Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer qpić ??

tilt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem, potrzebuję kupić subwoofer. Właściwie to dwa subiki. Jeden ma grać w pokoju 16m2, drugi w pokoju 18m2. Suby są dla moich kolegów, mam im poradzić co kupić. Więc potrzebuję kupić jeden subwoofer do 400 pln (pok 16m2), drugi do max 600 (lepiej taniej). Może być allegro. Przeglądnąłem ofertę, ale w ogóle nie wiem co nabyć ;(. W cenie do 400 pln wpadła mi w oko yamaha sw011, koda 550, jamo e3sub, jakiś fenix II. W drugiej kategorii cenowej łapała by się yamaha sw 030, koda sw1000, yamaha sw15,. Jest tam jeszcze parę różnych egzemplarzy i modeli, tyle tylko że nie mam bladego pojęcia co kupić. Acha w obu przypadkach subiki będa współpracować z pioneerami vsx 515 (tańszy), 514 (droższy). Grać będą tylko i wyłącznie w kinie domowym, stereo raczej bardzo sporadycznie się zdarza.

Przeglądnąłem forum, ale niestety jeszcze bardziej mi to namieszało ;).

Pozdrawiam Proszę o odpowiedż i radę.

Ps. Stawki są sztywne, subiki musza kosztować te 400 pln i max 600 pln (oczywiście bez kosztów transportu - jakby były kupowane na allegro). Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/25315-jaki-subwoofer-qpi%C4%87/

Niestety Diy odpada, teraz nie mam czasu, a koledzy raczej sobie nie poradzą. Jedyne wyjście to kupić wszystko w częściach i złożyć, ale to wychodzi drogo (głośnik + skrzynia + wzmacniacz) - chyba że ktoś ma namiary na jakąś hurtownię czy cuś. No a pozatym jeszcze dopasować to wszystko. Z doświadczenia też wiem że przyzwoity wzmacniacz to kupę kasy kosztuje, a zrobić niestety czasu nie mam.

Ps. Może ktoś by się pokusił zrobić suba ?? Jeśli tak to proszę o meila z ofertą na [email protected]

Więc nic ciekawego nie da się kupić na allegro?? Proszę o pomoc.

witam

ja ok 2 tygodnie temu kupiłem Kode SW1000 na allegro - używke za 430 (już z przesyłką) i jestem z niego barfdzo zadowolony :]

Gra u mnie w akademiku - za te pieniądze (przedział cenowy) to najlepszy sprzęt - POLECAM

słuchałem tez Magnata SUB 300A i 250A tez w tej cenie rozsądny sprzęt :]

Ale ja jednak postawiłem na Kode

Pozdro

do 600zł polecam MIRAGE FRX S8

Znam KODĘ SW1000 i to niezły sub ale w domu mam Mirage i różnica jest przynajmniej taka jak między Hyunday a Honda...( dla jednego przepaść dla drugiego tylko mała różnica) jedno jest pewne, niski bas tylko z Mirage jak w tej cenie. Ja mam 23m2 a ten mały Mirage z 20cm głośnikiem gra wiele potężniej niż Koda z 25cm...wystarczy tylko osobiście porównać jakość zastosowanych głośników...moc imulsowa Kody to 75W a Mirage 400W:)))

Mirage FRX S10 można kupić na allegro od maxaudio za 699zł tylko tu jest problem bo raz że jest to S10 czyli model inny od tego który podałem ( wyższy) z głośnikiem 25cm i wzmacniaczem z modelu S-8 co skutkuje mniej audiofilskim dźwiękiem( bardziej rozlazłym) choć większym potencjałem a dwa że maxaudio sprzedaje na allegro modele którym zawsze czegoś brakuje albo mają jakiś fant...niestety:(

Paradoks polega na tym że ten S8 można kupić u nich na portalu:http://www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/178 za 1490zł

ale ta cena jest już chora bo za taką kasę to możesz sobie kupić coś sporo lepszego...oni chyba powariowali bo S10 kosztuje tam teraz 2190zł a sprzedają niby nowy i sprawny za 699zł czy to nie jest dziwne?

Za te 699zł to nie lada okazja by była ale pod warunkiem że nie jest on zajechany bo często sprzedają sprzęt który określają jako ex-demo czyli może tak być że grał u nich już jakieś kilka lat, nieźle dostał w dupę a teraz szukają chętnego który im zapłaci za trupa. Powiem tak, jeśli zgodzą się zapewnić Ci oględziny i odsłuch to bierz a jak nie to uważaj!!! Skąd jesteś?

