Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX-540 vs. Yamaha RX-550

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Poszukuję wzmacniacza/amplitunera, poczytałem już sporo, ale nadal nie wiem paru rzeczy. Czy możecie mi wyjaśnić, dlaczego panuje przekonanie (pewnie słuszne?), że amplituner nigdy nie zagra tak jak wzmacniacz? Czy wzmacniacze robione są inaczej (pomijając już kwestię obecności modułu radia w przypadku amplitunera), lepsze części, inne podejście techniczne i realizacja?

Pytam, bo mam potencjalny wybór pomiędzy wzmacniaczem Yamaha AX-540 (ok 450zł) i apmlitunerem Y RX-550 (ok 400zł).

Miałoby to pracować z kolumnami Jamo E 430 70W w pokoju 4x5 m2, więc wydaje mi się, że 100W na kanał jest zupełnie niepotrzebne.

I tu kolejne pytanie: czy podawany przez wielu sprzedających pobór mocy odnosi się do poboru w przypadku pracy na max. głośności wzmacniacza? Na mój rozum tylko wtedy pobierana jest ta moc, ale mogę się mylić :)

Co byście polecili takiemu jak ja delikwentowi? Założenia są taki: ma być ładne (wiem, nieprofesjonalne, ale żona chce ładne), musi być pilot (też żona ;) ), syfrowe radio (pamięć stacji), musi mieć ładne brzmienie (niekoniecznie audiofilskie, bo nie słyszę różnicy pomiędzy schłodzoną płytą CD a płytą o temp. pokojowej :D), ładne basy, no w ogóle cacy ma być :) Rodzaj muzyki: klasyczna, jazz, soft rock, rock.

Pozdrawiam serdecznie

Teel

https://www.audiostereo.pl/topic/25060-yamaha-ax-540-vs-yamaha-rx-550/

Witam

Niestety nie odpowiem na Twoje pytanie wprost.

Natomiast jesli interesuje Ciebie dobrze wygladajacy wzmak z pilotem i tunerem, ktory moze kiedys posluzyc do dobrego kina domowego(6,1), a przy tym nie potrzebujesz "hi-endowych" dzwiekow - to dobrym wyborem bedzie amplituner swojego rodzaju "kombajn" zawierajacy wszystko to co szukasz w jednym klocku.

Mam dla Ciebie propozycje. Niestety w "o mnie" nie napisales maila, wiec nie moglem propozycji wysunac na priv. Zajzyj tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.