Skocz do zawartości
IGNORED

UHERY CR- I REPORT MIT I RZECZYWISTOŚĆ

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Do NIKX-a

Dzisiaj było absolutne dziadostwo, obszedłem dwa razy plac i nic, jedynie padnietę słuchawki o bardzo ciekawej

konstrukcji obudowy i nieważne, że wykonana przez "koncern" NO NAME liczy się przecież estetyka i solidność, za tydzień o ile nie będzie lało wezmę je pod Halę Targową. Jutro wybiorę się do Pana Jurka [ serwis RTV Starowiślna 41] zaniosę mu około 5 kg lamp radiowych, i nacieszę trochę oczy widokiem rozbebeszonego sprzętu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Nowy tydzień stary wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena jak za mikrofon tej klasy świńskoumiarkowana.

Ukryta Zawartość

Raptem jedna oferta aktualna cena 3.93 złp. Aukcja kończy się 08-04-2006 16:10:51 CEST [5 dni i 5 godzin]

Kto może niech walczy bo warto

Pozdrawiam

Zbyszek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

To już klasyka UHER REPORT 4000 L.Dwugłowicowy szpulowy [po pogańsku reel to reel ili na katuszki] cztery prędkości przesuwu taśmy 2.38, 4.76, 9.52, 19,04 cm/sek . Szpule 5.5" tak zwane trzynastki. Wskaźnik wysterowania tak zwana busola. Możliwość sterowania pracą silnika przy pomocy pausy na mikrofonie podsłuch na słuchawkach w czasie nagrywania. Przeróbka na tak zwaną "Nagrę dla ubogich" polega na wytoczeniu nowego koła pasowego na oś silnika o dwukrotnie większej średnicy tracimy wówczas dyktafonowy przesuw 2.38cm/sek a zyskujemy 38.08cm/sek czyli małą studyjną. Dużą studyjną 76.16 jeszcze pamiętam z wyjątkowo dawnych lat. Sprzęt jest solidnej zwartej konstrukcji sympatyczny w obsłudze, waży tyle ile waży, można przywyknąć taczki lub wózek dziecięcy nie są potrzebne

Pozdrawiam Piotr.

PS Allegro aukcja nr 96269223 - czas trwania 9 dni cena startowa 1 złp.

Kolejny Uher. Tym razem CR-210. Oferta wygląda na dość solidną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

MAGNETOFON REPORTERSKI UHER CR-210 STEREO

Piękny sprawny, z futerałem skórzanym i zasilaczem [[uHER NETZTEIL Z 131] lub 6 x R14] ostatni model z tak zwanych małych CR- [ UHER COMPACT REPORT 124, UHER CR-134, UHER 210] .

http:www.allegro.pl/item96954820_magnetofon_reporterski_uher_cr_210_stereo_b...

Mam nadzieję, że wklepałem dobrze.

Jest to profesionalny reporterski magnetofon kasetowy z dwoma głowicami z Auto-Reverse z pausą [chwilową] z mikrofonu [podawałem już w tym wątku ich symbole] Błyskawicznym i wyjątkowo wygodnym ładowaniem i rozładowywaniem kieszeni na kasetę bardzo dobrym podsłuchem słuchawkowym w trakcie nagrywania wyjątkowo ergonomiczną obsługą wszystkich wajch [raptem trzy] i jednego pokrętła. Magnetofon jest przystosowany do pracy na kasetach chromowych; ale na innych poczynając od zwykłych ferro [sONY EF lub FX ]

nagrywa genialnie.

Z własnego doświadczenia wiem: że można nim w czasie pracy kiwać niczym pies ogonem i nie wpłynie to absolutnie na jakość nagrania, na zwykłych R14 Panasonic SPECIAL można spokojnie nagrać trzy kasety[60], a jeśli proces dojenia z nich energii nie przebiega non stop nawet pięć.Jest to sprzęt na tyle energooszczędny, że

można stosować sprzedawane na Allegro przejściówki z R6/R14 [sprzedający promarkt_pl] w cenie 3.50 złp-sztuka i akumulatorki AA .

Oprócz oczyszczenia [opis już był podawany] i konserwacji [ w skrótach była opisana] należy szukać na wszelkie możliwe sposoby schematu i instrukcji serwisowej bo to słodkie maleństwo nie jest wcale takie proste jak by się

naiwnym wydawać mogło.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witam

Do NIKX-a i Innych Krakowian

Idę na pchli targ pod Halą Targową, na tak zwany przegląd śmietnika o godzinie 9.45 po raz ostatni zaglądam do

komputeram, mogę się umówić na spotkanie [krótkie] .

