Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z dzwiekiem?Czy tak ma byc?

grzeg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od paru dni jestem posiadaczem amplitunera pioneer vsx515 uzywam go narazie w systemie 5.0.Jest to moj pierwszy zestaw kd wiec prosze o wyrozumialosc z powodu mojego slabego rozeznania w temacie.Dobra do rzeczy:problem polega na odbiorze w prologic II mianowicie mam do ampli podlaczony miedzy innymi telewizor i tuner sat (mediasat cyfry+)kabelkami cinch i na niektorych programach np.polsat,tvn dzwiek jest super slyszalny we wszystkich glosnikach natomiast na niektorych np.TVP1 i 2 HBO1 i 2 itd.pojawiaja sie podczas niektorych (wiekszosci) programow problemy z dzwiekiem z glosnikow glownych i efektowych albo go brak albo (co bardziej denerwujace)wydobywa sie z nich cichy swist,jazgot (cos w tym stylu) z centralnego glosnika jest dzwiek ok.co dziwne podczas reklam na tych programach dzwiek jest slyszalny dobrze we wszystkich kanalach po reklamach znowu zle.Nasuwa mi sie wniosek ze to wina jakosci nadawanego dzwieku a nie amplitunera ale jednoczesnie czy prologic II nie powinien przetworzyc kazdy dzwiek stereo na wielokanalowy?Mam metlik w glowie nie wiem czy reklamowc amplituner czy to tak ma byc? Prosze o wyrazumialosc jak temat jest banalny i w miare logiczne wytlumaczenie zagadnienia.Dzieki i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/25373-problem-z-dzwiekiemczy-tak-ma-byc/

Jeśli dźwięk słychać tylko z centralnego głośnika to w tym momencie nadawany sygnał jest monofoniczny - wynika to ze sposobu dekodowania matrycowego DPL (dentyczny sygnał z kanału R i L jesto podawany na center) - jeśli sygnał jest monofoniczny, całość jest odtwarzana w głośniku centralnym.

do greg

nie wiem jak jest w pionku z tym prologic ale u mnie w H/K dotępne sa 3 tryby pracy tego procesora

pierwszy z nich to emulacja - czyli tworzenie z sygnału stereofonicznego pozostałych kanałów

dwa pozostałe tryby to dekodowanie z sygnału dolby surround (z cyfr+ na przykład) zakodowanych tam pozostałych kanałów

pytanie do ciebie w jakim trybie pracuje twój prologic ?

jeśli masz włączone dekodowanie to reklamy beda rewelacyjne bo najczęsciej są nadawane w surroundzie, podobnie jest z filmami na canal+ , nie wiem jak z HBO - pozostałe produkcje nadawane w stereo beda rzeczywiście kiepskie, chyba że przełączysz tak jak u mnie w tryb emulacji czyli sztucznego tworzenia dodatkowych kanałów

wielkie dzieki za zainteresowanie i w pelni macie racje po dluzszej obserwacji zauwazylem ze zalezy to od jakosci podawanego dzwieku (kolega na denonie ma podobny efekt).co do trybu pracy prologic to sa do wyboru cztery prologic movie,music,game,dolby pl,nie wyczailem jeszcze na czym polegaja tryby ich pracy a i instrukcje mam troche w wersji okrojonej.Faktycznie po przelaczeniu w tryb sztucznego tworzenia dodatkowych kanalow (u mnie jest to " tv surround") dzwiek brzmi czysciutko ze wszystkich kolumn nie zaleznie od jakosci podanego dzwieku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.