zachował to jasne brzmienie ale nie zaszkodziło by gdyby wprowadził trochę ocieplenia, dynamiki i żeby z basem też nie leżał kompletnie - gdyż wydaje mi się że wtedy te miniaturki wogóle przestaną mieć dół :) Budżet powiedzmy 400-600pln. Nie jestem uprzedzony ani do starszych ani do nowszych konstrukcji. Pokój 9m2.

fajnie by było jakby miał pilota, ale czuję że będę musiał to poświęcić.

moje typy to:

CA A1 V3.0

CA AZUR 540A

CA AZUR 340A

ROTEL RA-921

NAD 310

DENON PMA-560

Denon PMA-880R (jedyny z pilotem :)

Może coś innego. Przede wszystkim jakie są różnice między brzmieniem CA NAD a ROTELa? Wiem że powinienem posłuchać ale to nie takie proste... Ma ładnie grać głównie jazzik, ambient, zależy mi na wokalu.

https://www.audiostereo.pl/topic/24778-co-do-kef-cresta-1-do-pokoju-9m2/

moj typ do cresty to jakas yamaha ale nie znam konkretnego moodelu

Yamaha z tego wzgledu ze ma ogromna ilosc basu bo musisz jakos nadrobic ta 10cm membrane

z doswiadczenia wiem ze starsze yamahy potrafia nagrandzic ale sa strasznie pradozerne ... no ale cos za cos fizyki nie oszukasz

pozdrawiam

A jak w takich Yamahach wypada środek, wokal? Miałem kiedyś amplitunerek Yamahy z lat '90 ych grał z Tannoyami m2 i było strasznie zamulenie. Słuchałem też kilku Yamah w sklepach (niestety głównie obecna produkcja i głównie amplitunery :( ) i nie zachwyciły. Może jednak Denon? Te KEFy grają bardzo jasno.

Mimo wszystko, po lekturze archiwum zaczynam skłaniać się do Denona. W sumie obojętne PMA-560 czy PMA-880R. No może ze wskazaniem na nowszy z pilotem. do 500-600pln powinienem go dostać. Nie wiem tylko czy nie popełniem błędu nie biorąc pod uwagę Rotela. Mało o nim znalazłem nigdzie nie widziałem nie wiem jak brzmi ale opinie są dobre. Tylko czy nadawałby się dla mnie. Słucham głównie jazzu, spokojniejszej muzyki. Czasem rzadko wracam do rocka.

za niecałe 300pln.

Z początku raczej obawiałem się że tak małe skrzynki z maleńkim głośnikiem nic nie zagrają. Ale się grubo pomyliłem. Ponieważ gust też mi się trochę zmienił wolę je od wychwalanych często Tannoy M1. To tylko mój gust. No i wzmak potrzebny...

Może ktoś mi jeszcze coś dopowie. Naszukałem się już w archiwum ale jak to się konkretnie ma do tych monitorków.

Posiadam Kefy Cresta2 - fakt, że są trochę większe od jedynek ale grają podobnie. Testowałem je z wieloma sprzętami ale absolutnie żaden nie zagrał tak fajnie jak "Gainclone" który sobie polutowałem bardziej z ciekawości - i chyba tak zostanie!

elfan., 27 Lut 2006, 15:55

>dlatego polecam CA340 bo ten CA to jest tak naprawde GC ładnie wykonany;)

Dokładnie! A tak w ogóle to chciałbym kiedyś dla porównania posłuchać tego CA i przekonać się czy ta optymalizacja elementów GC ma sens.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.