Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Yamaha AX 700 pomocy!!

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam wzmacniacz Yamaha AX 700 i pojawił się problem ponieważ czasem jak włączę to lewy kanał gra bardzo cicho, chaszczy itp. Jak włączę cd direct albo wyłączę na chwilę i z powrotem odpalę to jest już normalnie.

I nie wiem w czym problem może wiecie co może być nie tak?

Z góry dzięki za wszelkie rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/25514-wzmacniacz-yamaha-ax-700-pomocy/

Jak to wygląda możesz pooglądać tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

najbardziej "reprezentatywne" egzemplarze znajdziesz na 7 stronie. No i poszukaj w swoim wzmacniaczu czegoś podobnego.

Ukryta Zawartość

Ja bym bardziej obstawiał któryś z potencjometrów (tony/balans) albo przełącznik źródeł które są wszystkie omijane przy przełączeniu na cd-direct. Chociaż rzeczywiście to że włączenie/wyłączenie też pomaga może wskazywać na przekaźnik.... "Pogmeraj" tymi wszytkimi pokrętłami i zobacz czy coś nie pomaga (poza kręcenirm w te i wewte popróbuj je też lekko pociągnąć/popchnąć).

OK Pogmeram.

W zasadzie to by mi nie przeszkadzało bo słcham z odtwarzacza CD ale jak zmienie źródło np.na AUX czyli u mnie PC to już muszę CD Direct wyłączyć i w tedy tak się dzieje.

Wachlowałem tymi potencjometrami i nic mówicie że to przełacznik selektora źródeł ale gdzie ja to mogę znaleźć w tym wzmacniaczu bo za bardzo tego nie widzę gdzie to jest albo koło czego czy mam szukać przy przedwzmacniaczu czy gdzie?

Może zamieszczę fotkę to mi pokarzecie.

A czy można jakoś ztuningować ten wzmacniacz np. coś wymienić na nowe żeby grało lepiej?

I chciałem zamontować dwa wentylatorki takie jak w PC np.80x80 mm bo strasznie się grzeje tylko nie wiem gdzie je podłączyć tak żeby od razu działały po włączeniu wzmaka i czy tak można zrobić bez mocniejszego trafka bo one trochę prądu będą pobierać chyba?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro

Co do selektrora to może być różnie, nie znam tego sprzętu, jak się wybiera źródlo? Jest jakieś pokrętło, czy przyciski?

Jak pokrętło (takie co sztywno przeskakuje, nie takie którym można kręcić "wkółko") to jest mechaniczny i go szukasz za tym pokrętłem;) Jak są przyciski to może to być na przekaźnikach, albo elektronicznie przełączane, jak na przekaźnikach to powinno być słychać ciche stukanie w środku wzmacniacza przy przełączniu. Ale najlepiej daj to zdjęcie bo nie ma co zgadywać.

Wymieniać zawsze można;) ale jak pisałem nie znam tego sprzętu więc się nie będę mądrzył co i tu też przydatne zdjęcia i ew. serwisówka.

A po co Ci wentylatory???????? Przecież jak producent ich nie przewidział to znaczy że są nie konieczne, a że się grzeje, no wzmacniacze zwykle się grzeją. No chyba że jest jakiś strasznie gorący, nagle się zaczął grzać, ale to może świadczyć o jakimś jego uszkodzeniu. Czy zawsze się tak grzał? Bo jeżeli zawsze to wentylatory mogą tylko zaszkodzić, tzn, został on zaprojektowny żeby działał w takiej (wyższej) temperaturze, a Ty go schłodzisz i będzie pracował w warunkach niestandardowych dla niego. No a poza tym przecież one będę szumiały, nawet jak głośno sluchasz to szum w przerwach między utworami czy cichszych momentach chyba fajny nie jest. A co do obciążenia wentylatorami, to by to nie miało wpływu, przecież trafo jest na kilkadziesiąt do mocno ponad 100 Watów, a taki wentylatorek to nawet 1W nie ciągnie. Jakbyś koniecznie je chciał dawać to musiałbyś wiedzieć czy w nim gdzieś jest +12V (serwisówka, albo oglądanie płytki-może gdzieś napisali), a jak nie ma to dać stabilizatro np 7812 z jakiegoś wyższego, ale to może nie wyjść bo mogą być za duże napięcia i stabilizator nie wytzyma tej różnicy.

Oto fotki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto fotki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wim jak to zrobiłem ale miały te cztery fotki być w jednym wpisie no ale ważne że są:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.