Skocz do zawartości
IGNORED

karta dźwiękowa

anabol

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

filmy oglądam z komputera na projektorze Benq 5120, k.graficzna Geforce 6600GT podłaczona do projektora przez dvi, dźwiękowa Audigy 1 podłączona przez spdif do amplitunera i mam pytanie czy jeżeli zamiast tego Audigy kupię jakąś lepszą dźwiękową np. Audigy 2 czy inną to jakość dźwięku powinna być lepsza czy jeżeli sygnał jest przesyłany cyfrowo to z każdej karty będzie tak samo? Głównie chodzi mi o dźwięk z filmów, stereo na drugim miejscu.

https://www.audiostereo.pl/topic/25158-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa/

jeżeli przesyłasz cyfrowo dźwięk to będzie tak samo, a to dlatego ponieważ wysyłasz sygnał cyfrowy do amplitunera i to on już przetważa go na analogowy :-). Ja mam aktualnie podłączony sygnał z Audigy analogowo do amplitunera przez 6CH INPUT (tak że u mnie Audigy wysyła gotowy sygnał analogowy na amplituner)

pzdr

123... test

też tak myślałem że będzie to samo ale pytam się żeby sie upewnić bo mam po prostu nadmiar gotówki i coś chciałbym zmienić w tym moim systemie.

a Ty czemu masz połączoną kartę z amplitunerem analogowo? przecież amplituner za 1-2 tys zł lepiej przetworzy sygnał niż karta dźwiękowa za 100zł.

i co do kabli, spdif i dvi mam zwykłe za 30zł z allegro, warto je wymienić na droższe czy też nic to nie da ?

pozdr.

podłączyłem tak parę lat temu i zostało :-) moja Audigy jest jeszcze jedną z pierwszych gdzie jest firewire, a pozatym do filmów mam dvd. Muzyke z CD. Ale jak zmontuje dłuższy spdif to pewnie podłącze ze względu na mniejszą ilość kabli.

Co do kabli... ten temat już przerabiałem i kabel powiniem być dobrze ekranowany i mieć solidne końcówki (dłużej posłuży), a co do jakości to będziesz miał to samo.

...nadmiar gotówki może zainwestuj w głośniki (jeżeli uważasz że może zagrać lepiej w KD - np. wymiana centralnego), dobry ekran do projektora... coś na czym odczujesz różnice :-), albo playera dvd (komp odpocznie:-))

pzdr

123... test

• 2 lata później...

a)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy

b)

Ukryta Zawartość

czy

c)

Ukryta Zawartość

czy

d)

Ukryta Zawartość

uprzejmie proszę o poradę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

xatt Zależy do czego i z czym będzie podłączone i w jaki sposób.

Jeżeli do kina i będzie to łączone z amplitunerem spdif to w zasadzie każda karta będzie dobra bo w zasadzie udział bierze tylko złącze wysyłające sygnał a karta jakby jest pomijana w tej kwasji. Oczywiście możesz wsadzić coś lepszego np asus xonar dx (sprzętowe dekodowanie DD i DTS) ale przy przesyle cyfrowym będzie się porostu marnować. Asusa lub Audiotrak Prodigy 7.1 lub X-fi XM albo elite (co niektórzy mówią ze X-Fi może się schować przy asusie czy audiotrcku) możesz sobie sprawić jak mas zamiar podłączać do zestawu za pomaca kabli analogowych tu znaczenie maja oczywiście obwody wyjściowe karty jak dla mnie wszystkie maj wystarczające;)

M-AUDIO czy ESI Juli@ to raczej karty do amatorskiego studia nagrań.

Aaa wystrzegaj się X-Fi extreme gamer czy podobnych jak X-fi to xtreme music labo platinium albo elitepro ewentualnie Fatal1ty Champion Series reszt to kastraty.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.