Pozdrawiam

Zbyszek.

Serwisówkę do Uhera CR-210 można nabyć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Będę tam zresztą w przyszłym tygodniu po serwisówkę dla swojego Uhera CR 124. Warszawa, Radość, ul. Ślimaka 15.

Dość dziwnie wyglądająca szopa, może była pieczarkarnia? I stosy instrukcji. Na miejscu powielanych ale można trafić i na oryginał. jak poprzednio byłem u nich, to do gramofonu CEC BD -2200 dostałem ładnie wykonaną i oprawioną kopię, a do tunera Saba MD-292 oryginalną instrukcję. Informacje o tym miejscu krążą po zagranicznych forach i angielska wersja strony nie jest dla picu.

Ukryta Zawartość

Do.RAFAŁ-a

Serdecznie dziękuję wpadłem na chwilę do chaty i wracam pod Halę Targową na Grzegórzkach [to taki krakowski pchli targ] zobaczę co jest tam ciekawego - oko za oko ząb za ząb dupa za pieniądze Hamurabi, współczuj i pomagaj Gautama; tak czy siak idę polować na TDS-5 for You.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witam

Ukryta Zawartość

Nic dodać nic ująć. Jeśli będzie zachodziła potrzeba konsultacji przed zakupem czy po zakupie sprzętu służę pomocą .

Pozdrawiam

Zbyszek.

Ukryta Zawartość

To i ja pozwolę sobie złożyć Panu, panie Zbyszku życzenia przede wszystkim ZDROWIA, oraz wesołych, pogodnych świąt Wielkiej Nocy.

Z wyrazami uznania oraz wdzięczności - Mariusz

PS.- Wszystkiego dobrego życzę również całej forumowej braci !

Rafał:

Wtyczka słuchawkowa, w UHER-ze to jest typowy wtyk DIN; [który obowiązywał kiedyś w cywilizowanym świecie] mam ich wystarczającą ilość [do TWOJEJ dyspozycji] wtyk do gniazda ACCESS [pięć pinów mały rozstaw mam, co moje to twoje]. ACCESS sterowanie pausą przez zewnętrzny wyłącznik nożny lub nożny (a jak komuś odbije to nawet autoreversem).

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam już serwisówkę do swojego Uhera CR 124. Tam, gdzie ją kupiłem mają je do chyba wszystkich modeli Uherów tu polecanych - i tych mniej polecanych też. Ja wpadłem, tam osobiście, by oszczędzić parę złotych na przesyłce i przeżyć jeszcze raz podróż pociągiem Szyyyyyybkiej Kolei Miejskiej. No dobrze - szybka to ona nie jest ale za to jest bardzo czysto i przestronnie. Paręnaście osób we wnętrzu nie podzielonym żadnymi wewnętrznymi drzwiami. Na tych paręnaście osób było za to kilka osób obsługi czyli od sprawdzania biletów. Pogodny nastrój sprzyjający porannej lekturze prasy udzielił się ogółowi pasażerów, nawet temu, który pod jego wpływem dopytywał się głośno wszystkich, czy dojedzie tym pociągiem do więzienia i czy nie przegapił stacji. Z pomocą obsługi i pasażerów wysiadł, gdzie chciał i nawet udało mu się dowiedzieć, jak dojść od stacji do miejsca, gdzie chciał się dostać. Zainteresowanym wyjaśniam, że należy wysiąść na przystanku Olszynka Grochowska. Sama nazwa tej części Warszawy do której jechałem (i przystanku na którym trzeba wysiąść) pozwala rozproszyć wczesnowiosenne przygnębienie, bo brzmi tak jakoś optymistycznie... Radość. O ile odnajdzie się ulicę Ślimaka (co nie jest niestety takie proste), to trzeba iść już cierpliwie do końca. Niepozorny budynek, w którym znajduje się skład instrukcji, na miejscu w miarę potrzeb powielanych na ksero, nazwać by należało raczej szopą. Instrukcje wypełniaja go po dach. Zajmują one piętrowe regały - piętrowe w tym znaczeniu, że do wyższych półek można się dostać tylko chodząc po czymś co bardzo umownie można nazwać antresolą, bo bardziej przypomina półkę na książki i ja bym się na to nie odważył wejść. Nie z lęku wysokości ale dlatego, że pode mną załamałaby się ta dość prowizoryczna konstrukcja na pewno. Moja instrukcja, choć zamówiona wcześniej, była jeszcze niegotowa, temu więc być może zawdzięczam, że właściwą instrukcję dostałem w oryginale (w teczce były bowiem dwie), do tego dostałem jeszcze odbity na ksero jeszcze dodatek z obszerniejszym spisem części zamiennych, i jeszcze jeden, w postaci odbitych na ksero kilkunastu kartek kilkanaście kartek już tylko w języku niemieckim (dla mnie niestety - bo nie znam) opisanych jako tymczasowa instrukcja serwisowa. Oryginalna instrukcja jest trójjęzyczna (po niemiecku, angielsku i francusku). W sumie kilkadziesiąt kartek. Z tego co się przy okazji dowiedziałem, instrukcje do Uherów nie są tam chodliwym towarem, ponoć byłem nawet pierwszym nabywcą. Sądząc nawet po zainteresowaniu jakim cieszą się na Allegro, to wskutek jednak braku informacji a nie zapotrzebowania. Polecam więc to miejsca, bo mają je naprawdę do chyba wszystkich reporterskich modeli Uherów. Mają też swoją stronę internetową, do której linka już wklejałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zainteresowanym rozsyłają katalog w postaci programu w DOS-ie, co już samo w sobie w tym stuleciu jest niezwykłe. Przy wyszukiwaniu instrukcji trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości. Mój Uher opisany jest jako Uher 124 Compact Report Stereo ale większość jego rodzeństwa występuje jako Uher CR. Są też oczywiście instrukcje do reporterskich szpulowców Uhera. Całkiem tego sporo i jeśli szukacie instrukcji to warto zacząć poszukiwania właśnie tam.

