Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber + Arcam + Chord - wrazenia

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami mam wrazenie, ze opisywanie poszczegolnych elementow mija sie celem i zroznicowane opinie sa uzasdnione bo to sam element gra inaczej jezeli graz z czyms innym (filozoficzne ale chyba prawdziwie). Dlatego krotki opis sytemu, ktorego sluchalem w sklepiku - zaskakujacy wniosek:

Kolumny: Sonus Faber Concerto Domus - 20 tys. zl

CDP - Arcam CD36 FMJ - 12 tys. zl

Wzmacniacz - Arcam A32 FMJ - 12 tys. zl

okablowanie sieciowe, do kolumn i interkonekty - wszystko Chord Siganture, cena okrutna do sprawdzenia

Plyta - Norah Jones 'Take away with me' (znana mi zatem dobra do porownan)

Jak to zagralo? W mojej opinii marnie. Kolumny sa szczuple i ladne ale maja mala pojemnosc. Stad masy co do basu nie bylo. Srednica ladna i z lekkim sklonem ku dolnej srednicy, gdzie bylo ladne wypelnienie i dzwiek nie byl cienki a mial miesko. Wysokie tony lekko wycofane ale... i tu szok - kiedy przychodzilo do sybilantow (s lub c) to nagle pokazywalu sie one odrobine glosniej niz reszta wysokich tonow. Nie bylo to naprzykrzajace sie syczenie w stylu tanich systemow ale zawsze takie same, lekko podbite sss lub ccc. W sumie nawet glosne sluchanie nie ranilo uszow ale to zdecydowanie nie byla zaleta skoro calosc grala wysoce 'kulturalnym' dzwiekiem.

Takze rozczarowala mnie dynamika oraz lekkie rozmycie basu co w takich przedzialach cenowych jest wedlug mnie ponizej standardu. Fajnie wypadl tylko wokal aczkolwiek nie razil barwami i muzykalnoscia. Na czworke.

Scena dosc oddalona i dalsze plany za linia kolumn ale i tak raczej bez glebi. Zadnych tam hektarow czy stadionow. Nie tak dawno odsluchiwalem w tym samym miejscy komplecik Naima i wypadl znacznie, znacznie lepiej.

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/24867-sonus-faber-arcam-chord-wrazenia/

Zgadzam sie z kolega jezeli chodzi o podejscie filozoficzne:) Ale mam pytanie. Czy zestaw byl wygrzany i czy mial za soba juz troche grania czy to byly "swierzynki" wyjete z pudelka?

Moze to bylo przyczyna tak karczemnego dzwieku.

Kiedys sluchalem lepszego zestawu u mojego szefa w gabinecie. Wysokie modele MACai i jakies sztandarowe Thiele. Sprzet przyjechal w pudelkach rozpakowalismy pogrzalo sie pol godzinki... no to sluchamy .... ! TRAGEDIA!

Lepiej nawet Kambodza kiedys zagrala :( Ale tu do rozpaczliwie kiepskiego dzwieku doszedl jeszcze kiepsko wytlumiony pokoj. To byl koszmar.

Pomieszczenie bylo dosc male, jakies 6m na 4m, zestaw na dlugiej scianie rozsuniety i odsuniety od scian jak trzeba, pomieszczenie akutycznie dostosowane.

Co do wygrzewanie sie to nie wiem. Jak wszedlem do sklepu to gralo zatem zasiadlem na prawie godzinke na kanapce i sluchalem na roznych poziomach glosnosci. To nie to, ze marnie bo taki zestaw nie moze byc calkiem do duszy. Ale za taka cena mozna oczekiwac wiecej. Na przyklad ow Naim, ktorego wspomnialem byl dokladnie z tych samych przedzialow cenowych a porazal dokladnoscia i uroda dzwieku. Nawet bylem zalamany bo nie lubie tej firmy a tu okazalo sie, ze musze pasc na kolana ;-)

pzdrw

soso

Moje zapytanie dotyczylo bardziej godzin przepracowanych przez ten zestaw wczesniej. Czy mial za soba np. 80 godzin pracy jako sprzet demo czy 3 godziny przed odsluchem. Ale zakladam, ze sklep posiada egzemplarz prezentacyjny. Nieznam na wylot Arcama ani SF ale gdy zdarzalo mi sie kupowac nowy sprzet do domu to np. kolumny graly przez pierwsze dni jak glosniczki komputerowe :)

No ale to tylko dywagacje.

"Na przyklad ow Naim, ktorego wspomnialem byl dokladnie z tych samych przedzialow cenowych a porazal dokladnoscia i uroda dzwieku. Nawet bylem zalamany bo nie lubie tej firmy a tu okazalo sie, ze musze pasc na kolana ;-)

"

Bo Naim dobre klocki robi i juz ;-)

Słuchałem cd Arcama FMJ36 i w bezpośrednim porównaniu z cd naima5i i w mocno przytłumionym pomieszczeniu wyganiał mnie ostrym dźwiękiem z masą wyeksponowanych detali. Strach pomysleć gdybym go usłyszał u siebie w domu w raczej "jasnym akustycznie" pokoju... (był dobrze wygrzany, zestawiony z Naitem5i i łagodnymi castlami).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.