Skocz do zawartości
IGNORED

problem z ampli, głośnośc stereo/dd5.1

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Ech, w poprzednim poscie pisałem o wylaniu na moj ampli rozpuszczalnika (pioniek 415), na szczescie mam znajomego lakiernika, poszedłem, dałem 5zł i pomalował na szybko i już nie kuje tak w oczy, stoi w sciance meblowej i nie widac tego...za to jest kolejny problem ktory zauwazylem...

stereo (muzyka) głośność na -50 (czyli 1/2) głośno, czysto, ładnie...

5.1 (dd lub dts) głośność na -50...cicho w porownaniu do muzyki, niezaleznie od filmu...to mnie martwi i zastanawia bardzo...czesto -40 jest ledwo ok (w pokoju 11m2) a "kino domowe" sie zaczyna przy -30........=/ Głośniki to Tonsil Perfect 150 (po renowacji pare dni temu, wymiana głośników na też oryginalne tonsile 20/60/11, czyszczenie, nowe wyciszenie wnetrza itd. itp.) do tego nie znane mi pozyczone od znajomego Jamo centralny i tylne...wszystkie 8ohm, a nawet jak z dvd puszcze film i dam w ampli na stereo i dzialaja tylko tonsile to tez jest duzo ciszej niz z tego damego dvd puszczam muzyke cd......

co to moze byc? =/

jaki pobór mocy ma twój amplituner ? sprawdź na tabliczce z tyłu z w instrukcji a potem się zastanów ile mocy potrzebowałby aby napedzić 2 kanały a ile żeby napedzić ich np 5 i pamietaj że te waty pobierane z sieci nie przekładają się bezposrednio na moc z jaką gra twój amplituner .....

Akurat tutaj ilosc głośników nie ma zadnego znaczenia, w ampli jest ustawione aktualnie ilosc głośników na 2.0 i...to samo...muzyka: głośno, dvd: ciszej dosc znacznie...mimo ze dzialaja tylko 2 kanały a reszta milczy...

Axl - sa dwa pojecia: sa dwa pojecia moc i wzmocnienie. Regulujesz to ostatnie (poprzez tlumienie, stad kalibracja w ujemnych dB).

Oczywiscie, masz wiecej mocy w trybie stereo. Co to oznacza? Ano, ze mozesz grac glosniej bez znieksztalcen. Nic wiecej, nic mniej.

Jezeli do Twojego wzmacniacza podlacze zrodlo ktore daje na wyjsciu powiedzmy 2V bedzie glosno. Jezeli podlacze takie, co daje 1V z tego samego sygnalu bedzie -3dB ciszej. I z ani moca ani ze wzmocnieniem (tlumieniem) nie bedzie to mialo nic wspolnego.

Do meritum: sygnal z przetwornika mch daje nizszy sygnal niz ten ktory dostajesz ze zrodla (albo z przetwornika 2ch).

Wniosek: nie wylewaj wiecej na amplituner rozpuszczalnika.

Mariusz J>>>

ale jeżeli jest to podłączone cyfrowo to nie powinno być różnicy... tylko przy analogowym będzie, a dvd pewnie jest cyfrowo podłaczone, czyli nie podaje żadnego gotowego sygnału, tylko wysyła dane do amplitunera, który je przetważa.

pzdr

123... test

Dlaczego ma nie byc roznicy? Przeciez zupelnie inaczej jest rozkladany i zamieniany na analog 44kHz/16 a inaczej strumien DD czy DTS. To ze dzieje sie to w srodku amplitunera a nie na zewnatrz nie ma nic do rzeczy.

podam na przykładzie. Wrzuciłem płytke z koncertem ma ścieżkę audio 2.0 i 5.1.

Amplituner przestawiony na stereo, do CD-ka wrzuciłem płytke z tym samym koncertem (audio).

Przestawiałem audio w koncercie z dvd na zmiane (5.1/2.0) żadnej różnicy w poziomie głośności (dvd przestawione na analog). Po przestawieniu na cyfre dvd, ampli cały czas w trybie stereo, dalej niema żadnej różnicy w poziomach głośności. A CD wcale głośniej nie gra tak jak to opisał Axl

dlatego wydaje mi się, że może być to sprawa przełącznik ohmowego, albo coś poknocił z kablami jak podłączał. No chyba że rozpuszczalnik... coś rozpuścił.

A sprawdzałem to na sprzęcie który mam (przed chwilą... i teraz słucham koncertu :-))

pzdr

123... test

Slayer, u mnie i jak przypuszczam u Axla rowniez, tak jak u Ciebie jest mala (lub zadna) roznica w glosnosci bez wzgledu na to ktory przetwornik przerabia stereo PCM. U Ciebie jak widac (slychac) przetworniki wielokanalowe w amplitunerze daja do koncowki mocy sygnal proporcjonalnie silniejszy niz u Axla. U mnie jest (chyba, dziwne moze sie to wydawac ale normalnie nie pamietam - rzadko puszczam muzyke stereo na KD) tak jak Axl opisuje - filmy ogladam z tlumieniem -40dB do -30dB, stereo srednio -50dB. I wszystko jest w porzadku (bo rozpuszczalniki trzymam w garazu :-)

jak dla mnie to dziwne, że takie różnice występuja. Ponieważ mam drugi Amplituner Y RX-V 495RDS i nie mam takich anomalii (gra równo na wszystkich wyjściach).

A jest różnica między tunerem a CD u was??

pzdr

123... test

Tak jak nie nalezy sie dziwic ze jedna plyta CD czy DVD daje subiektywnie wiecej halasu niz druga, nie nalezy sie dziwic ze jakies przetworniki graja glosniej czy ciszej niz inne. Nierozroznianie ciszej-glosniej od gorzej-lepiej zawsze grozi tym, ze ktorys magik w audiosalunie sprzeda nam np. kable za zyliony stosujac prosty chwyt z lekkim podkreceniem glosnosci po zmianie.

Oczywiscie, mozna uwazac to za pewna niedorobke. Zeby Ci Slayer, nie bylo jednak za milo, wzbudze Twoj niepokoj hipoteza, ze moze u Ciebie normowanie wyjscia z przetwornikow odbywa sie w jakis nieaudiofilski sposob? Cos to za podejrzanie rowno!!! Nie boj sie, zartuje ;-)

Przy okazji: uwazajcie na to, czy wlaczone macie w swoim AVR tzw. DRC (Dynamic Range Compression). Rzecz jest dedykowana wlasciwie odsluchom dynamicznych kawalkow, faktyczne jej dzialanie polega wlasnie na kompresji dynamiki: podbiciu (pewnie o charakterystyce fizjologicznej dodatkowo) cichych sygnalow i ograniczenie tych glosnych. Trzeba off, chyba ze sluchacie cicho i nie slyszycie glosu, a jedynie wybuchy :-)

Z tunerem proponuje niczego nie porownywac. To co nadaja w eter polskie rozglosnie (oprocz moze PR2) wola o pomste do nieba. Kompresja dynamiki na takim poziomie, ze stwierdzic czy ta syczaca, 5-cio decybelowa pulpa gra glosniej czy ciszej od czegokolwiek jest zadaniem dla masochisty. No dobra, przecietnie lekko ciszej niz stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.