Skocz do zawartości
IGNORED

UHERY CR- I REPORT MIT I RZECZYWISTOŚĆ

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprzedający napisał nie tak jak trzeba błąd już w samej nazwie pełna i poprawna brzmi UHER COMPACT REPORT 124 [Od COMPACT REPORT powstał skrót CR- dla następnych modeli o takiej samej lub podobnej konstrukcji]

Nie jest to także dyktafon reporterski dla biurew tylko profesionalny sprzęt dziennikarski, z dziennikarzami radiowymi włącznie , świadczy o tym chociażby sam sposób ładowania kasety i rewelacyjny podsłuch w trakcie nagrywania z mikrofonu, chociaż magnetofon posiada praktycznie tylko dwie głowice kasującą i nagrywającą [nie jest to tak zwana uniwersalna- która służy do okazjonalnego odczytu.Ponieważ ma tak zwane gniazdo ACCES [DIN pięciopinowe z małym rozstawem, może pracować również w roli tak zwanego transcribera po podpięciu wyłącznika nożnego. Jest to sprzęt stereo, wysokiej klasy z kartami na wielowtyki umieszczonymi , na płycie matce autorewersem specjalnej konstrukcji bez stosowania tak zwanej obracającej głowicy, której zastosowanie automatycznie obniża klasę sprzętu [niestabilny skos] Podaję wyłacznie zainteresowanym sam numer aukcji jest to Allegro-126402244.

Pozdrawiam

Zbyszek

Aktualna cena 20.50 dwoje kupujących koniec aukcji 22.09.2006. 13:53:51

No i stałem sie posiadaczem pierwszego szpulowca w życiu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam pytania czy ta taśma jest dobra:

Ukryta Zawartość

bo zapewne wieksze szpule jak 13cm nie pasują. Jak z konserwacją, bo zapewne ze względu na wiek należałoby go przesmarować, czy paski są w nim jakieś specjalne, czy też standartowe czyt. łatwe do dostania. Jak wygląda sprawa zasilacza można podłaczyć zewnętrzny, bo 5 r20 to majątek. No to tyle, czekam na przesyłkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm... tanio, :) Korwin - one po tyle chodzą? :)

Taśma żelazowa... co nie ma być dobra? Tu masz więcej danych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do MOMOK-a

Witam w klubie wklep

Ukryta Zawartość

Taśma jest naprawdę bardzo dobra, żelazowa. Kup ładowarkę kup akumulatorki R20 te z droższych i porządną ładowarkę na przykład: MW Microprocessor Controlled Ni-Cd & Ni-MH Battery Charger MW9168GS zasilanie przez jego orginalny zasilacz jest bezsensowne zbierze wszystkie śmieci z sieci. Orginalny akumulator do niego jest drogi i ciężki [ołowiowy] żelowe są w handlu dostępne nawet tanio ale nie te gabaryty i nie to napięcie [12 lub 24 V]

seria 4000 potrzebuje 7.5 =V

Taśmy chromowe 1/4" drogie i ciężkie do zdobycia produkował BASF ale aby je w pełni wykorzystać ich możliwości wskazane jest grzebanie w magnetofonie czego nie polecam. Można ciąć na pół taśmę 1/2" z pamięci komputerowej np: Odry.

Pozdrawiam

Zbyszek

Paski niech Ci wymieni fachman który często jeździ do Niemiec najlepsze są do UHERA paski UHERA

Ukryta Zawartość

Do DUDIVAN-a

Małe pochodzą od UHER-a Compact Report 124 i prawie się od siebie nie różnią przód 175mm wysokość 58mm głębokość 180 wszystkie mają Auto-Reverse a ważą tyle co 1/4 cegły; pracują na chromie.Duże dwuwskaźnikowe z możliwością rozdzielnego lub synchronicznego sterowania prawym lub lewym kanałem różnią się od siebie . Są konstrukcje o przesuwach: 1/2 z 4.75 , 4.75 i 2 x 4.75 jedne pracują na chromie drugie na ferro, ferrochrom , chrom te pierwsze mają Auto-Reverse te drugie już nie z wyjątkiem najgorszego CR-1601 [ Uher Harman-Kardon 3 głowice] wszystkie są dwugłowicowe; niektóre mają funkcję AV [Audio Visual] do współpracy z projektorami wąskotaśmowymi i rzutnikami przeźroczy wymiarowo od swoich mniejszych braci róznią się tylko przodem 233mm wysokość i głębokość taka sama jak w małych waga pół cegły.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Zbyszek

Dziękuję, wszystko jasne.

