Skocz do zawartości
IGNORED

Integra do 1000zł + Tuner do 350zł

Noru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zastanawiam się nad wzmacniaczem do 1000zł i do tego jakimś tunerkiem za ok 350zł

Co możecie mi polecic??

Chodza mi po głowie.....

Wzmacniacze:

Marantz PM-80

Yamaha AX-596

Yamaha AX-1070

Yamaha AX-890

Pioneer A-705R

oraz......

przedwzmacniacz Yamaha CX-630 i do tego jakaś końcówka mocy

amplituner stereo Harman Kardon HK-3480

Tunery:

Harman Kardon TU-950 RDS

Yamaha TX-930

Pioneer F-504RDS

Onkyo T-4211 RDS

Yamaha TX-580 RDS

Marantz ST-55

Denon TU-235RD

Bardzo potrzebuje pomocy bo goni mnie czas i prosilbym o wypowiedzi forumowiczów którzy kiedyś mieli stycznosc z ktorym z tych modeli i mogą o nim powiedziec cos konkretnego.

Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

McGyver, discomaniac71, jazwa maryn - na waszej opinii zależy mi najbardziej bo z tego co sie widzi i czyta to jestescie chyba najbardziej kompetentnymi forumowiczami....oczywiscie nie ujmując innym :)

Prosiłbym was o rade za co z góry dziękuje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witaj Norbert. Jesli chodzi o tuner nie mam watpliwosci: Yamaha TX 930 - z tych przez Ciebie wymienionych. Co do wzmaka: Marantz PM 80 jest na pewno niezly. Na Yamahe AX 1070 szkoda czasu, nie znam 890 ale to pozna konstrukcja a wzmaki Yamahy jak wynika z moich doswiadczen skonczyly sie w latach 80-tych. Ponoc niezle graja koncowki mocy serii M ale ja suchalem tylko mocno tuningowanej przez adamhiend'a. Zagrala wybornie.

Dziękuje bardzo za pomoc....no bo widzisz sprawa wygląda tak:

własnie pozbyłem się A-705R i F-504RDS no i chcem coś lepszego....

Miłem juz kiedyś Denona PMA-725R no i może nie grał rewelacyjnie ale napewno przyjemnie.

Miłem też Yamahe AX-590 no i ona za to grała ostro...z werwą i mocą ale za to troszke mało ciepło i za bardzo podbarwiała.

No i cały czas szukam.....

Mocno chodzi mi po glowie ten amplituner Harmana bo dużo słucham radia no ale znowu za nie przemawia do mnie fakt ze to amplituner i moze grac mało naturalnie i malo muzykalnie.

Zastanawiałem się jeszcze nad jakimś NADem np. 340 albo 350.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mam tez swoje typy.

Tuner:

Denon TU 660 swietny dzwiek i... pilot. Topowa konstrukcja dedykowana do wzmaka PMA 1560

Sony STS 700 ES (mam i jestem bardzo zadowolony), STS 730 ES, STS 590 ES (slyszalem dobre opinie z wiarygodnych zrodel)

Pioneer F 757 mkII F 701 F 676

Wzmacniacz:

Denon PMA 1060 (lub 1560 ale z reguly bywa ponad 1000zl)

Marantz PM 75

Marantz PM 84 (tez czasem ciut powyzej 1000zl)

Yamaha AX 900

Yamaha A 1000

Yamaha A 1020

Wszystko zalezy od tego jakiego dzwieku szukasz i z czym to ma grac. Jest tez na pewno wiele innych konstrukcji ale to juz koledzy doradza. Pozdrawiam.

Mam poprawione Tannoy M2 w sumie to tylko wymieniłem w nich okablowanie na Nakamichi OFC Silver 1,5mm2 co zdecydowanie je rozjaśniło.

A lubie własnie jak coś gra jasno,muzykalnie i detalicznie ale zarazem miękko i cieplo.

Poważnie myśle nad tym Marantzem PM-80 ale nigdy nie miałem Marantza i ni emam pojęcia jak gra.

Szkoda ze te tunery które wymieniłes sa niedozdobycia :) ....no może poza Pioneerami 6.. ale one mają liche wyświetlacze.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Denon TU 660 niedawno poszedl w Krakowie. Sony ES tez bywa... Polecam zestawienie: Yamaha A 1000 lub A 1020 plus Sony serii ES. Zagra to razem bardzo dobrze. Jesli Marantz to raczej tuner Denona TU 660 lub tu 460. Dobor na zasadzie przeciwienstw. Marantz PM 80 ma typowe brzmienie firmowe z tamtego okresu. Gra cieplo miekko ale z ciemnymi kolumnami niestety moze zaczac mulic. Z Tannoy'ami powinno byc OK. Yamaha za to gra jasno i detalicznie z bardzo szeroka scena i doskonale kontroluje bas. Na wlasnej skorze przekonalem sie ze wzmacniacze Yamahy skonczyly sie w latach 80-tych...

