Skocz do zawartości
IGNORED

problem ze stereo na tunerze analogowym

MarcinQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytań tunerowych ciąg dalszy ;/

Wczoraj zauwazyłem, ze moj ostatni nabytek (analogowy sony sl-313l) po nastrojeniu na dowolna stacje łapie na chwile stereo (pali sie odpowiednia lamka) po czym po jakims czasie lampka stareo gasnie i słychac ze dzwiek leci juz w mono :( czy to jest wina słabej anteny? wskaznik siły sygnału wskazuje zwykle ~4 punkty na 5 mozliwych. Za antene robi kawalek kabelka wiszacy za stolikiem, ale na starej diorze ten kabelek zapewnieł dzwiek stereo... (co prawda dziek był jakby za grubej kotary ale jednak stereo)

z gory dziekuje za pomoc

marcin

Jeśli odbiór mono jest poprawny i niezakłócony to powinno pomóc ponowne zestrojenie stereodekodera (dostrojenie częstotliwości pracy oscylatora stereodekodera) za pomocą przewidzianego do tego potencjometru koło w/w układu. Należy go ustawić w środku przedziału w którym uzyskuje się odbiór stereo. Jeśli to nie pomoże trzeba szukać innej przyczyny usterki - może jakiś wyschnięty kondensator sprzęgajcy sygnał z demodulatora FM, cokolwiek. Chwilowe załączanie odbioru stereo wskazuje chyba na problem z tym oscylatorem (brak jego dostrojenia, lub jakimś kondensatorem filtra pętli fazowej stereodekodera - równiez to może być elektrolit). Przede wszytstkim jednatk ten potencjometr - po zestrojeniu można go zmierzyć, wylutować i zastąpić rezytorem stałym o ustawionej nim wartości.

tak dla rozjasnienia sytuacji, jezeli chodzi o elekronike to ja jestem laik, wiec pokrecic potencjometrem jeszcze moge - musze tylko wiedziec ktorym ;) w tunerze jest ich z dziesiec i są oznaczone tak: sw-osc; mw-osc; lw-osc i inne np: lw-ant, mw-ant itd. Mozesz mi napisac jakiego mniej wiecej oznaczenia szukac??

Namawiam usilnie do zrobienia normalnej, prawdziwej anteny UKF. To co masz to nie jest antena. Nie możesz ani oczekiwac, że będzie dobrze grało (mimo, że jakiś tuner może i czasem się tym zadowoli, pozornie), ani nie reguluj niczego przy sygnale z tego drucika. Pochrzanisz tylko jeszcze bardziej. A więc najpierw antena, dopiero potem ew. regulacje.

MarcinQ

to co opisujesz to są trymery (kondensatory dostrojcze) do regulacji poszczegółnych zakresów częstotliowści tunera. Poszukaj potencjometru montarzowego w pobliżu stereodekodera.

Ja mam nawet słaby odbiór stereo bez wetkniętej anteny (wystarczy parę cm by był pełny przy lokalnej stacji).

Tak się podczepię pod temacik:

Jak budżetowo, szybko i bez żadnych zbędnych materiałów trudnych do dostania zrobić antenę?

Chodzi mi o antenę MW i FM. Tak żeby łapała dość sprawnie, bez sporej dawki zakłóceń.

Do FM i MW musi być osobna antena. Do FM najlepiej dipol, ew. zwykły drut lub antena prętowa (teleskopowa), do MW albo kawał linki (kilka-kilkanaście m) rozciągniętej na dworze np. między ścianą a jakimś masztem, lub ramowa - kilkadziesiąt zwojów zwykłego drutu (linka) nawiniętych na kwadratowym przekroju np. 10x15 czy 15x20cm. Brak zakłoceń zapewni odpowiednia lokalizacja (wysokość + brak przeszkód - ściany, rury, kaloryfer, itp).

> Simonello

Co do anteny FM to najtaniej będzie ją kupić ;-) To naprawdę niewielki wydatek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zapomnij o symetryzatorze:

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie musi to być wyrób Dipola ale chodziło mi o pokazanie o jakie wydatki chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No faktycznie tanio, pewnie da się kupić w jakimś hipermarkecie?

A do czego słuzy ten syntezator? W mojej byłej miniwieży miałem zwykły drut pokryty gumką, ale nie odbierał najlepiej.

>po prostu chodzi o to by spaliny nie zżarły anteny jak dasz wysoki maszt powinno byc ok., tylko

>pamietaj o instalacji odgromowej

ale ja bym to zamontował do komina z kanalami wentylacyjnymi :) kanał spalinowy od pieca i dymowy od kominka są odzielnie :)

>MarcinQ - jeśli tak to montuj śmiało, a antenę najlepiej kup pięcioelementową i bez wzmacniacza o taką

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.