Skocz do zawartości
IGNORED

wrazenia z odsluchu plyty Fadeovera

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

A ja juz myslalem ze to cos bardziej ukrytego i sie przestraszylem ze na moim sprzecie nie moge uslyszec i rozpoznac co to jest..:)

Ja na poczatku myslalem ze to ktos w tle oddycha a pozniej pod koniec gdy dzwiek sie odkrywa ze to moze jakies swierszcze w trawie albo nie wiem co. Ale widze ze nie jest to nic konkretnego. He he moja wyobraznia dziala

Frycu, ja słyszę do 13kHz, potem ciszej (córka wtedy zatyka uszy i mówi mi, bym wyłączył ; )), a potem słyszę szpilę 20kHz.

Raczej prawie na pewno te 20kHz usłyszy wielu.

Problemy są ze słyszeniem ponad 13-16kHz.

Pozdr.

Fadeover,

weekend przeszedł, a ja nadal nie mam obiecanego opisu SFXów.

Jeszcze trochę, czasu, please ... ;-)

Doba za krótka ... wie ktoś, jak zrobic aby miała chociaż tak ze 4 godziny wiecej ??

=>fadeover

To ja jedno pytanko dotyczace 4 utworkow. Jesli cos juz bylo a ja sie zgapilem przepraszam. Chodzi o 57.Demagnetize sweep, 58. Demagnetize Fade, 59. Burn-in - dla systemu, 60. Burn-in - dla słuchawek

Czy mozesz napisac ile to razy zazywac, jak stosowac dla sluchawek dla glosnikow. Bardzo bede wdzieczny.

Gość Arek niezalogowany :-)

(Konto usunięte)

Frycu, juz tu o tym było, ja dręczyłaem Fadeovera a on cierpliwie odpowiadal. Przejedz parenascie-paredziesiat wpisów do gory, a znajdziesz

=>Fadeover

To ja z uporem maniaka ... przeczytalem wszytko przed napisaniem 1 prosby. Moze Fadeover napisze dokladnie co i jak jeszcze raz moze dodamy to do artykulu w menu .... jak uzywac plyty testowej. Bo takie skrawkowanie mnie nie kreci i szukanie i domyslanie sie reszty.

Bardzo prosze .... wszystkim sie przyda. Oczywiscie jak Fadeover bedzie mial czasu troche :) ..... ale marudze :)))

Niedługo będzie książeczka do ściągnięcia

W skrócie 57, 58, ew 58 powt, 59 X 2 lub słuchawki 60 x2

dla nowych głośników można 59 X kilka godzin potem 57 , 58

W tymwątku, ale wyżej napisałem :

To zależy.

A zależy od tego jakie efekty dało pojedyńcze puszczenie sekwencji 57 i 58

Jeśli po drugim razie nie widzisz zmian - nie ma sensu dalej demagnetyzować toru. W takim przypadku przechodzimy do pkt 59. -

a tutaj co do czasu sami musicie sobie odpowiedzieć jaki czas jest dla Was optymalny. W moim przypadku było to 40 h w jednym kawałku.

U kolegi wystarczyła 1 godzina.

Plyta nr 135 rowniez juz w odsluchach.

Fadeover ... dzieki.

Ciekawostka jaka mi sie nasuwa od razu po kilku przejsciach utworow serwisowych, a potem jeszcze raz sprawdzajac zakresy czestotliwosciowe,

to ... odpowiedz na stale powtarzane przeze mnie zdanie.

Ze Sennheisery slucha sie swietnie na niskich poziomach glosnosci.

Otoz ja slysze od 20Hz do jakichs 17kHz.

Zakresy, ktore moge nazwac tonem slyszalnym i takim ktory przyjal bym jako dzwiek w nagraniu muzycznym to zakres od 35Hz do 16kHz

i co ciekawe w ten zakres lapia sie wszystkie dobre kasetowe decki.

To dalo mi najlepsza odpowiedz dla mnie samego, bo sluchajac cicho swietnie slysze wszystkie niskie pomruki, a gorne pasmo nieco stonowane mniejszym natezeniem, jest takie o jakim mowilo tu kilka osob po demagnetyzacji, ze je utracili i maja zbyt wysoko.

Sennheisery zbyt glosno sluchane sa wlasnie tak wysokie, ale ciszej juz znacznie przyjemniejsze. Tyle ze caly czas takie same w dole.

W rozmowach czesto mowie ze nie lubie natarczywego basu w duzej obfitosci. I teraz okazuje sie ze dlatego ze slysze dobrze niskie rejestry i gdy w stalym natezeniu nagrania pojawi sie zbyt ostry bas, na mnie dziala to tak jak w gornych rejestrach ... zbyt natarczywie.