Korwinie, wysłałem Ci maila. Odbierz, bo mam coś dla Ciebie.

Ukryta Zawartość

Magnetofon wciąga taśmę :- (

I kolejny problem. Ściślej, po raz pierwszy problem prawdziwy, bo poprzedni spowodowany był tylko brakiem umiejętności posługiwania się tym sprzętem, a nie jakąkolwiek usterką. Magnetofon zaczął wciągać taśmę. Jakoś nic innego nie przyszło mi do głowy, poza tym, iż mógł pęknąć albo spaść pasek. Po odkręceniu pokrywy i małym sprawdzeniu wszystko się potwierdziło. Jedna z rolek się kręci, druga stoi w miejscu. Taśma nie tyle była wyciągana ile wysnuwana z jednej i nie wciągana na drugą rolkę. Dokładniejsze oględziny pozwoliły odnaleźć obsunięty pasek. Jego fragment dał się nawet wyciągnąć na zewnątrz ale nie wyszedł całkiem - czyli pasek raczej nie jest pęknięty, a jedynie zsunął się z rolki. Oznacza to jednak też, że jest pewnie rozciągnięty, więc i tak pewnie trzeba będzie go wymienić. Szalenie jednak trudno dobrać się doń, wszystko ledwo widać, a między kółkami na których nawinięte były paski a górna obudową znajdują się inne mechanizmy. Od dołu zaś po zdjęciu pokrywy zobaczyłem zaś tylko elektronikę na płytce - nie było zaś dostępu do części mechanicznych. Jak się do tego paska dobrać? Ściślej są dwa paski i oba raczej trzeba będzie i tak wymienić. Może lepiej byłoby zacząć od zakupu tych pasków? W spisie części zamiennych są one wymienione ale to oznacza tylko numer katalogowy. Długości nie ma. Jakie więc kupić? I czy doradzicie, gdzie w Warszawie najlepiej to zrobić?

Jeśli po zdjęciu górnej pokrywy spojrzeć na wnętrze magnetofonu od strony klawiszy i panelu frontowego, to pasek spadł z prawej rolki silnika i jest to pasek o numerze katalogowym 16040. Wygląda na to, że nawet nie pękł ale pewnie jest naciągnięty. Dobrać sie doń tak, by go założyć, od góry po prostu się nie da. Od dołu też nie wiem jak, bo po zdjęciu dolnej pokrywy widać tylko od spodu tylko płytką z elektroniką, a nie widać części mechanicznych. Pewnie trzeba coś jeszcze odkręcić ale się trochę boję.

witam

jeżeli chodzi o jakieś naprawy, które sa bardzo podstępne jeżeli chodzi o konstrukcje UHERÓW,jego demontarz i chocby wymiane pasków to służę pomocą lecz musze to zrobic osobiście bo trudno wytłumaczyc mailem.

