Skocz do zawartości
IGNORED

Inerkonekt 2 ekrany który do masy wtyki?

pabjana

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nieodparta ochote odpowiedziec, zebys przecwiczyl wszystkie sensowne konfiguracje, potem wypozycjonowal oferte i ustalil ceny.

Zaczalbym od np. konfiguracji: wewnetrzny ekran do masy od strony zrodla, zewnetrzny do masy z obu stron. Propozycja nazwy? Moze Captain Hook Copper Reference?

Zresztą zarówno jaro444 i S.G.NEOTECH mówią o tym samym interkonekcie, tylko podłączonym odwrotnie :-) Także zrób jak mówią obydwaj i później podłącz raz zewnetrznym ekranem od źródła a później od wzmacniacza. Jak Ci będzie pasować tak zostaw.

Jeżeli jest to kabel kierunkowy zrób tak jak napisałem czyli : od strony źródła 1 ekranowanie wewnętrzne, a od strony wzmacniacz 2 ekranowania i kabel jest gotowy - miłego odsłuchu !

pozdrawiam

mam w NADzie zamiast zwory fabrycznej sommer cable, ale mialem ekran, po obu stronach i orutnie basem walił, zmieniłem i odizolowałem od strony końcowki,pomogło ale i tak musze odejmowac basu. Lepsze rozwiazanie z jednej strony ekran, tylko ja mam jeden ekran.

"mam w NADzie zamiast zwory fabrycznej sommer cable, ale mialem ekran, po obu stronach i orutnie

>basem walił, zmieniłem i odizolowałem od strony końcowki,pomogło ale i tak musze odejmowac basu.

>Lepsze rozwiazanie z jednej strony ekran, tylko ja mam jeden ekran."

Oryginalna zworka zwiera tylko sciezke signalowa - masa jest wewnetrznie polaczona. Stwierdzenie, ze podlaczenie do niej masy dodatkowej na ekranowaniu kabla ma jakykolwiek wplyw na brzmienie - wogole juz niemowiac o dodaniu basu (bo jak inaczej walenie sobie wytlumaczyc - hybaze ten twoj kabel efektywnie tlumi wysokie i srednie) jest niezlym numerem.

A tak naprawde panowie - ekranowanie jest rowniez polaczeniem masy. A wiec jak slusznie polecano - minimum jedno musi byc polaczone na oboch stronach. Kolejne jest na kazdym kablu tylko i wylacznie do kolejnego zmniejszenia podatnosci na zewnetrzne pola elektromagnetyczne. W skomplikowaniejszych instalacjach (studio nagran itp.) nielaczy sie masy urzadzen nawzajem - wszytko sie podlacza osobnym kablem systemem gwiazdy w jednym centralnym punkcie masy. I to po to, by uniknac petli masy, na ktorych moglo by sie eventualnie cos indukowac i zabrumiec, zatrzaskac lub lapac lokalne radio. Namiastka tego - i unikaniem petli masy jest tez polaczenie zdublowanego ekranu tylko na jednej stronie do masy. Taka kierunkowosc niepojawi sie wiec jakas poprawa jakosci samego brzmienia - tylko ewentualnym zaniknieciem naindukowanych smieci. W wiekszosci domowych zastosowan jednak juz pojedyncze ekranowanie (lub podwojne, jezeli folia i plecionka liczone sa oddzielnie) wystarcza. Wsluchiwanie sie, czy wiec brzmi lepiej w jedna lub w druga strone jest bezsensowne. Wlacza sie cisza i jak niema zaklocen, jest kierunek obojetny. Jak zas zaklocenia przy podwojnym ekranie wystepuja - zmiana kierunku pomoze naprawde tylko w nielicznych przypadkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.