Korwinie, gdybyś miał polecić komuś któryś z tych trzech modeli CR-ów: 160. 260, 240,

to który? Decydujące kryterium to długowieczność, niezawodność czyli cecha zwana "nie do zdarcia". Dźwięk jako taki mniej się liczy.

Podobnie spośród szpulowców serii 4000 - jaki najlepszy wg. powyższych kryteriów?

Co oznacza skrót "L" na końcu liczby w oznaczeniu a co "IC"?

Aha, mógłbyś jeszcze przepisać z instrukcji jakie pasmo przenoszenia oferują szpulowce serii 4000 przy najmniejszej prędkości 2.4 cm/s?

Witaj

Nieco zmieniłbym kolejność

160 najmocniejszy najmniejsza ilość dopałów, 240 pewny i niezawodny trzy rodzaje taśmy., 260 Auto-Reverse po

jasną cholerę na skrótach UHER-a przy serii 4000 nikt by się nie wyznał, nie wynikają z przyczyn logicznych np 4000 IC to mono a 4200 IC to stereo 4000 S to nie stereo tylko mono a jeśli napisano przy nazwie Automatic oznacza to, że ma fabrycznie wbudowany akustomat czyli Voice Actiwator dziadostwo do uruchamiania magnetofonu głosem. Tak naprawdę to zaczyna się od 100 Hz a kończy na 7-8 kHz.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzięki! Z tymi oznaczeniami to chłopcy z Uhera chyba wzorowali się na Rosyjskim Narodzie - oni też mieli groch z kapustą - dla zmylenia imperialistycznego wroga, gdyby wkroczył! :) Biez pał litra by nie rozebrał a gdyby pał litra wypił to by umarł i - też nie rozebrał! :)

Diagnoza

Metoda na 1/2 litra bez litra bez śledzia

Wypił i wstał zdarow

Wypił obaliłsa spał i wstał simulant

Wypił obaliłsa nie wstał pacharony.

Pociesz się, że podobny burdel wprowadzał Marantz w nazewnictwie swoich magnetofonów reporterskich to samo w środku plus może jedna jeszcze gałka bo podwójny potencjometr zastąpiono dwoma pojedyńczymi ,

np MARANTZ SUPERSCOPE PROFESSIONAL CASSETTE RECORDER C0330 ma swojego bliźniaka lub klona w seri CD;

z jednej strony to źle bo nienajlepiej świadczy o producencie a z drugiej strony doskonale bo naprawdę istotne części i podzespoły są takie same.

Pozdrawiam

Zbyszek

No juz dostalem 4000 Report IC Automatic i mam kilka pytan, co najpierw wyczyscic, bo mimo iz stan jest idealny, to troche zakurzony, wsadziłem 5 r20 - majatek kosztuja, i wszystko gra, dostalem za niewielka doplata 17 tasm Basfa, Zonal'a i mikrofonik Uher M517. Teraz tak do czego sluzy przelacznik na mikrofonie M/S domyslam sie ze do muzyki i mowy Sprache, przycisk start stop to juz wiem. Teraz miedzy wejscie mikrofonowym na grajku a regulacja poziomu jest pokretlo na 0,1,2 do czego ono sluzy. Wejscia to jak rozumiem mikrofon, potem radio/phono, czyzby mial przedwzmacniacz gramofonowy wbudowany, i wyjscie na glosnik, tak jak w starych unitrach no i ostatnie oznaczone trojkacikiem to chyba na sluchawki. A teraz najlepsze, torba jest super, skorzano polastikowa, z smiesznym uchwytem do noszenia i nawet wygodnym, ma miejsce na pasku na mikrofon a i sam mikrofon jest w takim tubusie jak obiektywy tez gruba skóra, wykonanie bez zastrzezen. Cala zabawa z przesylka wyniosla mnie 148 pln. Ide nagrywac samochody.

Przeczyscilem głowice, i tor przesuwu tasmy, byly troche upaprane jakimisc farfoclami i starym kurzem. eraz zdjalem dolna pokrywe i o boze, jak stara maszyna parowa, pieknie sie otwiera, modulowa budowa, prysnalem na potki tak pro forma. Najlepsz ajest mala szczoteczka czyszczaca pasek napedowy, wszystkie plomby na srubach sa, nikt go nie rozkrecal to i ja nie bede. Paski wymienie ale jak mawial Korwin na orginalne z reichu, bo szkoda dobierac jakies z bazaru.

Kupiłem mu wiekszego braciszka:

Ukryta Zawartość

wiem ze to nie to samo co reporterskie, ale tez moze grac ladnie.