Od PM 80 lepszy bedzie PM 75. Pamietaj o tym. Jednak wszystko musi do siebie pasowac i o tym tez nie wolno zapominac. Pozdrawiam.

To się nazywa rada fachowca....dzieki wielkie :)

Musze popolowac na te tunery bo Yamaha 1000 i 1200 jest nieosiągalna w dobrym stanie i dobrej cenie.

Czekam jeszcze na jozwe i McGyvera ;)

Pozdrawiam.

Disco

A ja mam pytanie z innej beczki :-) (Sorry za Off Topic)

Denony z tego co wiem znasz na wylot, Yamahe widze tez. Moje pytanie jest BARDZO nieaudiofilskie, ale chcialbym to wiedziec. Czy loudness w PMA-1560 (oraz w modelu 860 i 560) ma wiekszego kopa na bassie niz Loud Yamahy? Jesli tak, to jak duza jest ta roznica? :D Mam nadzieje ze bedziesz w stanie mi odpowiedziec.

Jeszcze raz sorrki za OT

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Noru - Yamaha A 1000 i A 1020 - seria z lat 80-tych - Ax zaczal sie ok 1986 roku lub 87 roku. Pozdrawiam.

Fallout - tego sie nie porownuje:):):) Dlaczego? Bo Denony maja klasyczny loudness natomiast Yamaha regulowany i dzialajacy wylacznie na srednie tony. Tym samym mnie osobiscie wydaje sie bardziej liniowa. Ale od kiedy to kontur decyduje o kopie w basie??? Taki AX 900 niczym nie ustepuje 1560 - no moze tym ze jest 3 lata starszy. Mam rowniez wrazenie ze Yamaha (ta z lat 80-tych) lepiej kontroluje bas (pewnie zalezy to tez w jakiejs mierze od wspolpracujacych z nia kolumn). Na pewno jednak bas schodzi rownie nisko. Poza tym znam mnostwo wzmakow okreslanych jako zupelnie liniowe bez loudnessu regulatorow itp ktore potrafia miec ogromny wykop. Kieruj sie wiec przede wszystkim wlasnym sluchem i preferencjami. Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Variable loudness Yamahy jest wyskalowany w dB i zmniejsza poziom sygnalu. Na ucho slychac jednak takze (poza klasycznym sciszeniem) mniej srednich tonow i jakby sciemnienie dzwieku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tymczasem w Denonie mamy klasyczny przycisk zwiekszajacy ewidentnie bas. Choc jednak klase konstrukcji poznajemy po tym ze bez loundnessu w pozycji source direct potrafi zaskoczyc...

No ja czasem lubie sie wyzyc jak mam znakomity humor albo jestw wkur.. i dowalic louda na pale, wtedy ma kopa ;)

Czyli w sumie ten loud, choc inny, to gra podobnie ;)

Wiem, za na source direct powinien miec wspanialy dzwiek, ale ja u siebie musze uzywac kontura, bo moje kolumienki w pozycji SD bassu dac nie chca, choc nie powiem, ZA TA CENE graja przynajmniej niezle.

Dzieki za info.

Pozdrawiam

Elfan :D

Dla mnie ze to lepszy sposob, bo ze zlego humoru robi mi sie lepszy, a jak mam dobry to nie znika, jakbym zrobil tyle pompek to juz by taki dobry nie byl :P

Zreszta mam "pod reka" silownie to tez moge sobie skoczyc, ale w takich wypadkach wole to :-)

Ja tez szukam wzmaka, max moge dac 1300zl. Na allegro jakos nic ciekawego sie nie pojawia.

Sprzet jak w o mnie poza ampli yamaha (ktora wlasnie sprzedaje) i szukam czegos nowego.

Takze jesli mozna dolanczam sie do watku:-)

pozdr

No własnie wróciłem z odsłuchu "460-tki" no i to jednak nie to ...według mnie i denon i pioneer biją ten model na głowe. Poczekam az pojawi sie coś wyższego a narazie musze się skupic na wzmacniaczu i coraz powazniej zastanawiam się nad tym PM-80 ale kusi tez AX-596 :)

A powiedz mi słuchałes kiedys NAD 340 albo 350 ?? Jak to gra??

Pisałem o TU-460 a gral w systemie Rotel 02 i ProAc Studio połoczony jakimiś kosmicznymi kablami :) No i jakoś nie powalił mnie na kolana....owszem jest czuły ale gra jakos bardziej średnicą niż górą...brakuje mu jasności i muzykalnosci za to dołu ma aż nadto...leciały łagodne przegoje w Radiu Plus.

No własnie tego sie obawiałem...najpier kupie wzmacniacz dopiero do niego będę dobierał tuner...teraz musze tylko madrze wybrac i kupic dobrą integre bo ten przedwzmacniacz Yamahy chyba odpuszcze ze względu na to ze ciezko kupic dobrą końcówke w przyzwoitej cenie i w większosci sa to jakieś złomy z wystawek w dodatku kombinowane i lutowane :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.