W Sennheiserach nie ma takiego efektu o jakim pisza czasem posiadacze kolumn. Bas nie wchodzi do organizmu, nie ma czucia basu w zoladku.

Bas jest reprezentowany dzwiekiem o konkretnym natezeniu i to raczej idzie w mozg niz w zoladek.

;-)

A jesli chodzi o "rozowy szum", to uswiadomilem sobie ze kiedys audycje prezentujace plyty w dwojce rozpoczynaly sie takim przedmuchem kanalow.

Czy przypadkiem kiedys na ALTUSACH nie sluchalo nam sie lepiej niz dzisiaj na wypasionych sprzetach ? (to oczywiscie radosna dygresyjka)

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Płyta 116 dotarła. Dzięki fadeover!!!

Słyszę do 17 kHz, żona do 19 kHz. Kamień spadł mi z serca, bo myślałem, że po metalowo koncertowej młodości nawet do 12 kHz nie dotrwam.

Po weekendzie napiszę więcej.

Teraz pokombinuję z ustawieniem głośników. Bardzo by pomogły opisy przestrzenne mixów fadeovera. U mnie niestety wszystko brzmi za płasko.

Dron jest niezły, słucham podobnej muzyki na codzień: Thomas Koner, Francisco Lopez, niestety pokój mi się mocno "wzbudza" i kanapa masuje mi tyłek, muszę coś z tym zrobić.

Poza tym, tak dobrze nagranej orkiestry jeszcze nie słyszałem, ale akurat w tym temacie doświadczenie mam ubogie.

Co do gitary, to strasznie krótki kawałek i o jego wartości muzycznej ciężko coś powiedzieć, jednak na dłuższą metę chyba trochę by mi przeszkadzało słuchanie tak wyraźnie wszystkich sygnałów "pozamuzycznych", które są tam nagrane.

Sygnały demagnetyzacyjne działają rewelacyjnie na sprzęt!!! Jakby mi ktoś watę z uszu powyciągał.

Czekam niecierpliwie na opis.

Pozdrawiam

>fadeover

Moge smialo powiedziec, ze dzieki Tobie, za 20zl (plus koszt przesylki),

dostarczono mi do domu technologie podwyzszajaca jakosc reprodukcji dzwieku z mego zestawu o klase lub kilka klas. A wartosc wymierna sprzetu jest teraz niczym do wartosci dzwieku jaki reprodukuje.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

fadeover

jestem teraz w pracy, nie mam pod ręką spisu, co mi to da?

sygnał dzwoniącego obok mnie telefonu z twojego mixu, (a chyba tak ma to być słyszalne), to u mnie kwestia marzeń, ATD dotyczy to także,

dźwięk pojawia się poza kolumnami, czasem wyskoczy do przodu, pod sufit, ale mowy nie ma o jego fizycznej namacalności obok mnie,

ja winą za to obarczam akustykę pomieszczenia, jeszcze nie do końca umeblowanego, komponenty w zestawie ogólnie mają tu mniejsze znaczenie, mogą poprawić rozdzielczość, ale przestrzeń??? w tak znacznym stopniu? wątpię, może też być tak, że mój zestaw się do tego po prostu nie nadaje, ale miałem kopę lat temu pseudowieżę sony i w zagraconym pokoju samolot na "Little Flooffy Clouds" The Orb śmigał, aż z kolegami głowy schylaliśmy, dziś sprzęt mam niebo lepszy, ale gdzie ta przestrzeń??

Densen popełnil błąd związany z charakterystyką opadania częstotliwości rozmagnesowującej. Teoria ( bynajmniej nie jego autorstwa) mówi o tym ,że muszą być zachowane stałe , niezmienne parametry opadania ( z grubsza jest to zależność logarytmiczna) Densen potraktował tę zależność

zbyt dosłownie - przy jego przebiegach pojawia się pozostałość magnetyczna, ponieważ nie uwzględnił poprawki tzw czynnika mi ( jak mikron). Mój przebieg jest nieco dłuższy i zawiera już tę poprawkę.

>fadeover

I jeszcze pytanie techniczne.

Sa dwa Burn-In.

Co sie stanie jesli dla sluchawek zapuscimy ix59 ?

Ja zapuscilem raz przy kliku razach ix60.

Czy to w jakims stopniu wplynie niekorzystnie na poprawnosc rozmagnesowania ?

Nic się nie stanie 59 dla słuchawek jest malo skuteczny. 60 posiada

kilka rezonansowych częstotliwości których długość jest wielokrotnościa długości typowych wymiarów membran. Ot wszystko.

Wracam do pracy, będe jutro , pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.