Ukryta Zawartość

Do MOMOK-a

Teraz Cię czeka kupno słuchawek typ zamknięty z mocnym pałąkiem niskoohmowe 2 x 8 Ohm. Owiewki na mikrofon taśmy baterii i w Polskę nagrywać pełne radości nadzieji i zaufania wypowiedzi rodaków Poluj jweszcze na coś z serii CR- tylko nie CR-1600 lub 1601 bo to UHER Harman-Kardon a nie UHER/UHER.

Jakbyś miał pytania w swoim PW znajdziesz namiary na mnie

Pozdrawiam

Zbyszek.

Zdrada!!!

Momok, o tym Uherze chyba pisal Korwin pare dni temu ale wyszukiwarka Allegro go nie pokazywała - wpisałem "uher", wyszukiwanie we wszystkich kategoriach i 0 rezultatów. A on tam był! Niech szlag trafi ich wyszukiwarkę.

Do DUDIVAN-a

Ale obyś się nie pocieszał za 480złp UHEREM CR-1601 bo to jest Harman-Kardon, za kilka dni znowu się jakaś ślicznota pojawi a wtedy pilnuj

Pozdrawiam

Zbyszek

JAKBY KTOŚ WIEDZIAŁ GDZIE SIĘ KUPUJĘ OWIEWKĘ NA SHOTGUNA I DAŁ ZNAĆ BĘDĘ SAKRAMENCKO WDZIĘCZNY.

Pierwsze wrazenia z dzialania w terenie: jest troche ciezkawy, ramie troche boli jak sie duzo lazi. Obsluga tez trzeba sie przyzwyczaic, dziwna pauza, nie odbija dziala na zasadze zapadki, przycisk start maly za to stop duzy i tez mi sie myli jeszcze. Szybko pochlania baterie, nagralem 3 szpule na 19cm/s i juz pokazuje ze polowa zostala bateri. Nagrywam na automacie bo jeszcze nie skumalem wystarczajaco wskaznika wysterowania. No a teraz zalety - jakosc dzwieku, testowalem nagrywanie z gramofonu CD i radia, kasuje na starcie magnetofony kasetowe - on jest mono 19cm/s no i faktycznie szpule sa nie do pobicia szczegolnie milo brzmi vinyl - dopiero teraz slychac ze stare plytki mam niezle zjechane - trzaski na magnetofonach nie slyszalem tego. Z mikrofonem tez jest pieknie, wszystkie odglosy ulicy, mycie rak, rozmowy nagrywa bardzo czysto, trudno go przesterowac na automacie, musze nauczyc sie nagrywac na manualu, wtedy pewnie sie wiecej wycisnie z niego. Acha tasmy to Basf PER 368, zaje...maszynka. Ale ludzie sie dziwnie patrza, jak sie lazi z nim na ramieniu.

Momok, 29 Wrz 2006, 15:03

> Ale ludzie sie dziwnie patrza, jak sie lazi z nim na ramieniu.

Dziwisz sie? Teraz, po tej całej aferze? :)

Mono 19 cm/s, o podły losie! Właśnie takie coś jest mi potrzebne, nic więcej. Jeszcze żeby zapisywał na całej szerokości taśmy, w jedną stronę to miałbym orgazm wielokrotny!

Korwin, wiem o Uherze-Harmanie! Już tyle na niego naplułeś że za Chiny nie tknę! :)

Do MOMOK-a i DUDIVAN-a

Po pierwsze nie naplułem takie jest poprostu gorzka prawda najstarsze wyroby UHER-a są najlepsze współczesne poniektóre myślę, że mają skośne oczy.

Przerobić na zapis tylko w jednym kierunku nie jest żadną sztuką wystarczy mieć kasującą i nagrywającą z węgierskiego Riportera i jedną odtwarzającą do magnetofonu stacjonarnego; zabieg jest łatwy i prosty tyle, że nie tani.

Należy połączyć równolegle przetworniki słuchawek wówczas mamy R/2 czyli idziemy we właściwym kierunku jeśli

było to na początku 2 x 8 Ohm to po przelutowaniu osiągamy pełnię szczęścia; na kablu umieszczamy jeden potencjometr, ponieważ dobrze jest zgrać to co się słyszy z tym co jest naprawdę na mikrofonie i taśmie. W ALC nie wierz tylko zacznij nagrywać na słuch

Przepraszam, że potraktowałem Was hurtem, ale po wpisaniu odpowiedzi odpowiedź szła w powietrze a ni do adresata dlatego olałem i dodałem nowy wpis.

