Skocz do zawartości
IGNORED

Sluchawki do klasyki

jasiu22

Rekomendowane odpowiedzi

witam, udalo mi sie pozyczyc z Media mrktu na weekend sluchaki sennheiser HD555, uwazam, ze nie sa zle, ale tych AKG 501 nie mialem okazji posluchac... nie wiem czy warto zostawic te (zaplacilem 470 - ale moge oddac) czy za 500 wzisc w ciemno AKG 501 np. z allegro czy jakiegos internetowego skklepu. CO byscie poradzil drodzy koledzy ??

na 105% AKG K-501

zdecydowanie K-501

tym bardziej, że teraz u mnie można za mniej niż 500 zł :-)

a dlaczego polecam AKG to już pisałem na forum

Sennheisery to nie jest to IMHO

pozdr.

graaf

tak naprawdę chodzi tu nie o dynamikę a o skuteczność - tj. jak głośno zagra słuchawka gdy przyłoży się do niej tak to a takie napięcie - jedna zagra głosniej a inna ciszej

większe znaczenie ma impedancja słuchawek - z tymi o wysokiej imedancji mogą sobie na radzić układy scalone zasilające gniazdka słuchawkowe (przyzwoity wzmacniacz słuchawkowy, który ten problem rozwiązuje można kupić już za 200-300 zł)

w praktyce raczej nie powinno być problemu - chyba że ktoś chciałby sobie za pomoca słuchawek łeb urwać ;-))

no ale szukasz przecież o słuchawek "do klasyki" :-)

w tym zastosowaniu K-501 są znakomite i wystarczająco głośne :-)

Re: pawelo, 1 Kwi 2006, 18:52

>>graaf

>

>Dlaczego nie polecasz neutralnych K271 do klasyki tylko własnie K501 ?

dlatego, że nie miałem okazji ich testować :-)

a K-501 znam i polecam, mimo że bliżej im do audiofilskiego grania dla przyjemności niż do neutralności

pozdr.

graaf

ps. opinię neutralnych miały/mają AKG z serii Monitor raczej czy DF niż z serii Studio

ps.

z monitorowej, neutralnej szkoły brzmienia polecam Fostexy T50 RP, które mam właśnie na głowie

wspaniałe słuchawki

i też będą do kupienia u mnie - bo Shure jednak lepsze do moich potrzeb

jeszcze zapomnialem zapytac was co sadzicie o Bayerdynamic DT 990 PRO, takie polecal mi pan od wzmacniacz tego HOLDEGRON...

beda sie nadawac do klasyki ?? kosztuja rowniez kolo 500 zl na allegro

no i dobrze zrobisz AKG K 501 sa zarabiste do akustycznej muzyczki jazzowej i klasyki,na allegro kupisz nowki z gwarancją za ok 450 zl - nie wiem jak sie maja sprawy z K 601 i 701 mysle że lepiej choć w dzisiejszych czasach wcale tak byc nie musi - czemu ?- jakosc prawie wszystkich sprzetow spada totalnie - mam nadzieje ze tak nie jest z tymi sluchawkami?

witam ponownie,

dostalem dzisiaj wzmaka holdegrona (sluchawki narazie HD555 i Koss R90, ale moze juz jutro wymienie Sennheisery na AKG K501) i musze powiedziec ze jestem rozczarowany, wiadomo ze cudow nie mozna oczekiwac po wzmaku za 3 stowki, ale porownujac go do mojego CD kenwood DP5090 na prawde roznica praktycznie do do uslyszenia... dodam, ze nie mam tzw. sloniowego ucha :P

Co myslicie o tym wzmaku ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Re: foxbat, 7 Kwi 2006, 23:13

>graaf?

gneralnie to raczej polecam (także w tym wątku) Forum608, który zresztą posiadam :-)

ale jest on dwa razy droższy od Holdegrona :-(

to są po prostu wzmacniacze z różnej półki cenowej

Holdegrona poleciłem jako tzw. "pierwszy wzmak"

posiadam Holdegrona w wersji zasilanej bateryjnie i używam z bardzo łatwymi do napędzenia Shure E2 - w tej wersji i zastosowaniu sprawuje się doskonale

Forum608 na Shure'ach dość głośno hałasuje, one są bardzo czułe

Re: Piotr Ryka, 7 Kwi 2006, 23:15

>Na takich kondensatorach dobrego dźwięku raczej nie będzie. Chyba lepiej było kupić Pro-Jecta, a

>jeszcze lepiej Paradoxa.

a jakie kondensatory są w Pro-ject, selekcjonowane "audiofilskie"?

I ile kosztuje Paradox?

Nie oceniajmy po pozorach i nie porównujmy "apples to oranges" :-)

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.