Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw głośnikowy o małych zniekszt.

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

W Radioelektroniku z 10/1997r został opublikowany projekt kolumn o małych zniekształceniach na głośnikach tonsila.

Zastosowano tam ciekawe rozwiązania obniżające zniekształcenia takie jak:

- obudowa basrefleks

- dwa głośniki niskotonowe w konfiguracji push/pull

- głośnik tubowy stłumiony rezystorami przez co rozciągneło się pasmo przenpszenia do 20 kHz

i zmniejszyło amplitudy drgań membrany

- głośnik średniotonowy o niskiej częstości rez (270 Hz) i wytłumiony akustycznie wewnątrz kosza

- częstotliwości rezonansowe głośnika wysokotonowego i średniotonowego są w pasmach zaporowych zwrotnicy daleko od czę stotliwości podziałów

- częstotliwości drugiego rezonansu membrany (drgania środka w przeciwfazie względem obrzeży) w pasmach zaporowych zwrotnicy

- pazmo przenoszenia gł średniotonowego ograniczone do 2 oktaw i zakresu największej wrażliwości słuchu.

głośniki:

GDWT 9/70/1 8om

GDM 10/80 8om

GDN 16/30/12 4om

Chciałbym zbudować te kolumny lecz mam problem ze zdobyciem głośników średniotonowych i niskotonowych.

Wydaje mi się że GDM 10/80 mżna zastąpić przez GDM 10/80/1 a GDN 16/30/12 4om przez 13/50/1 4om lub 13/30/3 4om tymbardziej że GDN 16/30/12 4om ma koszmarnie wysoką dobroć Qts = 0,67. Dlaczego autor zastosował ten głośnik do basrefleksu???

Najciekawsza jest zwrotnica. Cewka filtru niskotonowych jest połączona szeregowo z cewką filtru środkowoprzepustowego. Początkowo myślałem, że na schemacie jest błąd, ale po zrobieniu symulacji okazało się, że tak musi być!

Czy kto zbudował te kolumny? Jakie mają brzmienie?

Ta konstrukcja to raczej chybiony pomysł. Przede wszytkim GDN16/30 ma zbyt wąskie pasmo od dołu i nie za wysoką efrektywność (87dB) i nie nadaje się na głośnik niskotonowy, ale raczej nisko-średniotonowy. Tak samo pakowanie go do układu b-r nie jest chyba najlepsze - korzystniej wypadnie w obudowie zamkniętej, a nowszy GDN 13/50 chyba lepiej wypadnie niz te 2 razem. Kontrowersyjny jest też pomysł ograniczenia pracy gł. średniotonowego do 2ch oktaw - nie umożliwia to poprawnego podziału pasma, a skrajne zakresy pracy GDN i GDWK będą pewnie jednak na siebie trochę nachodzić. Własciwie to nawet by mogła to być konstrukcja 2-drożna, gdyby nie te wymagania co do małych znieksztalceń. Również użycie na wysokich tonach tuby budzi zastrzeżenia.

Wybitnie małe zniekształcenia mają głośniki Seas, szczególnie wysokotnówki. Z tego względu np. wybrał je do swoich zestawów polski konstruktor Harpia Acoustics.

Gość cadam

(Konto usunięte)

>Molibden

Co do zwrotnicy to absolutnie się z toba nie zgadzam. Zrobiłem symulacje tej zwrotnicy i byłem zaskoczony jak genialine została ona zaprojektowana. Symulacje robiłem programem Elektrosym 2.0.

No to OK, zwrotnica jest zoptymalizowana pod głośnik średniotonowy, ale ich dobór, poza GDM nie jest chyba zbyt dobry? Cewka włączona w sposób jak opisujesz (jakby z odczepem) jest OK, podobnie np. łączy się średnio- i wysokotonowy za pomocą kondensatorów, np. najpierw średniotonowy przez kond. 22uF, a stąd dalej głośnik wysokotonowy kondensatorem 2.2uF.

jesli chodzi o glosniki o malych thd to niezastapione sa edyton-y te maja najnizsze thd w zakresie pracy. Duzo nizsze od ceramicznych naprzyklad. Oczywiscie sztuka jest aplikacja tych driverow i sadze ze wielu specow od kolumn mialo by sporodo powiedzenia np. Heniek z Krakowa?

jesli chodzi o thd to Mistrz Waldemar szczegolnie duzo wlozyl staran w to aby jego glosniki nie piszczaly trzeszczaly i inne ł ł ł i co ja na to poradze ze jak ktos potzrebuje pomocy to mam mu odmowic? i nie podac zrodla jakosci?

cadam - lepiej wez sie za przyzwoitą konstrukcje 2way. Możesz coś "zerżnąć" z audiomanii (np projekty borysa, te dopracowane;) ), albo skopiować jakis projekt visatona.

I to wcale nie bedzie gorsze od projektow cudotwórców z tego forum, co morela prawie nieaplikowalnego wsadzają "na ucho", i ogolnie opowiadają co to za hajend za 1k zl sprzedają.

oczywiscie tak jest wedlug konkurencji ktora ma dwojakie oblicze

1 - to patalachy co kleca jakies syfki niegrajace

2- konkurencyjne firmy ktorym gula rosnie bo ktos potrafi zrobic cos dobrego!!!!

3 - czysta glupota i chcec przypodobania sie medrcom tej listy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.