Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do Sonic Impact T-Amp?

szymanek17

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Od niedawna jestem posiadaczem Sonic Impact T-Amp i szukam do niego kolumn. Zastanawiam się nad dwoma ofertami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co o tym myślicie, czy to dobry wybór?

Mój pokój to 15m2 ale wkrótce mogę się przeprowadzić do trochę większego więc ważne jest dla mnie też to która z tych kolumn będzie w stanie nagłośnić większe pomieszczenie.

Słucham prawie każdego rodzaju muzyki.

Mój budżet to około 400 zł.

Może macie jakieś inne propozycje w tej cenie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24984-kolumny-do-sonic-impact-t-amp/
  • 1 rok później...

Chciałbym ożywić ten temat.

Sam buduję sobie 'alternatywny' system do osłuchania się z dzwiękiem przed zakupem czegoś poważniejszego za parę lat (po prostu boję sie kupić 'pierwszy poważny' zestaw za grube pieniędze i być niezadowolonym wkrótce później), który następnie wyląduje przy komputerze, zamiast tego creative'owego paskudztwa, które tam teraz siedzi.

Kupiłem sobie t-ampa, siedzi teraz i napędza jakieś stareńkie głośniki do wieży; zestaw ma się również składał z cd 'by Stelmach'.

Problemem są kolumny - chciałbym kupić coś taniego, do, powiedzmy, 1500 złotych. Jako że mają być napędzane przez t-ampa, wchodzą tylko łatwe do wysterowania o dużej skuteczności. Wolałbym sprzęt nowy, ale nie mam jakiś specjalnych oporów przed sprzętem używanym. Sam nic sobie nie zbuduję, dwie lewe ręce.

Jako iż bujam się z różnymi próbami sprawienia sobie zestawu stereo od jakiegoś roku , jestem już wszystkim dość zmęczony, zależy mi więc by sprzęt był w miarę dostępny i odsłuch/poszukiwanie nie łączyło się z całymi pielgrzymkami

Słucham głównie klasyki, muzyki barokowiej i średniowiecznej; jazzu , rocka progresywnego, czasem troszkę metalu. Jakoś niespecjalnie lubię gdy jest za dużo basu, ale zniosę go więcej gdy jest dobrze kontrolowany.

Z góry dziękuję za sugestie.

HypnosTene

Skorzystaj z wyszukiwarki, na 100% cos znajdziesz!

graaf

>ja bym Ci poradził, ale zaraz by mnie ukamienowali ;-)

>

>tu T-Amp jest w pogardzie

Radz!!! Niech tylko ktory podskoczy! ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Skorzystaj z wyszukiwarki, na 100% cos znajdziesz!

Na dobrą sprawę to tylko klony Totemów Mite z wyszukiwarki wyszły . Jako że temat od jakiegoś czasu przerabiam, już czytałem.

a na Graafa, przyznam, liczyłem ; )

Hypnos

Ja do mojego t-amp'a planuje zbudowac takie cus

Ukryta Zawartość

Lub takie cus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Ja do mojego t-amp'a planuje zbudowac takie cus

Ha, konstrukcie wyglądają ciekawe , ale chyba niestety przekraczają możliwości moich dwóch lewych rąk :/ Dzięki jednak za konstruktywną propozycję.

o! i to jest cenna inicjatywa! :-)

ja mam w trakcie realizacji dwa projekty, które też mogą zagrać z T-ampem

a raczej lepiej powiedzieć z "Tripathem", bo sam T-amp też jest trakcie totalnej przeróbki

to wszystko już by pewnie grało gdyby nie przyziemne problemy - lakiernik przetrzymuje obudowy, trudność z obudową do wzmacnacza, konieczność sprowadzenia głośników z zagranicy itp. itd.

Mhm, również chętnie usłyszę co i jak.

Na początek jednak poszukam jakiś kolumn o wysokiej efektywności (wezmę do odsłuchów w domu jakieś Paradigmy i Dali etc).

Nota bene, zmiana baterii na porządny zasilacz 4A spowodowała że t-ampik brzmi zupełnie inaczej ;) Wygrzewają się teraz około 30 godzin... czekam na dalsze zmiany...

Re: HypnosTene, 25 Maj 2007, 08:38

>Na początek jednak poszukam jakiś kolumn o wysokiej efektywności (wezmę do odsłuchów w domu jakieś

>Paradigmy i Dali etc).

ale to właśnie Fostexy są głośnikami o rzeczywistej wysokiej efektywności

nie są nimi "Paradigmy, Dali" itp.

T-amp jst niekonwencjonalnym wzmacniaczem i potrzebuje odpowiednich dla siebie kolumn

jest tani ale stawia inne wymagania niż "gotówwa" żeby się odwdzięczyć dobrym dźwiękiem

podłączony do kolumn "standardowych" najczęściej rozczarowuje

jest wiele powodów technicznych tego stanu rzeczy, ale nie chce mi się pisać

w każdym razie tak właśnie jest

pzdr.

graaf

>T-amp jst niekonwencjonalnym wzmacniaczem i potrzebuje odpowiednich dla siebie kolumn

>jest tani ale stawia inne wymagania niż "gotówwa" żeby się odwdzięczyć dobrym dźwiękiem

>podłączony do kolumn "standardowych" najczęściej rozczarowuje

>jest wiele powodów technicznych tego stanu rzeczy, ale nie chce mi się pisać

>w każdym razie tak właśnie jest

I wracamy do mojego oryginalnego pytania o pomoc.

W takim razie - jakich nie wymagających samodzielnego montażu głośników spróbować?

Graff!!! Napisz prosze jakich kolumn wedlug ciebie potrzebuje T-amp.Chociarz w kilku slowach.Posiadam wlasnie TA-10.1.Jestem z niego bardzo zadowolony,na tyle, ze zafundowalem mu tuning rekomendowany przez dystrybutora oraz dedykowane zasilanie z akumulatora.Reszta toru to EAD transport i Entech Cruncher 205.2.Kolumny to monitory DIY na Scan Speak.Wszystko ladnie ,detalicznos,bas,przejrzystosc itd.Wiem ze zaraz padna odpowiedzi "jak ci sie podoba to sluchaj i nie zawracaj glowy"!Ale czy moze byc lepiej lub inaczej.Czy spotkales sie z jakims ciekawym zestawieniem pokazujacym mocne strony Tripatha? Dziekuje.

>Graff!!! Napisz prosze jakich kolumn wedlug ciebie potrzebuje T-amp.Chociarz w kilku slowach.

Nie chcę być nudny, ale też bym się na to nie obraził.

Z frontu t-ampowego raport: o kurcze, wygrzanie tego sprzętu robi cuda. Po 25h brzmi zupełnie inaczej niż na początku... nie wiedziałem że te koszmarne głosniki od wieży mogą mieć taką scenę. Szkda że cały czas bolą zęby od tego co robią z górą pasma ;p

@stinek i HypnosTene

t-amp + Fostex to klasyczne połączenie

w USA oferują takie kolumny komercyjnie m.in. Omega Speakers, u nas bieda - nawet surowych głośników nie ma

szukajcie wśród kolumn rekomendowanych dla słabowitych lampowców SET

tu są pewne ogólne guidelines:

Ukryta Zawartość

dobrze jest pójść z T-ampikiem "w kieszeni" do salonów audio, które deklarują, że oferują takie kolumny do słabych lampek i samemu się przekonać

oczywiście użyć baterii a akumulator zostawić w domu, żeby się nie przedźwignąć :-)

pzdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.