Niestety nie jestem w stanie obejrzeć suba od maxaudio bo gościu z Warszawy. Nie dam rady w najbliższym czasie pojechać.

Pozostaje koda sw1000.

Mam jeszcze pytanie dot. tańszego suba. Czy coś warto kupić do tych 400 pln gotowego. Jeśli nie to czy diy, a w takim układzie czy mógłbym prosić namiary na jakiś konkretny głośnik (najlepiej dostępny na allegro, ew internet - bądź gdzieś w Krakowie), wzmacniacz gotowy no i skrzynię . Da sie to gdzieś kupić ?? Ma ktoś namiary na takie sklepy? Jeśli tak to proszę o meila.

Pozdrawiam. Dziękuję za pomoc.

Ps. A może zamiast kody sw 1000 - też diy?? Będzie to lepiej grało? Ma ktoś może jakieś doświadczenia.

Tyle tylko że jeśli diy to niestety wszystko musi być kupione w częściach na gotowo - czyli głośnik, wzmacniacz i skrzynia. Tak żeby zostało tylko poskładać. Pozdrawiam.

>poczytaj o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

trochę zaspany jestem więc zapomniałem najpierw wkleić link ale wszystko poprawiłem i już nie ma zamieszania...to coś co jest przed moim wpisem czyli ta bezfirmówka nie ma nawet startu do tego magnata...będziesz zadowolony:)

Podepne sie pod temat.

Też zastanawiam sie nad subem i nie wiem co wybrac w przedziale absolutnie nieprzekraczalnym do 2000 pln. Na oku mam Paradigma PDR1000. Pomieszczenie ok. 20 m2.

Z pewnością sub ten nie będzie używany do muzyki. Zależy mi tylko na KD.

• 9 miesięcy później...

Witam. Na subach znam sie srednio. Teraz w kinie mam SW 1000 kody i jestem srednio zadowolony. Glosnik w tej kodzie jet takiej sobie jakosci. W sumie sub jest ok ale bez rewelacji. Chce go wymienic na jakis MIRAGE - ponoc mistrzowsko nisko schodza S8 do 29Hz przy -3dB a S10 do 25hz tez przy -3dB. KODA jest troche powolna na basie i ogolnie bas jest srednio "muzykalny". Zdaje sobie sprawe ze za ta cene - dalem 600zl za SW1000v2 to malo. Dlatego pytam - S8 mozna kupic za 500zl a s10 za 800. Pytanie czy warto. Pokoj mam jakies 25m2. Dzieki za wszelakie podpowiedzi. PS. Suby JBL i inne odpadaja - interesuje mnie KODA vs MIRAGE. :)

• 4 tygodnie później...

Nie wiem dlaczego interesuje Cię tylko KODA vs MIRAGE ale z tych dwóch zdecydowanie MIRAGE... Ja kupiłem Kodę SW1000 v2 i miałem ją całe 2 tygodnie... Potem poleciała na allegro... Trochę się na tym subie rozczarowałem... Natomiast z MIRAGE polecam Ci S12 ale bardzo trudno go dostać. A między S8 i S10 według mnie lepiej gra S8... Ale z kolei ten jest do mniejszych pomieszczeń...

• 5 lat później...

Zrobiłem mały test jak by mniej wiecej zagrał sub w moim pokoju:

w róg kolo szafy na ziemi postawiłem jedna kolumienke paradigm M3 i na zintegrowanej karcie w programie foobar w eqalizerze onizyłem wszystkie suwaki na zero oprócz 55hz gdzie wysunąłem prawie do samej góry.

Bas mega rozlazły (wina karty i brak filtrów zapewne } ale mieciutki i pełny. poczym właczyłem normalnie obie kolumny postawione na standach i zagrały kiepsko ;]

Tak wiec chyba w tamtym miejscu bedzie najlepiej pracował sub dodam ze ładnie wypełniał bas cały pokój a wytłumiony jest naprawde kiepsko zobaczcie na fotki pokoju macie podobny wystrój?

Ukryta Zawartość

Na allegro jest tego pełno tylko mało mam wiedzy dotyczacych subwooferów jedynie kiedys miałem diy na głosniku alphard i tube obie pasywne.

W moim pokoju teraz mam gołe sciany wytapetowane kiedys na tej scianie co stały kolumny miałem boazerie a na drugiej stronie ocieplajacy styropian grubosci ok 7mm bas wtedy był lepszy mniej dudniacy za nisko jednak nie schodził. Po remoncie jest lepsza pzrestrzen wiecej szczegółow bas schodzi nizej ale jest suchy co nie znaczy ze nie daje rady;]

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.