Do paska się dobrałem. Aby się do niego dostać trzeba zdemontować... wszystko. Dobrałem się, założyłem (nie bez problemów) - i wiem, że zaraz spadnie. Jest bardzo rozciągnięty. Gorzej, że przy pnownym montażu coś pokićkałem. Wyrzutnię po kilku próbach zmontowałem jak należy. Natomiast nie wchodzi mi do kieszeni kaseta. Blokuje ją nie cofająca się dość głęboko głowica i związane z nią rolki :-(

I znów muszę czytać :-(((

Do RAFAŁ-a

Korzystaj z propozycjii KRELL-a69.

Jeśli z tym już robił da sobie z całą pewnością radę, ja obecnie mogę jedynie odbierać maile o wysyłce nie ma nawet co marzyć czeka mnie przyjemność nowej instalacji programu. Dobro dla Ciebie odkładam do pudełka po butach.

Niepotrzebnie nie grzeb.

Pozdrawiam

Zbyszek.

> Krell 69

Szczególny kłopot mam z paskiem, bo jak wyżej napisałem z instrukcję w ręku (i determinacją w sercu) założyłem go co prawda jak należy ale jest tak luźny, że na pewno wkrótce spadnie. Zrobiłem też wszystko nie w takiej jak opisano klejności i zablokowałem głowicę w pozycji wysuniętej do odtwarzania/nagrywania.

Podaj jakiś kontakt do siebie bądź napisz do mnie.

Do RAFAŁ-a

Ponieważ

Zrobienie porządku z moją pocztą meilową trochę potrwa, w tak zwanym "O mnie" wpisałem dzisiaj swój pełny adres pocztowy, po kilku dniach przywrócę wersję poprzednią. Obecnie zbieram i segreguję swoje zabawki , w mailu do mnie [bo odbierać mogę kłopot mam tylko z wysyłką ] przyślij mi swój adres pocztowy to zacznę powoli dobra [gustowne] przysyłać

Pozdrawiam

Zbyszek.

Do RAFAŁ-a

Absolutnie pełen optymizm i nadzieja G0D WILL CLOSE HEAVEN - WE TURN ON THE HELL.

Dziękuję mail doszedł a nawet dwa, w tym jeden z przekładem [doskonałym] Marcina Bieńkowskiego mojego tekstu na angielski When have been collapse theatre of uniwerse. Uroki tego świata wg Albrechta Durera [umlaut nad u] Ritter Tod un Teufel, oraz Hasiora Opera Omnia. Oprócz PC-ta okularów remontowanych drutem i

CR-ów w coraz to doskonalszej kondyncji [z worem osprzętu] nic mnie jus nie ciesy tylko , dziwki, wódka i Góry.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Metodę podratowywania paska znam ale nigdy jej nie stosuję , ponieważ przeleci 20-50 kaset {A+B} i padnie.

Do RAFAŁ-a

Dziękuję serwisówka do mnie doszła.

Słuchawki wysyłam razem z Unidyne B w przyszłym tygodniu.

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że znajdę jeszcze coś gustownego pod Halą Targową na Grzegórzkach [pchli targ] i do pudła dorzucę.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Do RAFAŁ-a

W temacie Magnetofon zwróć się do MULS-a , albo korzystając z Jego O mnie napisz i wyślij maila, ja jeszcze przez kilka dni nie będę mógł wysyłać [przyjmować mogę] brakuje mi czasu na reinstalacje programu. Pozdrawiam

Zbyszek

PS zobaczę co uda mi się wyszarpać jutro na pchlim targu na Grzegórzkach

Do RAFAŁ-a

Nie było żywcem nic ciekawego, śmietniki w Niemczech jeszcze nie obrodziły, polskiego i rosyjskiego złomu jak na lekarstwo na cały wielki plac jedna rozwalona ZK-a.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeśli cię swędzi palec utnij, jeśli cię swędzi okrężnica na jelicie grubym zabetonuj , jeśli i to nie pomoże pogrzeb sobie [podarowana odrobina luksusu ] ale Uhera nie molestuj.

Napisałem już do mulsa. Męczy nas problem długości paska. Tego dolnego, opiętego na plastikowych kółkach. W katalogu jest numer katalogowy ale nie ma jego długości. Paek jest naciagnięty, więc jego długośc to nienajlepsza wskazówka. Sposób zaś jego założenia czyni pomiar "w naturze" wielce kłopotliwym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.