Pozdrawiam

Zbyszek

A żebyś pan wiedział! :)

To może ja pierwszy... w prawdzie z Uherami temat związany tyle o ile ale nie udała mi się próba wysłania wpisu na forum nameless (to dlatego, Korwinie, piszesz sobie a muzom - tamto forum jest zepsute!). Chodzi o charakterystyki kierunkowe mikrofonów. Piszesz tam że ch-ka dookolna wynika z odkrycia jednej strony membrany, ósemkowa z odkrycia membrany z obu stron.

A w jaki sposób uzyskuje się ch-ki kardioidalne i superkardioidalne (z takim wąskim "listkiem")?

Do

DUDIVAN-a

W tamtym forum jak sam nadmieniałem kilkakrotnie jest w moim wykonaniu tak zwana łopatologia stosowana uproszczona only for debils na temat konstrukcji mikrofonów w j. polskim literatury jest nie tyle na morgi ile nawłóki, albo jak kto woli na kilometry kwadratowe. UNITRA TONSIL był prekursorem w konstruowaniu zawieszeń wkładki w nowoczesnych mikrofonach na jego dupie jedzie do raju Shure AKG Neumann i inni. Interesują Ciebie mikrofony na www.elektroda.pl jest artykół pt. Łowcy Dźwięków, w książsce Bolesława Urbańskiego Elektroakustyka WSiP 1976 Wydanie I Wwa str od 86 do 112 masz wyczerpujące odpowiedzi na dręczące Cię pytania. Słyszałem, że można nagrywać na taśmę z radia, telewizora i patefonu i że są na tych ustrojstwach nawet specjalne gniazdka, ale ja korzystam wyłącznie z mikrofonów lub parki drutów w ekranie między jednym magnetofonem a drugim.

O ile masz odrobinę luzu, mam prośbę: pogrzeb za informacjami na temat tzw. mikrofonu interferencyjnego i napisz o nim na forum, w nim listek jest najwęższy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja ciagle jestem pod wrazeniem wykonania Uhera reporterskiego, dorwe syfre to pofoce jego bebechy, te piekne kola zamachowe i caly szkielet z aluminium w jednym fragmencie, mosiezne czesci napedowe, piekna sprawa. Szkoda ze dzisiaj tak sie nie buduje sprzetu. Zna ktos z was marke tasmowa Zonal. Czekam na Variocorda 263.

Variocord 263 jest znacznie lepszy od UHER-a Roual de Luxe, jeśli masz silne nerwy, pienądze i możliwość ściągnięcia to sobie sprowadź CR-a najlepiej UHER CR- 160 lub Cr-240 i małego Cr-210 na bis. Kończę bo serwer znowu może pierdolnąć na czas nieograniczony

Pozdrawiam

Zbyszek

Sorry Korwin ale to nie tak !

Ale to właśnie Uher Royal de Luxe jest najlepszy z całej braci szpulowych Uherków !

Tym bardziej dwu-śladowy.

Miałem wszystkie szpulaki Uhera z serii Report 2000/2200/2400/ Variocord trzy modele i dwa royale , w tym decka i ze wzmacniaczem.

Natomiast Logic miał w zasadzie niższy poziom szumów od Royala, pod każdym innym wzgledem stary royal był lepszy....

Ten Royal być może był grzebany ale nie brałbym go nawet za dopłatą gdyby był dziewicą wprost z taśmy Variocordy miały tylko dwie głowice ale fmy. Bogen.

UHERY REPORT szpulowe mono seria 1000 bardzo krótka i Seria 4000 zwykłe i trójgłowicowe monitor A, S , L ,IC i IC-automatic UHER REPORT 4000 . UHERY stereo 4200 IC 4400 zwykłe i Monitor [olbrzymie okrągłe wskaźniki po lewej stronie] oraz UHER 6000 Monitor Universal ale to już guwno, ponieważ nie jest to UHER/UHER tylko UHER/Harman-Kardon

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. A co słychać z serwisówką do CR-240.

No właśnie wszystkie stare szpulowe Uhery [ wszystkie] miały głowice f-my BOGEN , a późniejsze od lat 80 już Recovac. Mechanicznie Variocord był odchudzona wersją Royala, ale elektronika i sama jakość dźwięku to juz Royal był faktycznie królem.

Walę się w pierś ... zeskanuję i dam tu na forum w wątku UHER CR 240 i jemu podobne.

Jako że serwisówka jest dosyć spora to musze to robić po kawałku...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.